To najprostsze przygotowanie karpia. Bez ości i w kremowym sosie. Zrób go na święta, a każdy zapyta o przepis

Ten sposób na przygotowanie karpia nie tylko jest ekspresowy, ale również pyszny. Wykorzystaj trik z olejem, a pozbędziesz się wszystkich ości. Tak przyrządzony zachwyci każdego przy wigilijnym stole.

Karp to ryba, która bez wątpienia jest już tradycją polskiej kuchni świątecznej. Jedni go uwielbiają, inni wręcz omijają jego jedzenie i przyrządzanie. Wszystko przez specyficzny zapach i smak. Jednak tego można się pozbyć w bardzo prosty domowy sposób. Jak? Jednym ze sposobów jest wcześniejsze wymoczenie go w mleku, a także obtoczenie aromatycznymi warzywami. Nieważne, jakiego sposoby użyjesz, pamiętaj aby zastosować go odpowiedni wcześnie. Jeśli zrobisz to za późno możesz nie być zadowolony z końcowego efektu.

Jednak co by się nie działo ryba na wigilijnej kolacji musi się pojawić. Dla tych, którzy w tym roku chcą przyrządzić ją w ekspresowym tempie lub na ostatnią chwilę polecamy przepis z książki Katarzyny Michalak "Przepis na szczęście". To tam pokazana jest receptura na błyskawiczną rybę w gęstej śmietanie z dużą ilością kopru. Sposób przygotowania jest banalnie prosty i potrzebujesz do niego tylko kilku składników.

Zobacz wideo Przepis na karpatkę z aksamitną masą

Dodatkowo dzięki temu, że smaży się go na głębokim oleju można w łatwy wytopić nawet najmniejsze ości. Problem z wyjmowaniem ich podczas jedzenia pójdzie w zapomnienie.

Przepis na karpia w gęstej śmietanie z koperkiem

Składniki

  • dzwonek karpia,
  • mąka do obtoczenia,
  • 200 ml gęstej śmietany,
  • pęczek świeżego kopru,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Dzwonki karpia posól i delikatnie popieprz z dwóch stron. Następnie obtocz każdy kawałek w mące i smaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
  2. Po usmażeniu przełóż rybę do żaroodpornego naczynia, zalej śmietaną i obsyp koperkiem. Wstaw do rozgrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 10 minut.
Więcej o:
Copyright © Agora SA