Ciasteczka świąteczne. Przepisy, które osłodzą Ci święta

Ciasteczka świąteczne? Jeśli szukasz przepisów na ciasteczka świąteczne dla całej rodziny to mamy dla Ciebie kilka inspiracji. Dzięki nim poczujesz magię zbliżających się świąt, a ich przygotowanie będzie łatwe, przyjemne, a przede wszystkim słodkie. Warto zaangażować w ich pieczenie całą rodzinę, by móc wspólnie cieszyć się świątecznym czasem.

Świąteczne ciasteczka maślane. Najlepiej smakują z kakao lub świąteczną herbatą

Ciasteczka świąteczne maślane w wielu domach są już taką samą tradycją jak oglądanie "Kevina..." czy świąteczne piosenki. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ ich obłędny zapach bezapelacyjnie kojarzy się ze świętami. Nie ma nic przyjemniejszego niż świąteczne wieczory przy kominku z całą rodziną, gdzie w tle słychać kolędy, a w domu roznosi się zapach herbaty, kakao i pysznych ciasteczek maślanych czy pierników. Poznajcie przepis na świąteczne maślane ciasteczka, które skradną serca wszystkich domowników.

Składniki: 300 g mąki krupczatki, 3 żółtka, 100 g przesianego cukru pudru, 200 g zimnego masła, cukier waniliowy

Przygotowanie:

  1. Cukier i mąkę rozścieramy z zimnym masłem (najlepiej, by masło było w małych kawałkach) a później dodajemy żółtka – wszystko łączymy i zagniatamy w kulę, którą następnie spłaszczamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na 25 minut do zamrażarki.
  2. Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto (grubość 5 mm) na blacie podsypanym mąką, a następnie foremką do ciasteczek wykrawamy odpowiednie kształty.
  3. Ciasteczka pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C – gdy brzegi ciastek zaczną się rumienić oznacza to, że są one gotowe.
  4. Blachę wraz z ciastkami wyjmujemy z piekarnika, ale nie zdejmujemy ciastek od razu z blachy tylko zostawiamy do wystudzenia, aby dobrze stwardniały.
Zobacz wideo Prosty sposób na świąteczne pierniczki

Tradycyjne ciasteczka świąteczne. Zastosuj te tricki, a ciasteczka będą kruche i pyszne

Tradycyjne ciasteczka świąteczne charakteryzuje przede wszystkim to, że są one kruche, smaczne i łatwo się je przechowuje. Zatem, aby nasze domowe ciasteczka się udały warto pamiętać o kilku zasadach.

  1. Kruche ciasto powinno być dobrze schłodzone – znacznie ułatwi to wałkowanie ciasta. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, jeśli się spieszymy wystarczy ciasto włożyć na 20 minut do zamrażarki. Można też przygotować ciasto dzień wcześniej.
  2. Surowe ciasto na kruche ciasteczka można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić - po odmrożeniu wystarczy tylko je rozwałkować i wycinać.
  3. Aby ciastka równo się upiekły warto w połowie pieczenia obrócić blachę z ciasteczkami.
  4. Do wypieku ciastek najlepiej używać mąki krupczatki – będą kruche, delikatne.
  5. Gdy ciasteczka się upieką nie zdejmujemy ich od razu z blachy, ale czekamy aż wystygną – dzięki temu zrobią się odpowiednio twarde.

Ciasteczka świąteczne to dobry dodatek do kawy lub herbaty.Ciasteczka świąteczne to dobry dodatek do kawy lub herbaty. zdjęcie ilustracyjne/ DGLimages, iStock

Ciasteczka na święta Bożego Narodzenia - pierniki i inne łakocie

Ciasteczka na Boże Narodzenie to przede wszystkim pierniczki, ciasteczka maślane i korzenne. Te słodkości uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. Lista łakoci świątecznych jest bardzo długa.

  • ciasteczka maślane z kruszonym karmelem i migdałami,
  • kruche ciasteczka z makiem,
  • kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami,
  • pierniczki z witrażami z landrynek,
  • pomarańczowe ciasteczka,
  • ciasteczka kokosowe,
  • bajaderki piernikowe.

Nowe przepisy na ciasteczka świąteczne - poznaj kokosowe ciasteczka

Ciasteczka kokosowe mogą być smaczną odmianą dla tych, którzy nie przepadają za klasycznymi piernikami lub też chcą urozmaicenia na świątecznym stole z łakociami. Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki: 2 jajka rozmiar L, 200 g masła, marmolada lub dżem do przełożenia, 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej, szklanka drobnych wiórek kokosowych, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,75 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Masło przekładamy do miski miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajka i dalej miksujemy.
  2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy – dodajemy do ciasta, miksujemy i dodajemy wiórki kokosowe nadal miksując.
  3. Ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i zagniatamy do połączenia. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 25 minut do zamrażarki.
  4. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i dzielimy na kilka części – każdą rozwałkowujemy na około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy ciastka (jeśli robimy ciasto z dziurką, musi być tyle samo gładkich spodów, co ciasteczek z dziurką), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu można ciastka przełożyć marmoladą lub dżemem.

Zobacz też: Pierniczki świąteczne leżakujące. Daj im trochę czasu, a nie pożałujesz. Cała rodzina będzie chciała przepis

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.