Paszteciki z ciasta francuskiego. Farsz z mięsa i pieczarek idealnie podkreśli smak babcinego barszczu

Paszteciki z ciasta francuskiego to specjał, który idealnie pasuje do świątecznego barszczu. Wystarczy połączyć gotowy produkt z aromatycznym farszem z mięsa i pieczarek. Efekt? Ekspresowa przekąska, która idealnie prawdzi się na Święta Bożego Narodzenia, jak i imprezę sylwestrową.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szybki przepis na paszteciki z ciasta francuskiego to prawdziwy must have na zbliżające się święta lub inne wyjątkowe okazje. Wystarczy odpowiednio dobrać i połączyć składniki, by aromatyczna i chrupiąca przekąska była gotowa w kilka minut. Kluczowy jest farsz z mięsa i grzybów. 

Świąteczne paszteciki z ciasta francuskiego 

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, słodkich wypieków czy zimnych przystawek. Idealnym dopełnieniem babcinego barszczu lub chrupiącą przekąską są paszteciki z ciasta francuskiego. Przepis jest ekspresowy, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Wykorzystanie gotowego ciasta znacznie usprawni cały proces, jednak kluczowe jest przygotowanie aromatycznego i wyrazistego farszu.

Warto sięgnąć po mięso mieszane, najlepiej drobiowo-wołowe. Innym ważnym składnikiem farszu są pieczarki, cebula i przyprawy. Takie połączenie gwarantuje, że farsz nie będzie suchy, a soczysty i pełen aromatów. Paszteciki przygotowane według poniższego przepisu świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i podane na zimno. Warto podać je do wigilijnego barszczu lub jako osobną przystawkę. 

Zobacz wideo 3 sposoby na ciasto francuskie

Przepis na szybkie paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g zmielonego mięsa z rosołu lub porcja drobiowo-wołowa,
  • 10 pieczarek (lub suszone grzyby - wcześniej namoczone),
  • cebula,
  • natka pietruszki,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • majeranek, 
  • masło klarowane,
  • 100 ml wody. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania farszu - pieczarki dokładnie myjemy lub obieramy, kroimy w drobną kostkę razem z cebulą. 
  2. Na patelni z dodatkiem masła klarowanego podsmażamy grzyby i cebulę. Ważne, by pieczarek nie solić na początku, dzięki czemu będą soczyste i chrupiące. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy mięso i 100 ml wody. Składniki dokładnie mieszamy i dusimy do odparowania wody. 
  3. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną natkę - całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 
  4. Ciasto francuskie dzielimy na trzy paski. Na każdym z nich, wzdłuż dłuższego boku układamy farsz. 
  5. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. 
  6. Całość zawijamy delikatnie w roladę i wycinamy paszteciki kształtem przypominające romby.
  7. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy majerankiem lub kminkiem. 
  8. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10/15 minut. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.