Kociołek z wołowiną. Przepis na gorące zakończenie mroźnego kuligu. Zrobisz go w zaciszu domowym

Kociołek z wołowiną to pyszne i rozgrzewające danie, które sprawdzi się w mroźne wieczory. Dodatek warzyw sprawi, że nasyci największego łasucha. Idealna potrawa nie może obyć się bez specjalnego bukietu przypraw. Zdradzamy najlepszy przepis.
Zobacz wideo Tatar wołowy

Kociołek z wołowiną to danie, które z powodzeniem może zastąpić klasyczny gulasz. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie będzie trwać długo. Już po godzinie możemy cieszyć się z potrawy pełnej aromatu, która rozgrzeje nas po długim zimowym spacerze.

Przepis na kociołek z wołowiną. Zrobisz go w domu 

Myśląc o kociołku, do głowy nasuwa się obraz ogniska, mozolne przygotowania i spora ilość potrzebnego czasu na przyrządzenie potrawy. Jednak nie musi tak być. Kociołek z wołowiną możemy przyrządzić w domowym zaciszu. Przepis na pyszne danie dla całej rodziny znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 250 g mięsa wołowego (ugotowanego),
  • 150 g brązowych pieczarek,
  • 2 czerwone, podłużne papryki,
  • żółta podłużna papryka,
  • 5 pomidorów,
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • pieprz cayenne,
  • 10 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego.

Mięso wołowe należy ugotować wcześniej w nieosolonej wodzie. To ważne, ponieważ wołowina jest twardym mięsem i potrzebuje długiego gotowania. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzimy czas, przyrządzając kociołek.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kociołek z wołowiną. Przepis krok po kroku

  1. Ugotowane mięsko kroimy w kostkę.
  2. Warzywa myjemy dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie papryki oraz kabaczek kroimy w dużą kostkę. 
  3. Brązowe pieczarki płuczemy, osuszamy, a następnie dzielimy na ćwiartki.
  4. Obieramy cebulę i siekamy w piórka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry.
  5. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy ziemniaki i paprykę. Całość podsmażamy około pięciu minut i przekładamy do wysokiego garnka. Wrzucamy pieczarki i mięso.
  6. Potrawę zalewamy wodą i wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, słodką paprykę wędzoną, pieprz ziołowy, pieprz cayenne i sól. 
  7. Kociołek z wołowiną dusimy pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Za pomocą drewnianej łyżki mieszany potrawę, aby nie doszło do przypalenia.
  8. Po tym czasie dodajemy kabaczek i pomidory. Wsypujemy świeżo mielony czarny pieprz. Mieszamy i gotujemy około 10 minut. 

Kociołek z wołowiną posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i rozgrzewające danie gotowe. Smacznego!

Więcej o: