Zobacz wideo Tatar wołowy
Kociołek z wołowiną to danie, które z powodzeniem może zastąpić klasyczny gulasz. Jego przygotowanie wbrew pozorom nie będzie trwać długo. Już po godzinie możemy cieszyć się z potrawy pełnej aromatu, która rozgrzeje nas po długim zimowym spacerze.
Przepis na kociołek z wołowiną. Zrobisz go w domu
Myśląc o kociołku, do głowy nasuwa się obraz ogniska, mozolne przygotowania i spora ilość potrzebnego czasu na przyrządzenie potrawy. Jednak nie musi tak być. Kociołek z wołowiną możemy przyrządzić w domowym zaciszu. Przepis na pyszne danie dla całej rodziny znajdziecie poniżej.
Składniki:
- 250 g mięsa wołowego (ugotowanego),
- 150 g brązowych pieczarek,
- 2 czerwone, podłużne papryki,
- żółta podłużna papryka,
- 5 pomidorów,
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 ziemniaki,
- pęczek natki pietruszki,
- sól,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- pieprz cayenne,
- 10 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki,
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego.
Mięso wołowe należy ugotować wcześniej w nieosolonej wodzie. To ważne, ponieważ wołowina jest twardym mięsem i potrzebuje długiego gotowania. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzimy czas, przyrządzając kociołek.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kociołek z wołowiną. Przepis krok po kroku
- Ugotowane mięsko kroimy w kostkę.
- Warzywa myjemy dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie papryki oraz kabaczek kroimy w dużą kostkę.
- Brązowe pieczarki płuczemy, osuszamy, a następnie dzielimy na ćwiartki.
- Obieramy cebulę i siekamy w piórka. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy ziemniaki i paprykę. Całość podsmażamy około pięciu minut i przekładamy do wysokiego garnka. Wrzucamy pieczarki i mięso.
- Potrawę zalewamy wodą i wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, słodką paprykę wędzoną, pieprz ziołowy, pieprz cayenne i sól.
- Kociołek z wołowiną dusimy pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Za pomocą drewnianej łyżki mieszany potrawę, aby nie doszło do przypalenia.
- Po tym czasie dodajemy kabaczek i pomidory. Wsypujemy świeżo mielony czarny pieprz. Mieszamy i gotujemy około 10 minut.
Kociołek z wołowiną posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i rozgrzewające danie gotowe. Smacznego!