Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Odwrócona tarta jabłkowa była prawdziwym hitem lat 70. i 80. Książka Julii Child odniosła prawdziwy sukces i zrewolucjonizowała amerykańską kuchnię i gospodarstwa domowe. Przepis jest idealnym pomysłem na zbliżające się Święta Bożonarodzeniowe lub imprezę sylwestrową.
Odwrócona tarta z książki Julii Child z 1979 roku
Julia Child to kultowa postać dawnych lat, która zasłynęła z amerykańskich programów kulinarnych, wyjątkowych książek z przepisami, a także promowanie francuskich smaków poprzez program "The French Chef", którego premiera miała miejsce w 1963 roku. Dzisiaj pod lupę bierzemy jednak flagowy i popisowy deser, jakim jest odwrócona tarta jabłkowa.
Kultowe ciasto La Tarte Tatin opiera się na jabłkach. Ważna jest jednak odmiana - autorka sugerowała, by wykorzystać zielone owoce, która są soczyste i lekko kwaskowate. Masło jest równie ważne w recepturze, to właśnie ten składnik nada całości kremowego i delikatnego posmaku. Poza szczegółową listą składników istotne jest samo przygotowanie, a także odpowiednie naczynie. W przepisie Julii znajdziemy informację, że korzystała z ciężkiej żeliwnej patelni, na której początkowo podsmażała owoce, a następnie zapiekała w piekarniku. Warto zatem dobrać odpowiedni sprzęt kuchenny.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser
Przepis na jabłkową tartę przepisu Julii Child z 1979 roku
Składniki:
- 6 jabłek odmiany Golden Delicious,
- starta skórka z cytryny,
- 1,5 szklanki cukru,
- 6 łyżek niesolonego masła,
Składniki na ciasto:
- 2 żółtka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki cukru,
- 140 g masła.
Sposób przygotowania:
- Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Wszystko razem siekamy i energicznie zagniatamy ciasto. Gdy uformujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Przygotowujemy pozostałe składniki - jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, w misce łączymy cytrynę i 1/2 szklanki cukru. Dokładnie mieszamy.
- Patelnię stawiamy na kuchence, rozgrzewamy na średniej mocy palnika, dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodajemy szklankę cukru. Cały czas mieszamy, by produkty się nie przypaliły i powstał karmel. Naczynie ściągamy z palnika.
- Na słodką powłokę dodajemy pokrojone jabłka - dno naczynia wykładamy owocami, tworzymy z nich także rant. Wskazówka - całość powinna być estetycznie ułożona, ponieważ później będzie to wierzch ciasta. Całość ponownie stawiamy na palniku, dodajemy cukier z cytryną - dusimy pod przykryciem, tak by jabłka puściły soki. Całość podlewamy odrobiną wody.
- Ustawiamy piekarnika na 220 stopni. Po 20 minutach duszenia jabłek sprawdzamy, czy całość ma syropowatą konsystencję. Ściągamy z palnika i studzimy. W tym czasie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Ciasto rozkładamy na jabłkach i dociskamy do rantów formy. Pieczemy przez około 20 minut.
- Formę wyciągamy z piekarnika i delikatnie pochylamy, by sprawdzić, czy jest na dnie nadmiar soków. Jeśli tak, naczynie ponownie stawiamy na małym ogniu na kilka minut. Jeśli nie, ciasto jest gotowe - teraz wystarczy je delikatnie odwrócić do góry dnem, obrócić i wyciągnąć z formy.