-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa czosnkowa - przepis na czeski rarytas. Krecik i Jozin z Bazin się zajadają, szczególnie, gdy zimno
Zupa czosnkowa - przepis na czeski rarytas. Krecik i Jozin z Bazin się zajadają, szczególnie, gdy zimno
Zupa czosnkowa to świetna propozycja na łatwy i rozgrzewający obiad. Przepis jest banalny, a jej smak sprawi, że nie tylko błyskawicznie się rozgrzejesz, ale także każdy wampir tego świata będzie trzymał się pd ciebie z daleka. Sekretem jest oczywiście czosnek, ale także boczek. Niektórzy twierdzą, że Krecik zniknął z "Wieczorynki", żeby otworzyć własne bistro serwujące zupę z tego przepisu.
Więcej przepisów na rozgrzewające zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa czosnkowa to chluba czeskiej kuchni i całkiem słusznie. Polacy chętnie zajadają się rozgrzewającą polewką od naszych sąsiadów, a jej smak zachwyci niejednego zupoholika. Jak zrobić intensywną zupę czosnkową? Podstawą jest czosnek - wiadomo, ale smaku doda także boczek. Najlepiej, żeby był dobrze podwędzony.
Przysmak Krecika i Jozina z Bazin, czyli zupa czosnkowa
Składniki:
- 3 niewielkie ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 20 ząbków czosnku
- 150 g wędzonego boczku
- ok. 1.5 l rosołu lub esencjonalnego wywaru mięsnego (może być wieprzowy lub drobiowy)
- dojrzewający ser żółty
- 4 kromki pieczywa na grzanki
- sól, pieprz, majeranek
Sposób wykonania:
- Przygotuj garnek lub duży rondel, najlepiej z grubym dnem. Boczek i cebule posiekaj w kostkę. Czosnek również posiekaj, możliwe drobno.
- Pokrojony boczek wytop na dnie garnka, następnie dodaj cebulę i podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a boczek przyrumieni. Jeśli uznasz, że jest za mało tłuszczu - dodaj odrobinę masła.
- Kiedy składniki się podsmażą, dodaj czosnek i duś jeszcze chwilę, aż czosnek uwolni swój aromat. Następnie całość zalej bulionem i zmniejsz ogień.
- Do zupy dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Kiedy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Kromki chleba posmaruj lekko masłem i oprósz ulubionymi przyprawami. Następnie podsmaż je na suchej patelni, aż będą chrupiące.
- Twardy ser żółty zetrzyj na tarce. Kiedy zupa będzie już gotowa, wlej ją do miseczek, na wierzchu połóż starty ser oraz grzanki. Udekoruj natką pietruszki.