Kluski z makiem siostry Anastazji. Przepis na świąteczne "kukutki". Przygotuj miód i bakalie

Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych potraw Wigilijnych przyrządzanych przed laty. Choć z biegiem czasu jej popularność nieco zmalała, to jednak w niektórych domach nadal jest uwielbiana. Jak przyrządzić to staropolskie świąteczne danie? Zdradzamy przepis siostry Anastazji.
Zobacz wideo Świąteczne leniwe z makiem

Kluski z makiem siostry Anastazji to jeden z przepisów na udaną potrawę wigilijną. Tradycyjna forma dania sprawi, że smaki z dzieciństwa powrócą niby za pomocą czarodziejskiej różdżki. Ich smak podkreśla miód oraz bakalie.

Przepis na kluski z makiem siostry Anastazji

Siostra Anastazja jest autorką wielu kulinarnych książek. Ponadto możemy śledzić ją w mediach społecznościowych oraz zaczerpnąć inspiracji z jej bloga. Przepis na kluski z makiem pochodzi z oficjalnej strony s. Anastazji gdzie swoją potrawę nazwała "kukutkami makowymi" Jak je przyrządzić? Oto receptura.

Składniki:

ciasto:

  • 259 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 125 ml wody.

Masa makowa:

  • 200 g zmielonego maku,
  • płynny miód,
  • bakalie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kluski z makiem. Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka oraz wodę. Zagniatamy ciasto, aż powstanie jednolita i gładka masa.
  2. Następnie formujemy wałeczki i za pomocą ostrego noża dzielimy je na mniejsze kawałki. Za pomocą dłoni kształtujemy ciasto w podłużne paluszki.
  3. W wysokim garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy nieco ogień, wrzucamy kluseczki i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ważne, aby wszystkie kluski oderwały się od spodu.
  4. Kiedy kluski wypłyną na wierzch, gotujemy je przez od trzech do pięciu minut.
  5. Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy delikatnie kluseczki i przekładamy na durszlak. Przelewamy małym strumieniem wody z kranu. Odstawiamy, aby wypłynęły resztki wody z sitka.
  6. Do zmielonego dwukrotnie maku wrzucamy bakalie i wlewamy miód. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Masę makową przekładamy do klusek i mieszamy. Przyprawiamy do smaku.

Wskazówka!

W przypadku dodawania bakalii warto namoczyć rodzynki, figi lub inne suszone owoce, aby zmiękły przed dodaniem do potrawy. Zamiast miodu można użyć cukru pudru. Wystarczy przed podaniem oprószyć kluski z makiem.

Więcej o: