Karp Magdy Gessler w kształcie znanych ciastek. Tym sposobem pozbędziesz się wszystkich ości

Karp to najpopularniejsza wigilijna ryba, która podawana jest na różne sposoby. Magda Gessler przedstawiła swój sposób, który może kojarzyć się z popularnymi ciastkami. Dodatkowo pokazana metoda pozbywa się wszystkich ości z ryby.

Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, a obok jej przysmaków nie można przejść obojętnie. Bez wątpienia można zauważyć, że nieważne, jaki przepis postanowimy przygotować bez problemu wyjdzie wyśmienity.

Na swoim kanale YouTube restauratorka pokazała jak przygotować karpia w niecodzienny sposób. Jej technika podobna jest do przygotowywanych faworków. Dodatkowo kucharka zdradza co zrobić, aby pozbyć się wszystkich ości z ryby. Wystarczy smażyć je na głębokim i bardzo gorącym oleju. Dzięki temperaturze nawet najmniejsze ości zniknął.

Na sam koniec filmu pokazany jest również przepis na wyjątkowy sos. Jest to połączenie słodkiego kogla-mogla razem z ostrym chrzanem. Ta mieszanka oczaruje każdego.

Przepis na faworki z karpia Magdy Gessler z niecodziennym sosem

Składniki

  • karp w dzwonkach, który nie pachnie mułem,
  • orzechy włoskie,
  • mąka,
  • 8 jajek,
  • 2 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • natka pietruszki do dekoracji.
 

Sposób przygotowania faworków

  1. Dzwonki karpia umieść w naczyniu, polej olejem i dopraw solą i pieprzem. Następnie obierz i pokrój cebulę w piórka i zasyp nią rybę. Wymieszaj i odłóż całość do zamarynowania.
  2. Z każdego kawałka dzwonka karpia wytnij najgrubsze ości. Kolejnym krokiem jest przecięcie ich na pół, nacięcie na jego środku i przełożenie tak jak klasyczne ciastka faworki.
  3. Czas na panierowanie ryby. Kolejno panieruj w mielonych orzechach, osolonym surowym jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a na koniec w mące.
  4. Smaż na głębokim, bardzo gorącym tłuszczu - ilość tak jak na pączki. Smaż je partiami po 4 sztuki, żeby powoli rozpuszczały ości pod wpływem ciśnienia i temperatury.

Sposób przygotowania sosu

  1. Z jajek zrób kogel-mogel, następnie dodaj do niego 4 duże łyżki ostrego chrzanu.
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw według smaku.
Więcej o:
Copyright © Agora SA