Śledzie po wileńsku biją na głowę wszystkie inne świąteczne ryby. Trik z maślanką zapewni idealny smak

Śledzie po wileńsku to chyba najlepsza wersja świątecznej przekąski, która nie tylko apetycznie się prezentuje, ale także jest banalna w przygotowaniu. Oprócz solonych płatów śledziowych, koncentratu i cebuli przyda się także maślanka. Z jej pomocą wydobędziesz ze śledzi to, co najlepsze.

Więcej przepisów na dania z ryb znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Śledzie po wileńsku powinny obowiązkowo znaleźć się na świątecznym stole w domu miłośników wyrazistych, aromatycznych potraw. Przepis na śledzie po wileńsku jest banalny, a dzięki moczeniu płatów w maślance, śledzie wychodzą delikatniejsze i smaki lepiej się przenikają. Jak się za nie zabrać? Już wyjaśniamy.

Ryba po grecku (zdjęcie ilustracyjne)Ryba po grecku, czyli psari plaki w polskiej wersji. Najlepsza wigilijna przystawka

Śledzie po wileńsku - przepis na najlepszą wersję rybnej przystawki

Składniki:

  • ok. 700 g solonych płatów śledziowych
  • 0,5 kg białej cebuli
  • 8 ogórków konserwowych
  • 60 g koncentratu
  • 130 g ketchupu (możesz użyć pikantnego)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe
  • olej roślinny
  • woda
  • maślanka

Sposób wykonania:

  1. Śledzie wyjmij z solanki i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż je do miski i zalej maślanką. Mocz, aż uznasz, że ich smak jest odpowiedni (w międzyczasie możesz wymienić maślankę na nową).
  2. Cebule pokrój w piórka. Następnie zeszklij je na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki, koncentrat oraz ketchup. Dodaj sól i pieprz do smaku, a także kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 listki laurowe. Dodaj także ok. 1/4 szklanki wody i duś całość na niewielkim ogniu przez 15 minut.
  3. Namoczone śledzie osusz i pokrój na kawałki. Następnie przełóż do przygotowanego sosu i dokładnie wymieszaj. Włóż do słoików i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce. Najlepiej smakują po dwóch dniach.

Makowiec z masą z suchego maku może zawierać bakalie lub nie.Makowiec z suchego maku. Przepis, który dopieści każde podniebienie

Więcej o: