Więcej trików i porad przydatnych przed świętami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Moczenie grzybów w wodzie nie jest błędem ani nie przyczynia się do zepsucia smaku wigilijnych dań. Mamy jednak dla ciebie pewien patent, który może cię zainteresować, zwłaszcza jeśli cenisz sobie delikatniejszy smak oraz oszczędność czasu i energii.
Moczenie suszonych grzybów w mleku ma dwie niewątpliwe zalety. Po pierwsze - grzyby będą miały delikatniejszy smak i stracą charakterystyczną goryczkę, co sprawi, że idealnie połączą się np. z kiszoną kapustą w farszu do pierogów czy uszek.
Drugą zaletą jest to, że grzyby namoczone w mleku szybciej się ugotują. Wystarczy, że zalejesz je lekko osolonym mlekiem i pozostawisz do całkowitego napęcznienia. Następnie wystarczy po prostu włożyć je do rondelka i gotować, aż będą miękkie. Moczenie w mleku skróci ten proces o ponad połowę.