Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepisy Magdy Gessler słyną z aromatów, bogatych kolorów i wyjątkowego smaku. Na piedestale można wyróżnić rozgrzewającą zupę rybną, która sprawdzi się idealne w chłodne, grudniowe dni. Jak podkreśla znana restauratorka, ważne są dodatki i odpowiednio dobrane gatunki ryb.
Zupa rybna - przepis Magdy Gessler na rozgrzewające danie
Wśród jesiennych i zimowych przepisów szczególne miejsce zajmują rozgrzewające buliony i zupy. Chociaż zupa rybna kojarzy się głównie z wakacjami i pobytem nad morzem to właśnie teraz, w chłodne dni smakuje wybitnie. Podstawą jest wywar bazujący na głowach i kręgosłupach różnych ryb, a także warzywach i przyprawach. W późniejszym etapie dodajemy papryki, pomidory i filet z ryby słodkowodnej, a także śmietankę i zieleninę.
Kluczem do idealnego bulionu rybnego jest czas przygotowywania i składniki dodane w odpowiednich odstępach czasowych. Całość wzbogacona marynowanymi papryczkami, ogórkami kiszonymi i passatą pomidorową jest prawdziwą ucztą dla wszystkich zmysłów.
Zobacz wideo Magda Gessler o "zielonych posiłkach" i tańcu: "Ja kwitnę!"
Przepis na zupę rybną według receptury Magdy Gessler
Składniki na wywar:
- kilogram głów i kręgosłupów różnych ryb,
- 2 l wody,
- seler,
- pietruszka,
- marchewka,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- sól i pieprz.
Pozostałe składniki:
- 2 papryki,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- pomidor,
- 5 marynowanych papryczek,
- 50 g garść oliwek,
- 1,5 kg filetu z ryby słodkowodnej bez ości,
- 3 kiszone ogórki,
- szklanka passaty lub koncentratu pomidorowego,
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
- słodka i ostra papryka,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od sporządzenia wywaru. Do dużego garnka przekładamy głowy i kręgosłupy ryb, zalewamy wodą. Obieramy warzywa i razem z przyprawami dodajemy do bulionu. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli na powierzchni pojawią się szumowiny, usuwamy je łyżką. Gotowy wywar odcedzamy.
- Marchew, seler i pietruszkę, pomidora, papryki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do przygotowanego bulionu. Podobnie postępujemy z odsączonymi oliwkami i papryczkami.
- Filet ryby dzielimy na części.
- Zupę gotujemy przez około 30 minut, po tym czasie dodajemy passatę lub przecier - zagotowujemy.
- Następnym krokiem jest dodanie kawałków ryby i ponowne gotowanie na małym ogniu przez maksymalnie 10 minut. Na koniec hartujemy śmietankę i dodajemy do zupy rybnej. Całość doprawiamy słodka i ostrą papryką, solą i pieprzem.
- Podajemy z wiejskim świeżym chlebem, udekorowaną natką pietruszki.