Szybkie leczo z piekarnika to jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu, a jego pieczona wersja jest bardziej aromatyczna. Smak uwieńcza żółty ser, który pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się w chrupiącą skórkę.
Fot. iStock, gbh007
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Szybkie leczo z piekarnika to bogactwo aromatów zamkniętych w jednogarnkowym daniu. Przepis może przydać się na sylwestrowy wieczór lub spotkanie z przyjaciółmi. Jak je przyrządzić? Kluczowe są nie tylko przyprawy.
REKLAMA
Leczo z piekarnika z kiełbasą i serem
Podstawą dobrego leczo jest papryka. Najczęściej używamy klasycznej, pękatej wersji warzywa, jednak to tej potrawy dużo lepiej sprawdzi się podłużna odmiana w kolorze żółtym i zielonym. Ma więcej głębokiego aromatu i podkreśla smak całości. Kolejnym kluczowym dodatkiem jest kiełbasa. Nie kupujmy najtańszej wersji. Lepiej użyć jej mniej, a postawić na jakość.
Składniki:
2 małe kabaczki,
2 laski wędzonej kiełbaski,
3 papryki,
2 cebule,
5 pomidorów,
200 g żółtego sera,
3 ząbki czosnku,
smalec,
5 ziaren ziela angielskiego,
4 liście laurowe,
majeranek,
słodka papryka,
sól,
czarny pieprz, świeżo mielony.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na leczo z piekarnika. Sposób przygotowania
Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
Paprykę pozbawiamy ogonków i gniazd nasiennych. Kroimy w grubą kostkę.
Sparzamy pomidory, zdejmujemy skórkę. Dzielimy na ćwiartki.