Więcej przepisów na dania z ryb znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Śledzie po wileńsku powinny obowiązkowo znaleźć się na świątecznym stole w domu miłośników wyrazistych, aromatycznych potraw. Przepis na śledzie po wileńsku jest banalny, a dzięki moczeniu płatów w maślance, śledzie wychodzą delikatniejsze i smaki lepiej się przenikają. Jak się za nie zabrać? Już wyjaśniamy.
Ryba po grecku, czyli psari plaki w polskiej wersji. Najlepsza wigilijna przystawka
Śledzie po wileńsku - przepis na najlepszą wersję rybnej przystawki
Składniki:
- ok. 700 g solonych płatów śledziowych
- 0,5 kg białej cebuli
- 8 ogórków konserwowych
- 60 g koncentratu
- 130 g ketchupu (możesz użyć pikantnego)
- sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe
- olej roślinny
- woda
- maślanka
Sposób wykonania:
- Śledzie wyjmij z solanki i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż je do miski i zalej maślanką. Mocz, aż uznasz, że ich smak jest odpowiedni (w międzyczasie możesz wymienić maślankę na nową).
- Cebule pokrój w piórka. Następnie zeszklij je na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki, koncentrat oraz ketchup. Dodaj sól i pieprz do smaku, a także kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 listki laurowe. Dodaj także ok. 1/4 szklanki wody i duś całość na niewielkim ogniu przez 15 minut.
- Namoczone śledzie osusz i pokrój na kawałki. Następnie przełóż do przygotowanego sosu i dokładnie wymieszaj. Włóż do słoików i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce. Najlepiej smakują po dwóch dniach.
Makowiec z suchego maku. Przepis, który dopieści każde podniebienie