Jeśli zastanawiacie się, którą potrawę warto przygotować na wigilijny wieczór, podpowiadamy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych śledzi w oleju. To jedna z klasycznych potraw bożonarodzeniowych. Ich przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy pokroić filety, ułożyć w słoiku z przyprawami i zalać olejem.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Danie świąteczne, czyli tradycyjne śledzie w oleju. Idealne na Boże Narodzenie
Składniki:
- cztery filety śledziowe,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu,
- cebula pokrojona w drobną kostkę,
- sok z cytryny,
- olej rzepakowy.
Śledzie w oleju są zaskakująco łatwe w przygotowaniu
Przygotowanie:
- Namocz śledzie w zimnej wodzie przez około dwie godziny. W trakcie zmień trzy razy wodę.
- Pokrój każdy filet na cztery kawałki.
- Ułóż śledzie w słoiku, przekładaj je zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Zalej słoik olejem i odstaw na trzy dni.
- Co jakiś czas obracaj słoik do góry nogami.
- Przed podaniem należy pokroić cebulę, posolić i dodać do śledzi.
- Śledzie można podawać skropione sokiem z cytryny.
Smacznego!
Jak podawać śledzie w oleju? Najlepiej z surówkami, ziemniakami lub ogórkami
Śledzie w oleju mogą stanowić samodzielne danie, jednak świetnie smakują w towarzystwie różnych surówek, ziemniaków i ogórków kiszonych. Będą smakowały również z czerwoną cebulą. Warto podawać je z dodatkiem oliwek, które dodają im jeszcze głębszego smaku. Poza tym śledzie można serwować z posiekaną natką pietruszki, która przełamuje ich intensywny aromat.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl