Zobacz wideo
Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Szybkie leczo z piekarnika to bogactwo aromatów zamkniętych w jednogarnkowym daniu. Przepis może przydać się na sylwestrowy wieczór lub spotkanie z przyjaciółmi. Jak je przyrządzić? Kluczowe są nie tylko przyprawy.
Leczo z piekarnika z kiełbasą i serem
Podstawą dobrego leczo jest papryka. Najczęściej używamy klasycznej, pękatej wersji warzywa, jednak to tej potrawy dużo lepiej sprawdzi się podłużna odmiana w kolorze żółtym i zielonym. Ma więcej głębokiego aromatu i podkreśla smak całości. Kolejnym kluczowym dodatkiem jest kiełbasa. Nie kupujmy najtańszej wersji. Lepiej użyć jej mniej, a postawić na jakość.
Składniki:
- 2 małe kabaczki,
- 2 laski wędzonej kiełbaski,
- 3 papryki,
- 2 cebule,
- 5 pomidorów,
- 200 g żółtego sera,
- 3 ząbki czosnku,
- smalec,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- majeranek,
- słodka papryka,
- sól,
- czarny pieprz, świeżo mielony.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na leczo z piekarnika. Sposób przygotowania
- Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
- Paprykę pozbawiamy ogonków i gniazd nasiennych. Kroimy w grubą kostkę.
- Sparzamy pomidory, zdejmujemy skórkę. Dzielimy na ćwiartki.
- Cebulę obieramy i siekamy w piórka.
- Kiełbasę kroimy w plasterki lub drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego cienką warstwą smalcu.
- Wyciskamy czosnek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Leczo wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Pieczemy 30 minut.
- Po tym czasie kładziemy na wierzch plastry żółtego sera i pieczemy jeszcze 10 minut, aż skórka się zarumieni.
Jesienne leczo z piekarnika podajemy z chlebem. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do ryżu. Miłośnicy makaronu mogą dorzucić nieco.