Uszka to tradycyjne, wigilijne danie, które podaje się jako dodatek do barszczu. Ich wykonanie jest dość czasochłonne, ale raz w roku można przygotować taki rarytas. Przygotowanie farszu składa się z namoczenia grzybów, pokrojenia ich i cebuli i smażenia mieszanki na patelni. Najważniejsze to dobrze przyprawić farsz - dzięki temu uszka będą miały wyrazisty smak, a barszcz będzie doskonsale aromatyczny.
Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju
Farsz do uszek - prosty przepis, z którym zrobisz wigilijne danie
Z podanych proporcji wyjdzie farszu na około pięćdziesiąt sztuk uszek. Do farszu najlepiej sprawdzą się borowiki i podgrzybki.
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów, najlepiej borowików lub podgrzybków,
- średniej wielkości cebula,
- łyżka masła,
- łyżka bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić uszka? Wystarczy usmażyć pokrojoną cebulę z grzybami na patelni
Warto pamiętać, że wywar z grzybów można użyć do barszczu - dzięki temu zyska dodatkowego smaku i aromatu.
Przygotowanie:
- Opłucz grzyby, przełóż je do garnka i zalej zimną wodą. Odstaw je na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Kolejnego dnia ugotuj grzyby w tej samej wodzie aż zmiękną przez około pół godziny. Odcedź je na sitku. Następnie zmiel je w maszynce do mielenia albo zmiksuj, ale nie całkowicie. Grzyby można też drobno posiekać.
- Obierz i pokrój drobno cebulę. Rozpuść masło na patelni i zeszklij na nim cebulę. Dorzuć do niej zmielone grzyby i smaż całość około dwie minuty. Dodaj bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Aby uszka wyszły dobre, farsz musi mieć bardzo wyrazisty smak.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl