Przedstawiamy przepis na ciasto marchewkowe. Wychodzi fantastycznie delikatne, pulchne o aksamitnej konsystencji. Zrobisz je w okamgnieniu. Do jego przygotowania będzie potrzebna marchew, olej, cynamon i orzechy.
Fot. Lorena Martinez/Pexels
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na ciasto marchewkowe to pomysł na prosty deser o fenomenalnym smaku. Jego wykonanie jest bardzo łatwe, dlatego może je robić nawet początkujący domowy cukiernik. Ciasto najlepiej będzie udekorować słodką polewą z białej czekolady, która dopełni jego wyjątkowy charakter. Podajemy łatwy przepis.
REKLAMA
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na ciasto marchewkowe. Rach-ciach i gotowe!
Składniki:
szklanka oleju,
pół szklanki cukru,
trzy jajka,
dwie duże starte marchewki,
dwie łyżki orzechów włoskich,
szklanka mąki pszennej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
łyżka cynamonu.
Na polewę:
tabliczka białej czekolady,
ćwierć szklanki śmietanki trzydziestoprocentowej,
połówki orzechów włoskich do dekoracji.
Wykonanie jest naprawdę proste i zajmuje niewiele czasu
Przygotowanie:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem.
Posiekaj orzechy. Do miski wsyp cukier i miksuj go z olejem. Dodawaj jajka jedno po drugim. Wsypuj stopniowo przesianą mąkę i mieszaj dalej aż składniki połączą się tworząc jednolitą masę.
Do masy dodaj startą marchew i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj wszystko łyżką.
Przelej masę do formy i piecz przez około godzinę w 180 st. C. Upieczone ciasto powinno pozostać w piekarniku przez kilkanaście minut przy uchylonych drzwiczkach.
Teraz możesz przygotować polewę. Pokrój drobno czekoladę, zagotuj śmietanę, zdejmij ją z ognia i dodaj rozdrobnioną czekoladę. Kiedy czekolada zmięknie, wymieszaj dokładnie całość. Nakładaj na ciasto przestudzoną polewę. Można dodatkowo ozdobić je orzechami i cynamonem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl