Takich pierogów jeszcze świat nie widział. Karol Okrasa robi je w rewelacyjnym stylu. Nie tylko, dlatego że są buraczane, lecz ich dodatkiem są słodkie owoce. Jak kucharz połączył te dwa smaki? Przeczytaj i sprawdź.
Fot. Shutterstock, snow toy / Kapif zdj. ilustracyjne
REKLAMA
REKLAMA
Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania, kiedy tylko nadarzy się okazja. Doskonałym przykładem niekonwencjonalności w jego kuchni jest przepis na buraczane pierogi, które mają dwie wersje. Jedna z nich jest dla tych, którzy lubią wytrwale smaki, natomiast druga dla smakoszy słodyczy. Można by powiedzieć, że buraki z owocami nie dla każdego brzmią dobrze, jednak jak się okazuje to naprawdę pyszne połączenie. W słodkiej wersji pierogi nie tylko okraszone są owocami, a również z tego składa się ich farsz. Aby najlepiej ocenić, czy chce się podawać je w taki sposób na świątecznym stole warto wcześniej je przetestować.
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]
Przepis na pierogi buraczane w wersji słodkiej i słonej
Składniki na ciasto
500 g mąki typ 450,
270 ml letniej wody,
100 ml oliwy z oliwek,
30 ml soku z buraków,
sól.
Składniki na słony farsz
200 g grochu,
140 g podgrzybków,
50 ml oliwy,
sól,
pieprz,
łyżeczka majeranku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Składniki na słodki farsz
300 g masy makowej,
5 sztuk ciasteczek piernikowych,
100 g śliwek,
50 g moreli,
100 ml soku pomarańczowego,
pół łyżeczki cynamonu,
3 łyżki maku,
1 jabłko.
Składniki na słoną okrasę
100 g kaszy gryczanej,
1 cebula.
Składniki na słodką okrasę
5 sztuk ciasteczek korzennych,
80 g masła,
łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania
8-12 godzin wcześniej namocz groch w wodzie, a następnie go w osolonej wodzie do miękkości.
Składniki ciasta dokładnie połącz z sobą w misce. Blat posyp mąką i wyrób na nim ciasto. Ugniecioną masę włóż do garnka, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć ją na rozgrzany na patelni olej i smażymy do lekkiego zarumienienia, a następnie dodaj sól. Wyłącz gaz i dodaj olej.
Podgrzybki posiekaj na drobno i dopraw je gałką muszkatołową. Dodaj je na patelnię i smaż nie mieszając przez około 5 minut. Do grzybów dodaj groch. Część grochu rozgnieć widelcem. Całość dopraw solą i smaż około 5-7 minut z dodatkiem majeranku. Zdejmij z gazu i przełóż na talerz. Pozostaw 2 łyżki cebuli, a pozostałą część połącz z grochem i podgrzybkami.
Suszone śliwki posiekaj drobno, a następnie podsmaż na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Dorzuć posiekaną suszoną morelę, pokruszone ciasteczka, cynamon, łyżkę maku oraz jabłko starte na grubych oczkach.
Kaszę podpraż na patelni. Następnie chwilę gotuj z odrobiną wody. Połącz z pozostawioną cebulą i przełóż na talerz.
Masło rozpuść na patelni. Pokrusz ciasteczka korzenne i podsmaż z cukrem przez około 5 minut.
Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kółka, które napełnisz farszem – jedną połowę ciasta słodkim, natomiast drugą połowę ciasta słonym. Zlep brzegi ciasta i sklej pierogi.
Pierogi gotuj we wrzącej wodzie około 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.
Gotowe przełóż na talerz i podawaj z okrasą w zależności od ich rodzaju.