Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Miodownik kojarzy się ze świętami niemal tak mocno, jak piernik i makowiec. Przepis na miodownik nie jest skomplikowany, a dziś z chęcią podpowiemy, jak się zabrać za to słodkie ciasto, by mieć gwarancję idealnego smaku.
Ciasteczka pierniczkowe - tych słodkości nie może brakować w święta Bożego Narodzenia
Miodownik - przepis na warstwowe marzenie
Składniki na miodowe blaty:
- 500 g mąki pszennej
- 1 większe jajko
- 3 łyżki miodu
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na krem:
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 4 łyżki cukru
- 150 g masła
Sposób wykonania:
- Zacznij od blatów. Możesz je przygotować nawet dwa dni wcześniej. Przygotuj miskę i przesiej d niej mąkę. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz sodę. Wymieszaj suche składniki.
- Dodaj zimne masło i zacznij wyrabiać. Następnie wbij jajko, dodaj miód i zagnieć ciasto. Następnie podziel ja na kilka równych części, tyle, ile chcesz mieć blatów - zazwyczaj wystarczą już trzy albo cztery.
- Każdy kawałek ciasta równomiernie rozwałkuj i włóż do blaszki wyłożonej papierem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 6-8 minut, w zależności, jak grube wyszły placki. Upieczone placki przykryj pergaminem i odłóż w suche miejsce.
- Następnego dnia przygotuj krem budyniowy. Pół szklanki mleka połącz proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i ostrożnie wlewaj rozpuszczony w mleku proszek. Dokładnie mieszaj i kiedy budyń zgęstnieje, zdejmij go z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Miękkie masło przełóż do miski i za pomocą miksera ubij je na puch. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj budyń, nie przerywając miksowania. Kiedy uzyskasz już gładki krem, możesz zacząć przekładać kremem blaty.
- Ciasto odłóż do lodówki na noc, żeby krem stężał. Jako dodatek możesz użyć masy kajmakowej, polewy czekoladowej i posiekanych orzechów.
Ten przepis Okrasy przekona cię do smaku karpia. To dzięki aromatycznej pierzynce