Ten przepis Karola Okrasy przekona cię do smaku karpia. Wszystko dzięki aromatycznej pierzynce

Ten oryginalny przepis na świątecznego karpia przekona na sobie nawet tych, którzy za rybami nie przepadają. Karol Okrasa podaje go z dużą ilością cytryny, a także pod aromatyczną pierzynką. Sprawdź, jak przygotować taki przysmak.

Karp to bez wątpienia symbol Bożego Narodzenia. Podawany jest na corocznej wieczerzy, a pomimo ości i zapachu, którym się charakteryzuje, i tak zdobył wielu zwolenników. Karol Okrasa swoim przepisem ma szasnę przekonać do tej ryby nowe grono, które zawsze omijało ją z daleka. W jego recepturze karp okraszony jest cebulką, która tworzy smaczną pierzynkę. Takiego smaku nie da się podrobić.

Przepis na karpia pieczonego w cebuli Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 nacinane filety z karpia,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 5 cebuli,
  • 5 sztuk ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki,
  • szczypta mielonej ostrej papryki,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • łyżka miodu,
  • tarta skórka z połowy cytryny,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 łyżki prażonych pistacji,
  • olej słonecznikowy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Filety z karpia pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dopraw od strony mięsa solą, pieprzem i łyżeczką słodkiej papryki. Każdy kawałek delikatnie obtocz z obu stron w mące.
  2. Smaż przez około 3 minuty z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Mięso powinno się delikatnie zarumienić, natomiast skórka nieco bardziej przypiec.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Umieść ją w garnku, w którym znajduje się rozgrzany olej. Podsmaż wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i majerankiem. Co jakiś czas mieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Smaż wszystko przez około 5 minut do momentu, aż cebulka się lekko zarumieni.
  4. Po tym czasie dodaj ostrą i słodką paprykę. Umieść także w garnku rodzynki, miód, skórkę i sok z cytryny. Całość podlej odrobiną wody. Mieszaj i duś przez następne 5 minut do miękkości cebuli. Na samym końcu dodaj pistacje.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę uduszonej cebuli. Na jej warstwie połóż skórą do dołu kawałki karpia. Rybę delikatnie nakryj z wierzchu drugą połową cebuli.
  6. Tak przygotowanego karpia umieść w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 10 minut. Po tym czasie pozostaw go na kolejne 5 minut w wyłączonym urządzeniu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.