Karp to ryba, która bez wątpienia jest już tradycją polskiej kuchni świątecznej. Jedni go uwielbiają, inni wręcz omijają jego jedzenie i przyrządzanie. Wszystko przez specyficzny zapach i smak. Jednak tego można się pozbyć w bardzo prosty domowy sposób. Jak? Jednym ze sposobów jest wcześniejsze wymoczenie go w mleku, a także obtoczenie aromatycznymi warzywami. Nieważne, jakiego sposoby użyjesz, pamiętaj aby zastosować go odpowiedni wcześnie. Jeśli zrobisz to za późno możesz nie być zadowolony z końcowego efektu.
Jednak co by się nie działo ryba na wigilijnej kolacji musi się pojawić. Dla tych, którzy w tym roku chcą przyrządzić ją w ekspresowym tempie lub na ostatnią chwilę polecamy przepis z książki Katarzyny Michalak "Przepis na szczęście". To tam pokazana jest receptura na błyskawiczną rybę w gęstej śmietanie z dużą ilością kopru. Sposób przygotowania jest banalnie prosty i potrzebujesz do niego tylko kilku składników.
Dodatkowo dzięki temu, że smaży się go na głębokim oleju można w łatwy wytopić nawet najmniejsze ości. Problem z wyjmowaniem ich podczas jedzenia pójdzie w zapomnienie.
Składniki
Sposób przygotowania