Przepis na odwróconą tartę według receptury Julii Child z 1979 r. Kluczowe jest naczynie

Autorką przepisu na odwróconą tartę jabłkową, która była prawdziwym hitem, jest amerykańska gwiazda kulinarna lat 70 - Julia Child. Receptura z książki wydanej w 1979 roku opiera się na jabłkach i maślanym cieście. Do przygotowania wypieku niezbędne jest odpowiednie naczynie, które łatwo będzie nam później odwrócić, by odkryć apetyczne warstwy.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Odwrócona tarta jabłkowa była prawdziwym hitem lat 70. i 80. Książka Julii Child odniosła prawdziwy sukces i zrewolucjonizowała amerykańską kuchnię i gospodarstwa domowe. Przepis jest idealnym pomysłem na zbliżające się Święta Bożonarodzeniowe lub imprezę sylwestrową. 

Odwrócona tarta z książki Julii Child z 1979 roku

Julia Child to kultowa postać dawnych lat, która zasłynęła z amerykańskich programów kulinarnych, wyjątkowych książek z przepisami, a także promowanie francuskich smaków poprzez program "The French Chef", którego premiera miała miejsce w 1963 roku. Dzisiaj pod lupę bierzemy jednak flagowy i popisowy deser, jakim jest odwrócona tarta jabłkowa. 

Kultowe ciasto La Tarte Tatin opiera się na jabłkach. Ważna jest jednak odmiana - autorka sugerowała, by wykorzystać zielone owoce, która są soczyste i lekko kwaskowate. Masło jest równie ważne w recepturze, to właśnie ten składnik nada całości kremowego i delikatnego posmaku. Poza szczegółową listą składników istotne jest samo przygotowanie, a także odpowiednie naczynie. W przepisie Julii znajdziemy informację, że korzystała z ciężkiej żeliwnej patelni, na której początkowo podsmażała owoce, a następnie zapiekała w piekarniku. Warto zatem dobrać odpowiedni sprzęt kuchenny. 

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Przepis na jabłkową tartę przepisu Julii Child z 1979 roku

Składniki: 

  • 6 jabłek odmiany Golden Delicious,
  • starta skórka z cytryny,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 6 łyżek niesolonego masła, 

Składniki na ciasto:

  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 140 g masła.

Sposób przygotowania: 

  1. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Wszystko razem siekamy i energicznie zagniatamy ciasto. Gdy uformujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
  2. Przygotowujemy pozostałe składniki - jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, w misce łączymy cytrynę i 1/2 szklanki cukru. Dokładnie mieszamy. 
  3. Patelnię stawiamy na kuchence, rozgrzewamy na średniej mocy palnika, dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodajemy szklankę cukru. Cały czas mieszamy, by produkty się nie przypaliły i powstał karmel. Naczynie ściągamy z palnika.
  4. Na słodką powłokę dodajemy pokrojone jabłka - dno naczynia wykładamy owocami, tworzymy z nich także rant. Wskazówka - całość powinna być estetycznie ułożona, ponieważ później będzie to wierzch ciasta. Całość ponownie stawiamy na palniku, dodajemy cukier z cytryną - dusimy pod przykryciem, tak by jabłka puściły soki. Całość podlewamy odrobiną wody. 
  5. Ustawiamy piekarnika na 220 stopni. Po 20 minutach duszenia jabłek sprawdzamy, czy całość ma syropowatą konsystencję. Ściągamy z palnika i studzimy. W tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. 
  6. Ciasto rozkładamy na jabłkach i dociskamy do rantów formy. Pieczemy przez około 20 minut. 
  7. Formę wyciągamy z piekarnika i delikatnie pochylamy, by sprawdzić, czy jest na dnie nadmiar soków. Jeśli tak, naczynie ponownie stawiamy na małym ogniu na kilka minut. Jeśli nie, ciasto jest gotowe - teraz wystarczy je delikatnie odwrócić do góry dnem, obrócić i wyciągnąć z formy. 
Więcej o: