Ciasteczka świąteczne maślane to jeden z tych smakołyków, który zwłaszcza w Boże Narodzenie smakuje najlepiej. Gdy podamy je z herbatą świąteczną, kawą czy kubkiem ciepłego mleka powstanie deser idealny. Do ich przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, które w sklepach są dostępne przez cały rok, a większości z nich używamy w życiu codziennym. Poznajcie przepis na ciasteczka świąteczne maślane.
Składniki: 250 g mąki pszennej, żółtko, 200 g masła, płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 100 g cukru drobnego do wypieków
Przygotowanie krok po kroku:
Kruche ciasteczka świąteczne są przygotowywane z ciasta kruchego. To właśnie z tego rodzaju ciasta powstaje mnóstwo smakołyków takich jak np. kulebiak, różnego rodzaju tarty czy paszteciki. Kruche, słodkie ciasto wykorzystuje się też zazwyczaj do pieczenia babeczek, rogalików z owocami czy też spodów ciast, więc jest ono niezastąpione przy pieczeniu ciasteczek świątecznych. Przy tych ostatnich ważny jest jeszcze jeden składnik, który sprawia, że zapach ciasteczek świątecznych roznosi się po całym domu. Wystarczy użyć przy ich pieczeniu cukru z prawdziwą wanilią, a aromat świąt będzie unosił się w powietrzu.
Ciasteczka na Boże Narodzenie to nieodłączny element świąt. Wśród wielu polskich rodzin zwyczajem jest ich wcześniejsze przygotowywanie, kiedy to wspólnie z dziećmi zaczynamy pieczenie i dekorowanie pysznych ciastek. Kiedy najlepiej zająć się produkcją ciastek na Boże Narodzenie? Wszystko zależy od tego jakiego rodzaju ciasteczka pieczemy.
Ciasteczka świąteczne mogą być przygotowane kilka dni wcześniej. zdjęcie ilustracyjne/ Ksenia Shestakova, iStock
Największą popularnością wśród drobnych ciasteczek świątecznych bezapelacyjnie cieszą się pierniczki. Co roku przed świętami piecze się je w prawie każdym domu. Mimo, że to właśnie z zapachem pierników kojarzą nam się święta, to obok nich jest wiele innych wspaniałych łakoci, które możemy przygotować jako deser nie tylko na święta. Przedstawiamy drobne ciasteczka świąteczne:
Porad, które sprawią, że ciasteczka maślane świąteczne będą kruche jest bardzo wiele. Oto te, które zostały przez wiele osób sprawdzone i potwierdzone:
Ciasteczka na święta możemy przygotować wcześniej. Aby jak najdłużej delektować się smakiem kruchych ciasteczek najlepiej zamknąć je po wystudzeniu np. w metalowej puszce. Uchroni to przed wilgocią z zewnątrz, która sprawi, że ciasteczka zmiękną. Warto także pamiętać, aby przechowywać je w jednym zacienionym miejscu, ponieważ ciasta nie lubią nagłych zmian temperatur. Kiedy dobrze je przechowasz możesz się nimi cieszyć nawet przez kolejny miesiąc.
Zobacz też: Ciasteczka pierniczkowe - tych słodkości nie może brakować w święta Bożego Narodzenia