Ciasteczka słoneczka Ewy Wachowicz to maślana rozkosz. Gwiazda zapewnia, że wytrzymają do sylwestra

Ewa Wachowicz to niekwestionowany autorytet kulinarny. Na swojej oficjalnej stronie zebrała już tysiące przepisów na każdą okazję. Nie brakuje oczywiście tych świątecznych. Naszą uwagę przykuła szczególnie jedna pozycja - ciasteczka słoneczka, które, według tego, co napisano na stronie, wytrzymają nawet do sylwestra.

Więcej przepisów na ciasteczka znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Gdybyśmy zapytali o charakterystyczne dla świąt wypieki, z pewnością większość osób wymieniłaby pierniczki, serniki, makowce, pierniki czy keksy. To oczywiście fantastyczne ciasta i nic nie stoi na przeszkodzie, by je upiec, jeśli wy lub wasza rodzina je lubicie, ale czasem warto do tradycyjnych wypieków dodać też coś ekstra, co nie zawsze pojawia się na świątecznych stołach.

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Do takich deserów z pewnością można zaliczyć ciasteczka słoneczka. Przepisem na nie dzieli się na swojej stronie Ewa Wachowicz. Przygotowywała je również w drugim odcinku swojego programu kulinarnego Ewa gotuje. Jak zrobić ciasteczka słoneczka Ewy Wachowicz? To bardzo proste, a jeśli kochacie masełko i kokosy, to te słodkości z pewnością wpiszą się na stałe w wasz cukierniczy repertuar.

Ciasteczka słoneczka Ewy Wachowicz. Wytrzymają aż do sylwestra

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 200 g wiórków kokosowych

Na masę:

  • 200 g masła
  • 2 łyżki kawy
  • 2 jajka
  • kieliszek spirytusu
  • 100 g cukru

Ciasteczka słoneczka podaje się również z lukrem. U nas znajdziecie bardzo proste przepisy na tę polewę:

Sposób przygotowania:

Mąkę i masło siekamy nożem. Dodajemy śmietanę oraz żółtka i wyrabiamy ręcznie, a następnie chowamy do lodówki na dwie godziny. Potem ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrywamy nieduże kółeczka (można użyć np. kieliszka).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Robimy lukier i smarujemy nim każde ciasteczko z jednej strony. Pieczemy przez 15 minut, a następnie studzimy.

Teraz pora na masę. Jajka i cukier ucieramy na parze tak, żeby składniki zgęstniały. Ucieramy masło i dodajemy do niego wystudzoną masę z jajek i cukru. Łączymy dokładnie składniki i dolewamy spirytus oraz kawę. Ciasteczka słoneczka smarujemy kremem z tej strony, z której nie ma lukru, a następnie łączymy je ze sobą tak, by lukier był na zewnątrz. Krem kładziemy również na boki ciasteczek, a następnie obsypujemy je wiórkami kokosowymi, które powinny przykleić się do masy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA