Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler. Rozgrzewający bulion podrasują pomidory i kremówka

Rozgrzewające dania królują teraz w menu, a jedną z ciekawych receptur jest zupa rybna według przepisu Magdy Gessler. Aromatyczny bulion wymaga jednak odpowiednich składników i powolnego gotowania. Niepowtarzalny smak gwarantują odpowiednie gatunki ryb, warzywa oraz pikantne dodatki. Bulion podrasują także pomidory i kremowa śmietanka.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepisy Magdy Gessler słyną z aromatów, bogatych kolorów i wyjątkowego smaku. Na piedestale można wyróżnić rozgrzewającą zupę rybną, która sprawdzi się idealne w chłodne, grudniowe dni. Jak podkreśla znana restauratorka, ważne są dodatki i odpowiednio dobrane gatunki ryb. 

Zupa rybna - przepis Magdy Gessler na rozgrzewające danie

Wśród jesiennych i zimowych przepisów szczególne miejsce zajmują rozgrzewające buliony i zupy. Chociaż zupa rybna kojarzy się głównie z wakacjami i pobytem nad morzem to właśnie teraz, w chłodne dni smakuje wybitnie. Podstawą jest wywar bazujący na głowach i kręgosłupach różnych ryb, a także warzywach i przyprawach. W późniejszym etapie dodajemy papryki, pomidory i filet z ryby słodkowodnej, a także śmietankę i zieleninę. 

Kluczem do idealnego bulionu rybnego jest czas przygotowywania i składniki dodane w odpowiednich odstępach czasowych. Całość wzbogacona marynowanymi papryczkami, ogórkami kiszonymi i passatą pomidorową jest prawdziwą ucztą dla wszystkich zmysłów. 

Zobacz wideo Magda Gessler o "zielonych posiłkach" i tańcu: "Ja kwitnę!"

Przepis na zupę rybną według receptury Magdy Gessler

Składniki na wywar: 

  • kilogram głów i kręgosłupów różnych ryb,
  • 2 l wody,
  • seler,
  • pietruszka,
  • marchewka,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • sól i pieprz.

Pozostałe składniki: 

  • 2 papryki,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • pomidor,
  • 5 marynowanych papryczek,
  • 50 g garść oliwek,
  • 1,5 kg filetu z ryby słodkowodnej bez ości, 
  • 3 kiszone ogórki,
  • szklanka passaty lub koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki,
  • słodka i ostra papryka, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • natka pietruszki. 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od sporządzenia wywaru. Do dużego garnka przekładamy głowy i kręgosłupy ryb, zalewamy wodą. Obieramy warzywa i razem z przyprawami dodajemy do bulionu. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Jeśli na powierzchni pojawią się szumowiny, usuwamy je łyżką. Gotowy wywar odcedzamy. 
  2. Marchew, seler i pietruszkę, pomidora, papryki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do przygotowanego bulionu. Podobnie postępujemy z odsączonymi oliwkami i papryczkami. 
  3. Filet ryby dzielimy na części. 
  4. Zupę gotujemy przez około 30 minut, po tym czasie dodajemy passatę lub przecier - zagotowujemy. 
  5. Następnym krokiem jest dodanie kawałków ryby i ponowne gotowanie na małym ogniu przez maksymalnie 10 minut. Na koniec hartujemy śmietankę i dodajemy do zupy rybnej. Całość doprawiamy słodka i ostrą papryką, solą i pieprzem. 
  6. Podajemy z wiejskim świeżym chlebem, udekorowaną natką pietruszki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.