Fantastyczny patent na moczenie grzybów. Już nigdy nie zalejesz ich wodą - inny składnik niesamowicie poprawi ich smak

Grzyby królują w co drugiej potrawie świątecznej. Nie może zabraknąć ich w barszczu, a o uszkach czy pierogach nie trzeba nawet wspominać. Jednak zanim zatopisz zęby w aromatycznym grzybowym farszu, najpierw trzeba odpowiednio grzyby przygotować. Zazwyczaj moczysz je w wodzie, prawda? To dobrze, ale może być jeszcze lepiej. Grzyby moczone w mleku nie tylko szybciej się ugotują, lecz także będą smaczniejsze.

Więcej trików i porad przydatnych przed świętami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Moczenie grzybów w wodzie nie jest błędem ani nie przyczynia się do zepsucia smaku wigilijnych dań. Mamy jednak dla ciebie pewien patent, który może cię zainteresować, zwłaszcza jeśli cenisz sobie delikatniejszy smak oraz oszczędność czasu i energii. 

Dlaczego warto moczyć grzyby w mleku?

Moczenie suszonych grzybów w mleku ma dwie niewątpliwe zalety. Po pierwsze - grzyby będą miały delikatniejszy smak i stracą charakterystyczną goryczkę, co sprawi, że idealnie połączą się np. z kiszoną kapustą w farszu do pierogów czy uszek.

Drugą zaletą jest to, że grzyby namoczone w mleku szybciej się ugotują. Wystarczy, że zalejesz je lekko osolonym mlekiem i pozostawisz do całkowitego napęcznienia. Następnie wystarczy po prostu włożyć je do rondelka i gotować, aż będą miękkie. Moczenie w mleku skróci ten proces o ponad połowę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.