• Link został skopiowany

Farsz do uszek - od niego zależy ich smak. Podajemy przepis, z którym wyjdzie naprawdę doskonały

Uszka to podstawowe danie na wigilijnym stole. Są delikatne, mają wyrazisty smak i dodają barszczowi charakteru. Jak przygotować farsz do uszek? Przedstawiamy przepis, z którym przygotujecie doskonałe wnętrze uszek.
Farsz do uszek
Fot. Kamila Kubat / Agencja Wyborcza.pl

Uszka to tradycyjne, wigilijne danie, które podaje się jako dodatek do barszczu. Ich wykonanie jest dość czasochłonne, ale raz w roku można przygotować taki rarytas. Przygotowanie farszu składa się z namoczenia grzybów, pokrojenia ich i cebuli i smażenia mieszanki na patelni. Najważniejsze to dobrze przyprawić farsz - dzięki temu uszka będą miały wyrazisty smak, a barszcz będzie doskonsale aromatyczny.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Farsz do uszek - prosty przepis, z którym zrobisz wigilijne danie

Z podanych proporcji wyjdzie farszu na około pięćdziesiąt sztuk uszek. Do farszu najlepiej sprawdzą się borowiki i podgrzybki.

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików lub podgrzybków,
  • średniej wielkości cebula,
  • łyżka masła,
  • łyżka bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić uszka? Wystarczy usmażyć pokrojoną cebulę z grzybami na patelni

Warto pamiętać, że wywar z grzybów można użyć do barszczu - dzięki temu zyska dodatkowego smaku i aromatu.

Przygotowanie:

  1. Opłucz grzyby, przełóż je do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw je na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  2. Kolejnego dnia ugotuj grzyby w tej samej wodzie aż zmiękną przez około pół godziny. Odcedź je na sitku. Następnie zmiel je w maszynce do mielenia albo zmiksuj, ale nie całkowicie. Grzyby można też drobno posiekać.
  3. Obierz i pokrój drobno cebulę. Rozpuść masło na patelni i zeszklij na nim cebulę. Dorzuć do niej zmielone grzyby i smaż całość około dwie minuty. Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Aby uszka wyszły dobre, farsz musi mieć bardzo wyrazisty smak.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: