Świąteczne ciasteczka - supertanie i bardzo łatwe w wykonaniu. Najlepsze na Boże Narodzenie

Przedstawiamy przepis na świąteczne ciasteczka, które są wyjątkowo proste w wykonaniu. Aby je upiec, wystarczy połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać z niego ciastka. Do ich przygotowania potrzeba niewielu składników.

Kruche ciastka to jeden z najpopularniejszych rodzajów bożonarodzeniowych wypieków. Są delikatne, aromatyczne, lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Podajemy naprawdę prosty przepis, z którym zrobicie wyśmienite ciastka na święta. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali jedynie mąki, masła, cukru pudru i jajka.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Świąteczne ciasteczka. Sprawdzą się jako bożonarodzeniowa słodka przekąska

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • pół kostki zimnego masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • duże jajko prosto z lodówki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Kruche ciastka są wyjątkowo proste w wykonaniu. Pieką się około dziesięciu minut

Uwaga. Należy pamiętać, że masło i jajko powinny być wystawione z lodówki tuż przed robieniem ciasta.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej pokrojone zimne masło, cukier puder, jajko, szczyptę soli i zagnieć ciasto rękami. Zrób z niego kulę i wstaw do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.
  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki można je krótko zagnieść, odcinać kawałki i rozwałkowywać je na posypanej mąką stolnicy czy blacie. 
  3. Wykrawaj z rozwałkowanego ciasta ulubione kształty foremkami i układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Z podanej ilości powinny wyjść co najmniej dwie blachy ciastek.
  4. Piecz ciastka w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C przez około dwanaście minut na grzanie góra-dół do momentu aż lekko się zarumienią. 
  5. Kruche ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do dwóch miesięcy.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.