Karp to najpopularniejsza wigilijna ryba, która podawana jest na różne sposoby. Magda Gessler przedstawiła swój sposób, który może kojarzyć się z popularnymi ciastkami. Dodatkowo pokazana metoda pozbywa się wszystkich ości z ryby.
Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, a obok jej przysmaków nie można przejść obojętnie. Bez wątpienia można zauważyć, że nieważne, jaki przepis postanowimy przygotować bez problemu wyjdzie wyśmienity.
REKLAMA
Na swoim kanale YouTube restauratorka pokazała jak przygotować karpia w niecodzienny sposób. Jej technika podobna jest do przygotowywanych faworków. Dodatkowo kucharka zdradza co zrobić, aby pozbyć się wszystkich ości z ryby. Wystarczy smażyć je na głębokim i bardzo gorącym oleju. Dzięki temperaturze nawet najmniejsze ości zniknął.
Na sam koniec filmu pokazany jest również przepis na wyjątkowy sos. Jest to połączenie słodkiego kogla-mogla razem z ostrym chrzanem. Ta mieszanka oczaruje każdego.
Przepis na faworki z karpia Magdy Gessler z niecodziennym sosem
Składniki
karp w dzwonkach, który nie pachnie mułem,
orzechy włoskie,
mąka,
8 jajek,
2 cebule,
sól,
pieprz,
olej rzepakowy,
natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania faworków
Dzwonki karpia umieść w naczyniu, polej olejem i dopraw solą i pieprzem. Następnie obierz i pokrój cebulę w piórka i zasyp nią rybę. Wymieszaj i odłóż całość do zamarynowania.
Z każdego kawałka dzwonka karpia wytnij najgrubsze ości. Kolejnym krokiem jest przecięcie ich na pół, nacięcie na jego środku i przełożenie tak jak klasyczne ciastka faworki.
Czas na panierowanie ryby. Kolejno panieruj w mielonych orzechach, osolonym surowym jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a na koniec w mące.
Smaż na głębokim, bardzo gorącym tłuszczu - ilość tak jak na pączki. Smaż je partiami po 4 sztuki, żeby powoli rozpuszczały ości pod wpływem ciśnienia i temperatury.
Sposób przygotowania sosu
Z jajek zrób kogel-mogel, następnie dodaj do niego 4 duże łyżki ostrego chrzanu.
Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw według smaku.