Świąteczne ciasteczka maślane. Najlepiej smakują z kakao lub świąteczną herbatą
Ciasteczka świąteczne maślane w wielu domach są już taką samą tradycją jak oglądanie "Kevina..." czy świąteczne piosenki. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ ich obłędny zapach bezapelacyjnie kojarzy się ze świętami. Nie ma nic przyjemniejszego niż świąteczne wieczory przy kominku z całą rodziną, gdzie w tle słychać kolędy, a w domu roznosi się zapach herbaty, kakao i pysznych ciasteczek maślanych czy pierników. Poznajcie przepis na świąteczne maślane ciasteczka, które skradną serca wszystkich domowników.
Składniki: 300 g mąki krupczatki, 3 żółtka, 100 g przesianego cukru pudru, 200 g zimnego masła, cukier waniliowy
Przygotowanie:
- Cukier i mąkę rozścieramy z zimnym masłem (najlepiej, by masło było w małych kawałkach) a później dodajemy żółtka – wszystko łączymy i zagniatamy w kulę, którą następnie spłaszczamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na 25 minut do zamrażarki.
- Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto (grubość 5 mm) na blacie podsypanym mąką, a następnie foremką do ciasteczek wykrawamy odpowiednie kształty.
- Ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C – gdy brzegi ciastek zaczną się rumienić oznacza to, że są one gotowe.
- Blachę wraz z ciastkami wyjmujemy z piekarnika, ale nie zdejmujemy ciastek od razu z blachy tylko zostawiamy do wystudzenia, aby dobrze stwardniały.
Zobacz wideo
Prosty sposób na świąteczne pierniczki
Tradycyjne ciasteczka świąteczne. Zastosuj te tricki, a ciasteczka będą kruche i pyszne
Tradycyjne ciasteczka świąteczne charakteryzuje przede wszystkim to, że są one kruche, smaczne i łatwo się je przechowuje. Zatem, aby nasze domowe ciasteczka się udały warto pamiętać o kilku zasadach.
- Kruche ciasto powinno być dobrze schłodzone – znacznie ułatwi to wałkowanie ciasta. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, jeśli się spieszymy wystarczy ciasto włożyć na 20 minut do zamrażarki. Można też przygotować ciasto dzień wcześniej.
- Surowe ciasto na kruche ciasteczka można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić - po odmrożeniu wystarczy tylko je rozwałkować i wycinać.
- Aby ciastka równo się upiekły warto w połowie pieczenia obrócić blachę z ciasteczkami.
- Do wypieku ciastek najlepiej używać mąki krupczatki – będą kruche, delikatne.
- Gdy ciasteczka się upieką nie zdejmujemy ich od razu z blachy, ale czekamy aż wystygną – dzięki temu zrobią się odpowiednio twarde.
Ciasteczka świąteczne to dobry dodatek do kawy lub herbaty. zdjęcie ilustracyjne/ DGLimages, iStock
Ciasteczka na święta Bożego Narodzenia - pierniki i inne łakocie
Ciasteczka na Boże Narodzenie to przede wszystkim pierniczki, ciasteczka maślane i korzenne. Te słodkości uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. Lista łakoci świątecznych jest bardzo długa.
- ciasteczka maślane z kruszonym karmelem i migdałami,
- kruche ciasteczka z makiem,
- kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami,
- pierniczki z witrażami z landrynek,
- pomarańczowe ciasteczka,
- ciasteczka kokosowe,
- bajaderki piernikowe.
Nowe przepisy na ciasteczka świąteczne - poznaj kokosowe ciasteczka
Ciasteczka kokosowe mogą być smaczną odmianą dla tych, którzy nie przepadają za klasycznymi piernikami lub też chcą urozmaicenia na świątecznym stole z łakociami. Poniżej znajdziecie przepis.
Składniki: 2 jajka rozmiar L, 200 g masła, marmolada lub dżem do przełożenia, 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, szklanka drobnych wiórek kokosowych, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,75 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
- Masło przekładamy do miski miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajka i dalej miksujemy.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy – dodajemy do ciasta, miksujemy i dodajemy wiórki kokosowe nadal miksując.
- Ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i zagniatamy do połączenia. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 25 minut do zamrażarki.
- Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i dzielimy na kilka części – każdą rozwałkowujemy na około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy ciastka (jeśli robimy ciasto z dziurką, musi być tyle samo gładkich spodów, co ciasteczek z dziurką), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu można ciastka przełożyć marmoladą lub dżemem.
Zobacz też: Pierniczki świąteczne leżakujące. Daj im trochę czasu, a nie pożałujesz. Cała rodzina będzie chciała przepis