Zobacz wideo Świąteczne leniwe z makiem
Kluski z makiem siostry Anastazji to jeden z przepisów na udaną potrawę wigilijną. Tradycyjna forma dania sprawi, że smaki z dzieciństwa powrócą niby za pomocą czarodziejskiej różdżki. Ich smak podkreśla miód oraz bakalie.
Przepis na kluski z makiem siostry Anastazji
Siostra Anastazja jest autorką wielu kulinarnych książek. Ponadto możemy śledzić ją w mediach społecznościowych oraz zaczerpnąć inspiracji z jej bloga. Przepis na kluski z makiem pochodzi z oficjalnej strony s. Anastazji gdzie swoją potrawę nazwała "kukutkami makowymi" Jak je przyrządzić? Oto receptura.
Składniki:
ciasto:
- 259 g mąki,
- 3 żółtka,
- 125 ml wody.
Masa makowa:
- 200 g zmielonego maku,
- płynny miód,
- bakalie.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kluski z makiem. Sposób przygotowania
- Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka oraz wodę. Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita i gładka masa.
- Następnie formujemy wałeczki i za pomocą ostrego noża dzielimy je na mniejsze kawałki. Za pomocą dłoni kształtujemy ciasto w podłużne paluszki.
- W wysokim garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy nieco ogień, wrzucamy kluseczki i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ważne, aby wszystkie kluski oderwały się od spodu.
- Kiedy kluski wypłyną na wierzch, gotujemy je przez od trzech do pięciu minut.
- Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy delikatnie kluseczki i przekładamy na durszlak. Przelewamy małym strumieniem wody z kranu. Odstawiamy, aby wypłynęły resztki wody z sitka.
- Do zmielonego dwukrotnie maku wrzucamy bakalie i wlewamy miód. Całość dokładnie mieszamy.
- Masę makową przekładamy do klusek i mieszamy. Przyprawiamy do smaku.
Wskazówka!
W przypadku dodawania bakalii warto namoczyć rodzynki, figi lub inne suszone owoce, aby zmiękły przed dodaniem do potrawy. Zamiast miodu można użyć cukru pudru. Wystarczy przed podaniem oprószyć kluski z makiem.