-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na ciasto marchewkowe. Cudownie delikatne o genialnym smaku. Błyskawicznie szybkie wykonanie
Przepis na ciasto marchewkowe. Cudownie delikatne o genialnym smaku. Błyskawicznie szybkie wykonanie
Przedstawiamy przepis na ciasto marchewkowe. Wychodzi fantastycznie delikatne, pulchne o aksamitnej konsystencji. Zrobisz je w okamgnieniu. Do jego przygotowania będzie potrzebna marchew, olej, cynamon i orzechy.
Przepis na ciasto marchewkowe to pomysł na prosty deser o fenomenalnym smaku. Jego wykonanie jest bardzo łatwe, dlatego może je robić nawet początkujący domowy cukiernik. Ciasto najlepiej będzie udekorować słodką polewą z białej czekolady, która dopełni jego wyjątkowy charakter. Podajemy łatwy przepis.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na ciasto marchewkowe. Rach-ciach i gotowe!
Składniki:
- szklanka oleju,
- pół szklanki cukru,
- trzy jajka,
- dwie duże starte marchewki,
- dwie łyżki orzechów włoskich,
- szklanka mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- łyżka cynamonu.
Na polewę:
- tabliczka białej czekolady,
- ćwierć szklanki śmietanki trzydziestoprocentowej,
- połówki orzechów włoskich do dekoracji.
Wykonanie jest naprawdę proste i zajmuje niewiele czasu
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem.
- Posiekaj orzechy. Do miski wsyp cukier i miksuj go z olejem. Dodawaj jajka jedno po drugim. Wsypuj stopniowo przesianą mąkę i mieszaj dalej aż składniki połączą się tworząc jednolitą masę.
- Do masy dodaj startą marchew i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj wszystko łyżką.
- Przelej masę do formy i piecz przez około godzinę w 180 st. C. Upieczone ciasto powinno pozostać w piekarniku przez kilkanaście minut przy uchylonych drzwiczkach.
- Teraz możesz przygotować polewę. Pokrój drobno czekoladę, zagotuj śmietanę, zdejmij ją z ognia i dodaj rozdrobnioną czekoladę. Kiedy czekolada zmięknie, wymieszaj dokładnie całość. Nakładaj na ciasto przestudzoną polewę. Można dodatkowo ozdobić je orzechami i cynamonem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl