Kucharz obrał ziemniaki i pokazał, ile pieniędzy wyrzucamy do kosza. Będziesz w szoku

Ceny żywności rosną w zastraszającym tempie. Każdy z nas stara się szukać oszczędności, jednak nie zawsze można pozwolić sobie na kompromisy. Okazuje się, że wiele pieniędzy tracimy między innymi podczas obierania ziemniaków, co pokazał Piotr Ogiński, kucharz znany między innymi z programu "Top Chef".

Piotr Ogiński z kanału "Kocham Gotować" na YouTube przeprowadził jakiś czas temu ciekawy eksperyment. Pokazał, jak dużo pieniędzy możemy stracić na tak prozaicznej czynności, jaką jest obieranie ziemniaków. Zamiast wyrzucać obierki do kosza, zrób z nich smakowitą przekąskę!

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ile pieniędzy tracimy podczas obierania ziemniaków? Wnioski mogą zaskoczyć

Okazuje się, że kupując 2 kg ziemniaków za około 6,49 zł, tracimy na wyrzucaniu obierek aż 1,20 zł! Nawet jeśli staramy się cienko i dokładnie obrać ziemniaki, skórki lądujące w koszu mogą ważyć około 370 g. Jest jednak pewien sposób, który pozwoli nam zaoszczędzić i na ziemniakach, i na przekąskach podczas oglądania ulubionego serialu. Materiał Piotra ukazał się na platformie YouTube w zakładce "Shorts" i możecie obejrzeć go tutaj:

 

Co zrobić z obierek po ziemniakach? Wykorzystaj je do przygotowania fantastycznej przekąski

Piotr Ogiński podrzuca nam fantastyczne rozwiązanie na to, jak zaoszczędzić podczas obierania ziemniaków. Zamiast wyrzucać obierki do kosza, warto przygotować z nich przepyszną przekąskę. Wystarczy jedynie bardzo dokładnie umyć obierki, a następnie porządnie je wysuszyć. Tak przygotowane skórki należy usmażyć na głębokim oleju i po wszystkim doprawić solą lub innymi ulubionymi przyprawami. Fantastycznie będą smakowały też w towarzystwie słodkiej papryki, rozmarynu lub bazylii i doskonale zastąpią czipsy podczas oglądania meczu czy serialu.

Z obierków od ziemniaka można zrobić też bazę do bulionu. Wystarczy je oczyścić i dołożyć do innych, gotujących się warzyw. Dodatkowo z obierek można też przygotować... placek! Najważniejsze jest dokładne umycie i pokrojenie na mniejsze kawałki. Następnie obierki trzeba doprawić i połączyć z serem białym lub topionym. Masę układamy na cieście francuskimi i pieczemy w 170 st. przez około 15 minut. 

Więcej przepisów na smaczne dania z obierek z ziemniaków znajdziesz też tutaj: Obierki ziemniaka jako baza bulionu i nie tylko. 5 dań, które z nich zrobisz.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.