Zupa czosnkowa - przepis na czeski rarytas. Krecik i Jozin z Bazin się zajadają, szczególnie, gdy zimno

Zupa czosnkowa to świetna propozycja na łatwy i rozgrzewający obiad. Przepis jest banalny, a jej smak sprawi, że nie tylko błyskawicznie się rozgrzejesz, ale także każdy wampir tego świata będzie trzymał się pd ciebie z daleka. Sekretem jest oczywiście czosnek, ale także boczek. Niektórzy twierdzą, że Krecik zniknął z "Wieczorynki", żeby otworzyć własne bistro serwujące zupę z tego przepisu.

Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa czosnkowa to chluba czeskiej kuchni i całkiem słusznie. Polacy chętnie zajadają się rozgrzewającą polewką od naszych sąsiadów, a jej smak zachwyci niejednego zupoholika. Jak zrobić intensywną zupę czosnkową? Podstawą jest czosnek - wiadomo, ale smaku doda także boczek. Najlepiej, żeby był dobrze podwędzony.

Przysmak Krecika i Jozina z Bazin, czyli zupa czosnkowa

Składniki:

  • 3 niewielkie ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 20 ząbków czosnku
  • 150 g wędzonego boczku
  • ok. 1.5 l rosołu lub esencjonalnego wywaru mięsnego (może być wieprzowy lub drobiowy)
  • dojrzewający ser żółty
  • 4 kromki pieczywa na grzanki
  • sól, pieprz, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek lub duży rondel, najlepiej z grubym dnem. Boczek i cebule posiekaj w kostkę. Czosnek również posiekaj, możliwe drobno. 
  2. Pokrojony boczek wytop na dnie garnka, następnie dodaj cebulę i podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a boczek przyrumieni. Jeśli uznasz, że jest za mało tłuszczu - dodaj odrobinę masła. 
  3. Kiedy składniki się podsmażą, dodaj czosnek i duś jeszcze chwilę, aż czosnek uwolni swój aromat. Następnie całość zalej bulionem i zmniejsz ogień.
  4. Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Kiedy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Kromki chleba posmaruj lekko masłem i oprósz ulubionymi przyprawami. Następnie podsmaż je na suchej patelni, aż będą chrupiące. 
  6. Twardy ser żółty zetrzyj na tarce. Kiedy zupa będzie już gotowa, wlej ją do miseczek, na wierzchu połóż starty ser oraz grzanki. Udekoruj natką pietruszki.
Więcej o: