Pankejki - przepis idealny na mikołajki. Dzięki odpowiednim przyprawom połączysz pierniczki i placuszki w jedno

Wszyscy zaczynamy już czuć magię świąt, ale jeszcze nie każdy poczuł jej aromat w swojej kuchni. Można zmienić to podczas przygotowań pankejków, które idealnie wprowadzą mikołajkową atmosferę. Dziś mamy przepis na piernikowe pancakes, które pachną i smakują jak prosto z chatki na biegunie północnym.

Więcej przepisów na mikołajkowe słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pankejki to nic innego jak puszyste naleśniki, które przywędrowały na nasze stoły zza oceanu. Dziś jednak mamy dla was odmienioną, świąteczną wersję pancakes, które idealnie sprawdzą się na mikołajkowy poczęstunek. Będą smakować jak połączenie naleśników i alpejskich pierniczków.

30 minut i dodatek do barszczu gotowy. To nie byle co bo Ewa Wachowicz dodaje do niego słodki akcent30 minut i dodatek do barszczu gotowy. Wachowicz dodaje do niego słodki akcent

Mikołajkowe pancakes - przepis, który rozniesie świąteczną atmosferę

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 większe jajko
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka gotowej przyprawy piernikowej
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia oraz przyprawę piernikową i wymieszaj. 
  2. Dodaj maślankę, wbij jajko oraz roztopione i lekko ostudzone masło. Następnie całość wymieszaj za pomocą miksera i odłóż na kilka minut, by ciasto odpoczęło. 
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na pancakes i smaż na umiarkowanym ogniu, aż z obu stron będą apetycznie zarumienione. Podawaj z bitą śmietaną, dżemem lub miodem. 

Śledzie po wileńsku (zdjęcie ilustracyjne)Śledzie po wileńsku biją na głowę wszystkie inne świąteczne ryby

Więcej o: