Ciasteczka świąteczne. Przekąska, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do świątecznej herbaty

Ciasteczka świąteczne, jak sama nazwa wskazuje, przygotowujemy głównie w czasie świąt. Kruche ciasteczka z dodatkiem masła skradły serca nie tylko dzieci ale i dorosłych. Świetnie pasują do kawy czy herbaty, nie tylko w święta. Sprawdź już teraz jak je zrobić.

Ciasteczka świąteczne maślane - przepis na pyszny deser dla całej rodziny

Ciasteczka świąteczne maślane to jeden z tych smakołyków, który zwłaszcza w Boże Narodzenie smakuje najlepiej. Gdy podamy je z herbatą świąteczną, kawą czy kubkiem ciepłego mleka powstanie deser idealny. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, które w sklepach są dostępne przez cały rok, a większości z nich używamy w życiu codziennym. Poznajcie przepis na ciasteczka świąteczne maślane.

Do nasączenia babki można użyć m.in. wody z cytryną.Czym nasączyć babkę? Najlepsze sposoby na "suchą babę"

Składniki: 250 g mąki pszennej, żółtko, 200 g masła, płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 100 g cukru drobnego do wypieków

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy miksera lub na stolnicę, a masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki.
  2. Wsypujemy cukier z prawdziwą wanilią, cukier oraz żółtko i energicznie zagniatamy ciasto, aby powstała jednolita masa,
  3. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C oraz wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  4. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na blat o grubości 0,5 cm.
  5. Używamy foremek do wykrawania z ciasta świątecznych kształtów i układamy je na blaszce do pieczenia.
  6. Powstałe ciastka wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
  7. Po wyjęciu zostaw ciastka do wystygnięcia, a następnie można je polać lukrem bądź posypać cukrem pudrem.
Zobacz wideo Lebkuchen (pierniczki). Wyjątkowy przysmak na święta

Kruche ciasteczka świąteczne - składnik, który sprawi, że ciasteczka będą pełne aromatu

Kruche ciasteczka świąteczne są przygotowywane z ciasta kruchego. To właśnie z tego rodzaju ciasta powstaje mnóstwo smakołyków takich jak np. kulebiak, różnego rodzaju tarty czy paszteciki. Kruche, słodkie ciasto wykorzystuje się też zazwyczaj do pieczenia babeczek, rogalików z owocami czy też spodów ciast, więc jest ono niezastąpione przy pieczeniu ciasteczek świątecznych. Przy tych ostatnich ważny jest jeszcze jeden składnik, który sprawia, że zapach ciasteczek świątecznych roznosi się po całym domu. Wystarczy użyć przy ich pieczeniu cukru z prawdziwą wanilią, a aromat świąt będzie unosił się w powietrzu.

Ciasteczka na Boże Narodzenie – kiedy najlepiej zacząć ich przygotowywanie?

Ciasteczka na Boże Narodzenie to nieodłączny element świąt. Wśród wielu polskich rodzin zwyczajem jest ich wcześniejsze przygotowywanie, kiedy to wspólnie z dziećmi zaczynamy pieczenie i dekorowanie pysznych ciastek. Kiedy najlepiej zająć się produkcją ciastek na Boże Narodzenie? Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju ciasteczka pieczemy.

  • kruche ciasteczka np. ciasteczka korzenne i anyżowe - najlepiej upiec 4 dni przed wigilią i przechowywać je w puszce,
  • w przypadku pierniczków na choinkę – warto, aby te były troszkę twardsze dlatego lepiej upiec je 4-5 dni wcześniej.

Ciasteczka świąteczne mogą być przygotowane kilka dni wcześniej.Ciasteczka świąteczne mogą być przygotowane kilka dni wcześniej. zdjęcie ilustracyjne/ Ksenia Shestakova, iStock

Drobne ciasteczka świąteczne - nie tylko pierniczki. Sprawdź inne, popularne przepisy

Największą popularnością wśród drobnych ciasteczek świątecznych bezapelacyjnie cieszą się pierniczki. Co roku przed świętami piecze się je w prawie każdym domu. Mimo, że to właśnie z zapachem pierników kojarzą nam się święta, to obok nich jest wiele innych wspaniałych łakoci, które możemy przygotować jako deser nie tylko na święta. Przedstawiamy drobne ciasteczka świąteczne:

  • ciasteczka kokosowe,
  • ciasteczka z masy krówkowej,
  • maślane serduszka,
  • ciasteczka cynamonowe,
  • półksiężyce z lukrem,
  • rogaliki z nutellą,
  • kruche ciasteczka z posypką orzechową lub dżemem,
  • wafle z masą mleczno – kakaową.

Ciasteczka maślane świąteczne - co zrobić, aby ciastka były chrupiące?

Porad, które sprawią, że ciasteczka maślane świąteczne będą kruche jest bardzo wiele. Oto te, które zostały przez wiele osób sprawdzone i potwierdzone:

  • przygotowywanie ciasta zaczynamy od posiekania tłuszczu i mąki – cukier i mąkę dodajemy później i zagniatamy jak najkrócej,
  • by kruche ciasteczka miały jednolitą konsystencję, najlepiej używać cukru pudru, który doskonale łączy się z pozostałymi składnikami,
  • najlepsza do kruchych ciasteczek jest tzw. mąka krupczatka,
  • by kruche ciasto było jeszcze bardziej kruche, można do niego dodać ugotowane na twardo żółtko jaja kurzego,
  • by ciasteczka z ciasta kruchego po upieczeniu nie były twarde, do mąki należy dodawać zimny tłuszcz i szybko wyrabiać.

Makowiec z masą z suchego maku może zawierać bakalie lub nie.Makowiec z suchego maku. Przepis, który dopieści każde podniebienie

Ciasteczka na święta – jak je przechowywać?

Ciasteczka na święta możemy przygotować wcześniej. Aby jak najdłużej delektować się smakiem kruchych ciasteczek najlepiej zamknąć je po wystudzeniu np. w metalowej puszce. Uchroni to przed wilgocią z zewnątrz, która sprawi, że ciasteczka zmiękną. Warto także pamiętać, aby przechowywać je w jednym zacienionym miejscu, ponieważ ciasta nie lubią nagłych zmian temperatur. Kiedy dobrze je przechowasz możesz się nimi cieszyć nawet przez kolejny miesiąc.

Zobacz też: Ciasteczka pierniczkowe - tych słodkości nie może brakować w święta Bożego Narodzenia

Więcej o: