Kruche ciastka to jeden z najpopularniejszych rodzajów bożonarodzeniowych wypieków. Są delikatne, aromatyczne, lubią je zarówno dzieci, jak i dorośli. Podajemy naprawdę prosty przepis, z którym zrobicie wyśmienite ciastka na święta. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali jedynie mąki, masła, cukru pudru i jajka.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Świąteczne ciasteczka. Sprawdzą się jako bożonarodzeniowa słodka przekąska
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- pół kostki zimnego masła,
- pół szklanki cukru pudru,
- duże jajko prosto z lodówki,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Kruche ciastka są wyjątkowo proste w wykonaniu. Pieką się około dziesięciu minut
Uwaga. Należy pamiętać, że masło i jajko powinny być wystawione z lodówki tuż przed robieniem ciasta.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej pokrojone zimne masło, cukier puder, jajko, szczyptę soli i zagnieć ciasto rękami. Zrób z niego kulę i wstaw do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki można je krótko zagnieść, odcinać kawałki i rozwałkowywać je na posypanej mąką stolnicy czy blacie.
- Wykrawaj z rozwałkowanego ciasta ulubione kształty foremkami i układaj je na blasze z papierem do pieczenia. Z podanej ilości powinny wyjść co najmniej dwie blachy ciastek.
- Piecz ciastka w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C przez około dwanaście minut na grzanie góra-dół do momentu aż lekko się zarumienią.
- Kruche ciastka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do dwóch miesięcy.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl