Jak uratować zbyt słony bigos? Nie załamuj się! Jest kilka kuchennych trików na pozbycie się soli

Jak uratować zbyt słony bigos? Nie martw się, jeśli przez przypadek wrzuciłaś zbyt dużo soli, albo, co gorsza posoliłaś potrawę dwa razy, to nie oznacza, że nadaje się do kosza. Istnieją sprawdzone kuchenne triki, dzięki którym uratujesz wigilijną potrawę.
Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Potrawy wigilijne bywają wymagające, zwłaszcza że przyrządzamy je raz w roku i nie do końca pamiętamy, ile przypraw powinniśmy dodać. Przykładem mogą być rozpadające się pierogi, niedoprawiony barszcz, lub co gorsza, przesolony bigos. Jak sobie radzić w tym ostatnim przypadku?

Gdzie kupić karpia? Najlepiej poszukać lokalnych hodowców. Pan Władysław zdradza cenę świątecznych rybGdzie kupić karpia? Sprawdź oferty lokalnych hodowców żeby nie przepłacać

Jak uratować zbyt słony bigos? Poznaj kilka trików

Zbyt dużo soli w jedzeniu to zawsze katastrofa. W końcu łatwiej coś doprawić niż działać w drugą stronę. Problem narasta, kiedy w grę wchodzi ogromny garnek z potrawą dla całej rodziny. Kucharze jednak i na taką bolączkę znaleźli rozwiązanie. 

Plastry surowych ziemniaków - aby uratować zbyt słony bigos, wystarczy obrać ze skóry dwa ziemniaki, opłukać i pokroić w grube plastry. Następnie wrzucamy je do bigosu i gotowe. Ziemniaki wchłoną nadmiar soli. 

Kiszona kapusta - aby zredukować uczucie słonego smaku, wystarczy zwiększyć ilość składników. Jeżeli nadmiar soli dodaliśmy pod koniec gotowania, to świeżo wrzucona kapusta będzie zbyt twarda. W tym celu należy w osobnym garnku, bez żadnych przypraw ugotować porcję kiszonki. Kiedy będzie miękka, odlewamy wodę, a kapustę przekładamy do słonego bigosu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sernik Speculoos na świętaSernik Speculoos z korzenną nutą to ciasto idealne na Święta Bożego Narodzenia

Kuchenna katastrofa, czyli jak uratować zbyt słony bigos

Kolejnym domowym sposobem, który może uratować przesolony bigos, jest odsączenie połowy soków z ugotowanej potrawy. Następnie bigos uzupełniamy zimną wodą. Całość gotujemy przez 20 minut do uzyskania połączenia smakowego. Po tym czasie powinniśmy odczuć różnicę w poziomie zasolenia.

Ostatnią i niezwykle radykalną metodą jest przepłukanie całego bigosu zimną wodą. Jednak tę metodę zaleca się już w kompletnie beznadziejnych przypadkach. Pamiętajmy, że stosując ten trik, nie tylko usuniemy nadmiar soli, ale także wypłuczemy inne wartościowe smaki bigosu na Boże Narodzenie.

Więcej o: