Wigilijne pierogi Okrasy podawane są z owocami. To danie musi pojawić się na świątecznym stole

Takich pierogów jeszcze świat nie widział. Karol Okrasa robi je w rewelacyjnym stylu. Nie tylko, dlatego że są buraczane, lecz ich dodatkiem są słodkie owoce. Jak kucharz połączył te dwa smaki? Przeczytaj i sprawdź.

Karol Okrasa to popularny polski kucharz, a także autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Dzieli się swoim doświadczeniem oraz innowacyjnym spojrzeniem na polską tradycyjną kuchnię i zachęca do eksperymentowania, kiedy tylko nadarzy się okazja. Doskonałym przykładem niekonwencjonalności w jego kuchni jest przepis na buraczane pierogi, które mają dwie wersje. Jedna z nich jest dla tych, którzy lubią wytrwale smaki, natomiast druga dla smakoszy słodyczy. Można by powiedzieć, że buraki z owocami nie dla każdego brzmią dobrze, jednak jak się okazuje to naprawdę pyszne połączenie. W słodkiej wersji pierogi nie tylko okraszone są owocami, a również z tego składa się ich farsz. Aby najlepiej ocenić, czy chce się podawać je w taki sposób na świątecznym stole warto wcześniej je przetestować.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Przepis na pierogi buraczane w wersji słodkiej i słonej

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki typ 450,
  • 270 ml letniej wody,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 30 ml soku z buraków,
  • sól.

Składniki na słony farsz

  • 200 g grochu,
  • 140 g podgrzybków,
  • 50 ml oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

Składniki na słodki farsz

  • 300 g masy makowej,
  • 5 sztuk ciasteczek piernikowych,
  • 100 g śliwek,
  • 50 g moreli,
  • 100 ml soku pomarańczowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżki maku,
  • 1 jabłko.

Składniki na słoną okrasę

  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 1 cebula.

Składniki na słodką okrasę

  • 5 sztuk ciasteczek korzennych,
  • 80 g masła,
  • łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania

  1. 8-12 godzin wcześniej namocz groch w wodzie, a następnie go w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Składniki ciasta dokładnie połącz z sobą w misce. Blat posyp mąką i wyrób na nim ciasto. Ugniecioną masę włóż do garnka, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć ją na rozgrzany na patelni olej i smażymy do lekkiego zarumienienia, a następnie dodaj sól. Wyłącz gaz i dodaj olej.
  4. Podgrzybki posiekaj na drobno i dopraw je gałką muszkatołową. Dodaj je na patelnię i smaż nie mieszając przez około 5 minut. Do grzybów dodaj groch. Część grochu rozgnieć widelcem. Całość dopraw solą i smaż około 5-7 minut z dodatkiem majeranku. Zdejmij z gazu i przełóż na talerz. Pozostaw 2 łyżki cebuli, a pozostałą część połącz z grochem i podgrzybkami.
  5. Suszone śliwki posiekaj drobno, a następnie podsmaż na patelni z dodatkiem soku pomarańczowego. Dorzuć posiekaną suszoną morelę, pokruszone ciasteczka, cynamon, łyżkę maku oraz jabłko starte na grubych oczkach.
  6. Kaszę podpraż na patelni. Następnie chwilę gotuj z odrobiną wody. Połącz z pozostawioną cebulą i przełóż na talerz.
  7. Masło rozpuść na patelni. Pokrusz ciasteczka korzenne i podsmaż z cukrem przez około 5 minut.
  8. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj kółka, które napełnisz farszem – jedną połowę ciasta słodkim, natomiast drugą połowę ciasta słonym. Zlep brzegi ciasta i sklej pierogi.
  9. Pierogi gotuj we wrzącej wodzie około 4 minuty po ich wypłynięciu na powierzchnię.
  10. Gotowe przełóż na talerz i podawaj z okrasą w zależności od ich rodzaju.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.