Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Flagowym daniem, bez którego święta nie byłyby takie same, jest oczywiście tradycyjny barszcz czerwony. Intensywnie czerwona, aromatyczna zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Kluczowe są jednak zasady, których warto się trzymać. Magda Gessler zdradza listę produktów i sekretny składnik, który gwarantuje ucztę wszystkich zmysłów.
Barszcz czerwony to synonim Świąt Bożego Narodzenia, a także jedna ze smaczniejszych potraw, które wówczas królują w menu. Przygotowanie tradycyjnego przepisu dla wielu może wydawać się wyzwaniem, jednak receptura Magdy Gessler nie tylko gwarantuje wyjątkowy efekt, ale i łatwe przygotowanie. Należy jednak podkreślić, że barszcz wyjdzie smaczny jedynie, gdy użyjemy najlepszej jakości produktów i wyzbędziemy się pośpiechu. Zupa bowiem powinna gotować się powoli, na małym gazie.
Na liście składników barszczu autorstwa popularnej restauratorki królują buraki, por, cebule czy aromatyczne przyprawy. Jest jednak jeden sekretny dodatek, bez którego barszcz zyskuje dużo smaku. Mowa tu o jabłkach. Jesienne owoce nadadzą zupie słodkości i odrobinie kwaskowości - warto wybrać odmianę taką jak antonówka czy szara reneta.
Składniki:
Sposób przygotowania: