Przepis na ciasto marchewkowe. Cudownie delikatne o genialnym smaku. Błyskawicznie szybkie wykonanie

Przedstawiamy przepis na ciasto marchewkowe. Wychodzi fantastycznie delikatne, pulchne o aksamitnej konsystencji. Zrobisz je w okamgnieniu. Do jego przygotowania będzie potrzebna marchew, olej, cynamon i orzechy.

Przepis na ciasto marchewkowe to pomysł na prosty deser o fenomenalnym smaku. Jego wykonanie jest bardzo łatwe, dlatego może je robić nawet początkujący domowy cukiernik. Ciasto najlepiej będzie udekorować słodką polewą z białej czekolady, która dopełni jego wyjątkowy charakter. Podajemy łatwy przepis. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na ciasto marchewkowe. Rach-ciach i gotowe!

Składniki:

  • szklanka oleju,
  • pół szklanki cukru,
  • trzy jajka,
  • dwie duże starte marchewki,
  • dwie łyżki orzechów włoskich,
  • szklanka mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • łyżka cynamonu.

Na polewę:

  • tabliczka białej czekolady,
  • ćwierć szklanki śmietanki trzydziestoprocentowej,
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji.

Wykonanie jest naprawdę proste i zajmuje niewiele czasu

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem.
  2. Posiekaj orzechy. Do miski wsyp cukier i miksuj go z olejem. Dodawaj jajka jedno po drugim. Wsypuj stopniowo przesianą mąkę i mieszaj dalej aż składniki połączą się tworząc jednolitą masę.
  3. Do masy dodaj startą marchew i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj wszystko łyżką.
  4. Przelej masę do formy i piecz przez około godzinę w 180 st. C. Upieczone ciasto powinno pozostać w piekarniku przez kilkanaście minut przy uchylonych drzwiczkach.
  5. Teraz możesz przygotować polewę. Pokrój drobno czekoladę, zagotuj śmietanę, zdejmij ją z ognia i dodaj rozdrobnioną czekoladę. Kiedy czekolada zmięknie, wymieszaj dokładnie całość. Nakładaj na ciasto przestudzoną polewę. Można dodatkowo ozdobić je orzechami i cynamonem. 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA