Szybkie leczo z piekarnika. Gorące, aromatyczne, z chrupiącą skórką. Lepsze niż zwykła zapiekanka

Szybkie leczo z piekarnika to jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu, a jego pieczona wersja jest bardziej aromatyczna. Smak uwieńcza żółty ser, który pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się w chrupiącą skórkę.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Szybkie leczo z piekarnika to bogactwo aromatów zamkniętych w jednogarnkowym daniu. Przepis może przydać się na sylwestrowy wieczór lub spotkanie z przyjaciółmi. Jak je przyrządzić? Kluczowe są nie tylko przyprawy.

Ciasto na pierogi jest kluczem do przepysznego świątecznego dania. Zdjęcie ilustracyjne Ciasto na pierogi jest kluczem do przepysznego dania. Przepis Magdy Gessler

Leczo z piekarnika z kiełbasą i serem

Podstawą dobrego leczo jest papryka. Najczęściej używamy klasycznej, pękatej wersji warzywa, jednak to tej potrawy dużo lepiej sprawdzi się podłużna odmiana w kolorze żółtym i zielonym. Ma więcej głębokiego aromatu i podkreśla smak całości. Kolejnym kluczowym dodatkiem jest kiełbasa. Nie kupujmy najtańszej wersji. Lepiej użyć jej mniej, a postawić na jakość. 

Składniki:

  • 2 małe kabaczki,
  • 2 laski wędzonej kiełbaski,
  • 3 papryki,
  • 2 cebule,
  • 5 pomidorów,
  • 200 g żółtego sera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • smalec,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • majeranek,
  • słodka papryka,
  • sól,
  • czarny pieprz, świeżo mielony.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Aktorka z serialu pt. 'Na wspólnej' sprzedaje świąteczne potrawy. U Gessler tyle nie zapłacisz [cennik] Aktorka sprzedaje świąteczne potrawy. U Gessler tyle nie zapłacisz [CENNIK]

Przepis na leczo z piekarnika. Sposób przygotowania

  1. Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. 
  2. Paprykę pozbawiamy ogonków i gniazd nasiennych. Kroimy w grubą kostkę.
  3. Sparzamy pomidory, zdejmujemy skórkę. Dzielimy na ćwiartki.
  4. Cebulę obieramy i siekamy w piórka.
  5. Kiełbasę kroimy w plasterki lub drobną kostkę.
  6. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego cienką warstwą smalcu.
  7. Wyciskamy czosnek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. 
  8. Wszystko dokładnie mieszamy.
  9. Leczo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 
  10. Pieczemy 30 minut.
  11. Po tym czasie kładziemy na wierzch plastry żółtego sera i pieczemy jeszcze 10 minut, aż skórka się zarumieni.

Jesienne leczo z piekarnika podajemy z chlebem. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ryżu. Miłośnicy makaronu mogą dorzucić nieco.

Więcej o: