Ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Sernik belgijski na korzennym spodzie to strzał w dziesiątkę

Wśród tradycyjnych wypieków na wigilię warto znaleźć miejsce na nieco eksperymentalnych smaków. Ciasto na Święta Bożego Narodzenia to nie tylko keks, makowiec czy piernik. Sernik Speculoos na korzennym spodzie jest wyjątkowo smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu - kluczowe są ciasteczka i przyprawy.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sernik Speculoos to prawdziwy rarytas w okresie świątecznym. Ciasto przygotowane na korzennym spodzie rozgrzewa zmysły i zadowala nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, a efekt to prawdziwe dzieło sztuki. 

Sernik na święta pojawia się niemal w każdym domu.Sernik na święta. Receptury, dzięki którym sernik będzie puszysty i "nie pęknie"

Ciasto na Święta Bożego Narodzenia - sernik na ciasteczkowym spodzie

Wśród wypieków i świątecznych łakoci nie może zabraknąć tradycyjnych klasyków takich jak makowiec, piernik staropolski, keks czy szarlotka. Warto jednak przygotować także nowatorskie przepisy i nieco pobawić się smakiem. Propozycją idealną jest belgijski sernik Speculoos, którego spód zrobiony jest z tradycyjnych ciasteczek, które kiedyś były wypiekane specjalnie na dzień Świętego Mikołaja oraz w okresie świąt. 

Sernik na spodzie z ciasteczek Speculoos to prawdziwa uczta zmysłów i jednocześnie receptura, która nie wymaga dużego nakładu pracy. Kluczowe są jednak składniki. Nie może zabraknąć wielokrotnie zmielonego i puszystego twarogu sernikowego, wanilii, cukru trzcinowego czy kremu bazującemu również na belgijskich ciasteczkach. Później wystarczy tylko połączyć warstwy, a następnie je ozdobić polewą, bitą śmietaną lub wbitymi pierniczkami. 

Zobacz wideo Sernik baskijski

Przepis na sernik Speculoos na korzennym spodzie

Składniki na spód:

  • 300 g ciasteczek korzennych,
  • 3 łyżki kremu Speculoos. 

Masa: 

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub kilkukrotnie zmielonego,
  • 150 g roztopionego masła,
  • 8 dużych jajek,
  • 3 kopiaste łyżki kremu Speculoos,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 
  • szklanka cukru trzcinowego,
  • skórka otarta ze świeżej pomarańczy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Polewa i dekoracja:

  • 250 g serka kremowego, 
  • 100 g cukru, 
  • skórka z pomarańczy, 
  • małe pierniczki o ciekawych kształtach. 

Tarta ze śliwkami i przyprawami korzennymiTarta ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Tak powstaje deser doskonały

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy spód do ciasta - ciasteczka korzenne rozdrabniamy w robocie kuchennym lub przy pomocy blendera. Do ciasteczkowego "piasku" dodajemy krem Speculoos i ponownie miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowany spód umieszczamy w tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. W formie ugniatamy spód i odkładamy na bok. 
  2. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
  3. W dużym naczyniu łączymy ser, przestudzone masło, jaja, krem Speculoos, ekstrakt waniliowy i przyprawy. Całość dokładnie miksujemy, aż powstanie gładka i jednolita masa. Dodajemy skrobię i skórkę z pomarańczy - miskujemy przez kilka sekund i przekładamy na ciasteczkowy spód. 
  4. Sernik pieczemy przez około godzinę - ciasto jest gotowe, gdy masa serowa się ładnie zetnie. Gdy czas pieczenia minie, formę pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiami do całkowitego ostudzenia. Następnie chłodzimy przez około 12 godzin. 
  5. Sernik dekorujemy masą przygotowaną ze zmiksowanego serka, cukru i skórki pomarańczy. Tak powstałą "chmurką" ozdabiamy ciasto. Na wierzchu wbijamy pierniczki np. choinkę, serduszko bądź mikołaja. 
Więcej o: