Miodownik - przepis na ciasto, którego nie może zabraknąć na święta. Żeby smak był idealny, potrzebujesz dwóch dni

Miodownik to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. To słodkie, warstwowe cudeńko jest dość łatwe w wykonaniu, ale lata praktyki nauczyły mnie, że najlepszy miodownik wychodzi po dwóch dniach - miodowe blaty warto upiec odpowiednio wcześniej, wówczas ciasto będzie perfekcyjne.

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Miodownik kojarzy się ze świętami niemal tak mocno, jak piernik i makowiec. Przepis na miodownik nie jest skomplikowany, a dziś z chęcią podpowiemy, jak się zabrać za to słodkie ciasto, by mieć gwarancję idealnego smaku. 

Przepis na pierniczkiCiasteczka pierniczkowe - tych słodkości nie może brakować w święta Bożego Narodzenia

Miodownik - przepis na warstwowe marzenie

Składniki na miodowe blaty:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 większe jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g masła

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od blatów. Możesz je przygotować nawet dwa dni wcześniej. Przygotuj miskę i przesiej d niej mąkę. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sodę. Wymieszaj suche składniki.
  2. Dodaj zimne masło i zacznij wyrabiać. Następnie wbij jajko, dodaj miód i zagnieć ciasto. Następnie podziel ja na kilka równych części, tyle, ile chcesz mieć blatów - zazwyczaj wystarczą już trzy albo cztery.
  3. Każdy kawałek ciasta równomiernie rozwałkuj i włóż do blaszki wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 6-8 minut, w zależności, jak grube wyszły placki. Upieczone placki przykryj pergaminem i odłóż w suche miejsce.
  4. Następnego dnia przygotuj krem budyniowy. Pół szklanki mleka połącz proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i ostrożnie wlewaj rozpuszczony w mleku proszek. Dokładnie mieszaj i kiedy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Miękkie masło przełóż do miski i za pomocą miksera ubij je na puch. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj budyń, nie przerywając miksowania. Kiedy uzyskasz już gładki krem, możesz zacząć przekładać kremem blaty.
  6. Ciasto odłóż do lodówki na noc, żeby krem stężał. Jako dodatek możesz użyć masy kajmakowej, polewy czekoladowej i posiekanych orzechów.

Ten przepis Karola Okrasy przekona cię do smaku karpia. Wszystko dzięki aromatycznej pierzynceTen przepis Okrasy przekona cię do smaku karpia. To dzięki aromatycznej pierzynce

Więcej o: