Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szybki przepis na paszteciki z ciasta francuskiego to prawdziwy must have na zbliżające się święta lub inne wyjątkowe okazje. Wystarczy odpowiednio dobrać i połączyć składniki, by aromatyczna i chrupiąca przekąska była gotowa w kilka minut. Kluczowy jest farsz z mięsa i grzybów.
Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, słodkich wypieków czy zimnych przystawek. Idealnym dopełnieniem babcinego barszczu lub chrupiącą przekąską są paszteciki z ciasta francuskiego. Przepis jest ekspresowy, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Wykorzystanie gotowego ciasta znacznie usprawni cały proces, jednak kluczowe jest przygotowanie aromatycznego i wyrazistego farszu.
Warto sięgnąć po mięso mieszane, najlepiej drobiowo-wołowe. Innym ważnym składnikiem farszu są pieczarki, cebula i przyprawy. Takie połączenie gwarantuje, że farsz nie będzie suchy, a soczysty i pełen aromatów. Paszteciki przygotowane według poniższego przepisu świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i podane na zimno. Warto podać je do wigilijnego barszczu lub jako osobną przystawkę.
Zobacz wideo
3 sposoby na ciasto francuskie
Przepis na szybkie paszteciki z ciasta francuskiego
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 250 g zmielonego mięsa z rosołu lub porcja drobiowo-wołowa,
- 10 pieczarek (lub suszone grzyby - wcześniej namoczone),
- cebula,
- natka pietruszki,
- jajko,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- majeranek,
- masło klarowane,
- 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania farszu - pieczarki dokładnie myjemy lub obieramy, kroimy w drobną kostkę razem z cebulą.
- Na patelni z dodatkiem masła klarowanego podsmażamy grzyby i cebulę. Ważne, by pieczarek nie solić na początku, dzięki czemu będą soczyste i chrupiące. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy mięso i 100 ml wody. Składniki dokładnie mieszamy i dusimy do odparowania wody.
- Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną natkę - całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Ciasto francuskie dzielimy na trzy paski. Na każdym z nich, wzdłuż dłuższego boku układamy farsz.
- Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem.
- Całość zawijamy delikatnie w roladę i wycinamy paszteciki kształtem przypominające romby.
- Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy majerankiem lub kminkiem.
- Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10/15 minut.