Danie świąteczne - śledzie w oleju. Tradycyjny przepis na Boże Narodzenie. Bardzo proste przygotowanie

Przedstawiamy przepis na danie świąteczne, czyli śledzie w oleju. Podajemy tradycyjny przepis, z którym wyjdą fantastycznie aromatyczne. Przygotowuje się je w bardzo łatwy sposób. Będą potrzebne filety, cebula, przyprawy i olej.

Jeśli zastanawiacie się, którą potrawę warto przygotować na wigilijny wieczór, podpowiadamy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnych śledzi w oleju. To jedna z klasycznych potraw bożonarodzeniowych. Ich przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy pokroić filety, ułożyć w słoiku z przyprawami i zalać olejem. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Danie świąteczne, czyli tradycyjne śledzie w oleju. Idealne na Boże Narodzenie

Składniki:

  • cztery filety śledziowe,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • sok z cytryny,
  • olej rzepakowy.

Śledzie w oleju są zaskakująco łatwe w przygotowaniu

Przygotowanie:

  1. Namocz śledzie w zimnej wodzie przez około dwie godziny. W trakcie zmień trzy razy wodę. 
  2. Pokrój każdy filet na cztery kawałki.
  3. Ułóż śledzie w słoiku, przekładaj je zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Zalej słoik olejem i odstaw na trzy dni.
  4. Co jakiś czas obracaj słoik do góry nogami.
  5. Przed podaniem należy pokroić cebulę, posolić i dodać do śledzi. 
  6. Śledzie można podawać skropione sokiem z cytryny.

Smacznego!

Jak podawać śledzie w oleju? Najlepiej z surówkami, ziemniakami lub ogórkami

Śledzie w oleju mogą stanowić samodzielne danie, jednak świetnie smakują w towarzystwie różnych surówek, ziemniaków i ogórków kiszonych. Będą smakowały również z czerwoną cebulą. Warto podawać je z dodatkiem oliwek, które dodają im jeszcze głębszego smaku. Poza tym śledzie można serwować z posiekaną natką pietruszki, która przełamuje ich intensywny aromat.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: