Więcej przepisów przydatnych przed Bożym Narodzeniem znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zakwas z buraków to oprócz fantastycznej bazy na świąteczny barszcz także naturalny antybiotyk, dlatego zdecydowanie warto odpowiednio wcześniej go nastawić. Jak zabrać się za to, żeby móc cieszyć się kulinarnym i zdrowotnym sukcesem? Z chęcią zdradzę wam, jak robi go moja ciocia - rodzinna mistrzyni barszczu.
Makowiec z suchego maku. Przepis, który dopieści każde podniebienie
Zakwas na barszcz czerwony - przepis cioci Ali
Składniki:
- 2 kg buraków, najlepiej podłużnych
- 2 niewielkie główki czosnku przekrojone w poprzek
- 4-6 listków laurowych
- 6 kulek pieprzu
- 6 kulek ziela angielskiego
- 1 czubata łyżka soli
- przegotowana i ostudzona woda
Sposób wykonania:
- Buraki włóż do zlewu i dokładnie umyj je pod bieżącą wodą. Możesz je także wyszorować miękką szczoteczką. Następnie pokrój je w plastry i przełóż do czystego, wyparzonego słoika.
- Główki czosnku przekrój w poprzek. Nie musisz ich obierać - łupinki zapewnią dodatkowy aromat. Między buraki włóż czosnek oraz przyprawy.
- Zagotuj ok. 1,5 l wody z solą i kiedy ostygnie, zalej nią buraki. Szklany słoik przykryj gazą i odłóż w chłodne miejsce.
- Następnego dnia zamieszaj zakwas drewnianą łyżką i rób to codziennie, aż zakwas uzyska odpowiedni dla ciebie smak i kwasowość.
- Gotowy zakwas odcedź i przelej do buteleczek lub mniejszych słoiczków. Przechowuj w lodówce.
Magda Gessler do tradycyjnego barszczu dodaje sekretny składnik. To owoc