Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sernik Speculoos to prawdziwy rarytas w okresie świątecznym. Ciasto przygotowane na korzennym spodzie rozgrzewa zmysły i zadowala nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, a efekt to prawdziwe dzieło sztuki.
Ciasto na Święta Bożego Narodzenia - sernik na ciasteczkowym spodzie
Wśród wypieków i świątecznych łakoci nie może zabraknąć tradycyjnych klasyków takich jak makowiec, piernik staropolski, keks czy szarlotka. Warto jednak przygotować także nowatorskie przepisy i nieco pobawić się smakiem. Propozycją idealną jest belgijski sernik Speculoos, którego spód zrobiony jest z tradycyjnych ciasteczek, które kiedyś były wypiekane specjalnie na dzień Świętego Mikołaja oraz w okresie świąt.
Sernik na spodzie z ciasteczek Speculoos to prawdziwa uczta zmysłów i jednocześnie receptura, która nie wymaga dużego nakładu pracy. Kluczowe są jednak składniki. Nie może zabraknąć wielokrotnie zmielonego i puszystego twarogu sernikowego, wanilii, cukru trzcinowego czy kremu bazującemu również na belgijskich ciasteczkach. Później wystarczy tylko połączyć warstwy, a następnie je ozdobić polewą, bitą śmietaną lub wbitymi pierniczkami.
Zobacz wideo Sernik baskijski
Przepis na sernik Speculoos na korzennym spodzie
Składniki na spód:
- 300 g ciasteczek korzennych,
- 3 łyżki kremu Speculoos.
Masa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub kilkukrotnie zmielonego,
- 150 g roztopionego masła,
- 8 dużych jajek,
- 3 kopiaste łyżki kremu Speculoos,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- szklanka cukru trzcinowego,
- skórka otarta ze świeżej pomarańczy,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Polewa i dekoracja:
- 250 g serka kremowego,
- 100 g cukru,
- skórka z pomarańczy,
- małe pierniczki o ciekawych kształtach.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy spód do ciasta - ciasteczka korzenne rozdrabniamy w robocie kuchennym lub przy pomocy blendera. Do ciasteczkowego "piasku" dodajemy krem Speculoos i ponownie miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowany spód umieszczamy w tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. W formie ugniatamy spód i odkładamy na bok.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
- W dużym naczyniu łączymy ser, przestudzone masło, jaja, krem Speculoos, ekstrakt waniliowy i przyprawy. Całość dokładnie miksujemy, aż powstanie gładka i jednolita masa. Dodajemy skrobię i skórkę z pomarańczy - miskujemy przez kilka sekund i przekładamy na ciasteczkowy spód.
- Sernik pieczemy przez około godzinę - ciasto jest gotowe, gdy masa serowa się ładnie zetnie. Gdy czas pieczenia minie, formę pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiami do całkowitego ostudzenia. Następnie chłodzimy przez około 12 godzin.
- Sernik dekorujemy masą przygotowaną ze zmiksowanego serka, cukru i skórki pomarańczy. Tak powstałą "chmurką" ozdabiamy ciasto. Na wierzchu wbijamy pierniczki np. choinkę, serduszko bądź mikołaja.