-
Haps
-
Jak przygotować
- Karp Magdy Gessler w kształcie znanych ciastek. Tym sposobem pozbędziesz się wszystkich ości
Karp Magdy Gessler w kształcie znanych ciastek. Tym sposobem pozbędziesz się wszystkich ości
Karp to najpopularniejsza wigilijna ryba, która podawana jest na różne sposoby. Magda Gessler przedstawiła swój sposób, który może kojarzyć się z popularnymi ciastkami. Dodatkowo pokazana metoda pozbywa się wszystkich ości z ryby.
Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, a obok jej przysmaków nie można przejść obojętnie. Bez wątpienia można zauważyć, że nieważne, jaki przepis postanowimy przygotować bez problemu wyjdzie wyśmienity.
Na swoim kanale YouTube restauratorka pokazała jak przygotować karpia w niecodzienny sposób. Jej technika podobna jest do przygotowywanych faworków. Dodatkowo kucharka zdradza co zrobić, aby pozbyć się wszystkich ości z ryby. Wystarczy smażyć je na głębokim i bardzo gorącym oleju. Dzięki temperaturze nawet najmniejsze ości zniknął.
Na sam koniec filmu pokazany jest również przepis na wyjątkowy sos. Jest to połączenie słodkiego kogla-mogla razem z ostrym chrzanem. Ta mieszanka oczaruje każdego.
Przepis na faworki z karpia Magdy Gessler z niecodziennym sosem
Składniki
- karp w dzwonkach, który nie pachnie mułem,
- orzechy włoskie,
- mąka,
- 8 jajek,
- 2 cebule,
- sól,
- pieprz,
- olej rzepakowy,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania faworków
- Dzwonki karpia umieść w naczyniu, polej olejem i dopraw solą i pieprzem. Następnie obierz i pokrój cebulę w piórka i zasyp nią rybę. Wymieszaj i odłóż całość do zamarynowania.
- Z każdego kawałka dzwonka karpia wytnij najgrubsze ości. Kolejnym krokiem jest przecięcie ich na pół, nacięcie na jego środku i przełożenie tak jak klasyczne ciastka faworki.
- Czas na panierowanie ryby. Kolejno panieruj w mielonych orzechach, osolonym surowym jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a na koniec w mące.
- Smaż na głębokim, bardzo gorącym tłuszczu - ilość tak jak na pączki. Smaż je partiami po 4 sztuki, żeby powoli rozpuszczały ości pod wpływem ciśnienia i temperatury.
Sposób przygotowania sosu
- Z jajek zrób kogel-mogel, następnie dodaj do niego 4 duże łyżki ostrego chrzanu.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw według smaku.