• Link został skopiowany

Szybkie leczo z piekarnika. Gorące, aromatyczne, z chrupiącą skórką. Lepsze niż zwykła zapiekanka

Szybkie leczo z piekarnika to jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu, a jego pieczona wersja jest bardziej aromatyczna. Smak uwieńcza żółty ser, który pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się w chrupiącą skórkę.
Jesienne leczo z piekarnika. Gorące, aromatyczne, z chrupiącą skórką. Lepsze niż zwykła zapiekanka
Fot. iStock, gbh007
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Szybkie leczo z piekarnika to bogactwo aromatów zamkniętych w jednogarnkowym daniu. Przepis może przydać się na sylwestrowy wieczór lub spotkanie z przyjaciółmi. Jak je przyrządzić? Kluczowe są nie tylko przyprawy.

Leczo z piekarnika z kiełbasą i serem

Podstawą dobrego leczo jest papryka. Najczęściej używamy klasycznej, pękatej wersji warzywa, jednak to tej potrawy dużo lepiej sprawdzi się podłużna odmiana w kolorze żółtym i zielonym. Ma więcej głębokiego aromatu i podkreśla smak całości. Kolejnym kluczowym dodatkiem jest kiełbasa. Nie kupujmy najtańszej wersji. Lepiej użyć jej mniej, a postawić na jakość. 

Składniki:

  • 2 małe kabaczki,
  • 2 laski wędzonej kiełbaski,
  • 3 papryki,
  • 2 cebule,
  • 5 pomidorów,
  • 200 g żółtego sera,
  • 3 ząbki czosnku,
  • smalec,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • majeranek,
  • słodka papryka,
  • sól,
  • czarny pieprz, świeżo mielony.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na leczo z piekarnika. Sposób przygotowania

  1. Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. 
  2. Paprykę pozbawiamy ogonków i gniazd nasiennych. Kroimy w grubą kostkę.
  3. Sparzamy pomidory, zdejmujemy skórkę. Dzielimy na ćwiartki.
  4. Cebulę obieramy i siekamy w piórka.
  5. Kiełbasę kroimy w plasterki lub drobną kostkę.
  6. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego cienką warstwą smalcu.
  7. Wyciskamy czosnek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. 
  8. Wszystko dokładnie mieszamy.
  9. Leczo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. 
  10. Pieczemy 30 minut.
  11. Po tym czasie kładziemy na wierzch plastry żółtego sera i pieczemy jeszcze 10 minut, aż skórka się zarumieni.

Jesienne leczo z piekarnika podajemy z chlebem. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ryżu. Miłośnicy makaronu mogą dorzucić nieco.

Więcej o: