Jaki olej do śledzi? Możesz je łatwo schrzanić, a oliwa jest do tego pierwszym krokiem

Umówmy się - nie ma świąt bez śledzi. Polacy uwielbiają rybne przystawki, a przepisów jest mnóstwo. Jednymi z ulubionych są oczywiście śledzie w oleju. Niestety, naprawdę łatwo zepsuć te przepisy, jeśli wybierzemy nie ten olej, co trzeba. Tylko właśnie, jaki olej wybrać do śledzi? Otóż taki, który wydobędzie ich smak, a nie zdominuje go. Oliwa odpada w pierwszej turze.

Więcej kulinarnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli na twojej liście potraw świątecznych widnieją śledzie w oleju, z przyjemnością podpowiemy ci, jak się za nie zabrać. Oprócz jędrnych płatów oraz dodatków zadbaj o odpowiedni olej. Najlepiej, gdyby był delikatny i swoim smakiem jedynie podkreślał smak dania, a nie dominował go.

Jaki olej wybrać do śledzi?

Zanim skrytykujemy twoje odwieczne upodobania, chcemy jedynie podkreślić, że jeśli smakuje ci śledź w oliwie z oliwek albo w oleju ryżowym, rób, jak uważasz i jak lubisz. Jeśli natomiast dopiero zaczynasz swoją śledziową przygodę lub po raz pierwszy wyprawiasz Wigilię w swoim domu, kilka wskazówek na pewno ci się przyda. 

Przepisów na śledzie jest naprawdę dużo, ale dziś na tapet weźmiemy polski klasyk, czyli śledzie w oleju z cebulą. Zarówno śledź, jak również cebula są produktami dość intensywnymi samymi w sobie, dlatego olej, którym zostaną zalane, nie powinien być zbyt aromatyczny. Dobrze sprawdzi się delikatny olej słonecznikowy lub rzepakowy (najlepiej rafinowany), ale także olej lniany, który warto odrobinę posłodzić, żeby pozbyć się charakterystycznego posmaku. 

A co z tradycyjnym olejem wigilijnym?

Za tradycyjny olej wigilijny uważa się olej rzepakowy nierafinowany, tłoczony na zimno. To olej charakterystyczny w smaku, dlatego może przytłoczyć smak śledzi. Lepiej go wykorzystać do podsmażenia pierogów lub postnych gołąbków (oczywiście sam olej warto delikatnie posolić - wówczas jego smak będzie idealnie pasował do świątecznych potraw, zwłaszcza z grzybami).

Jak zrobić śledzie w oleju? Oto klasyczny przepis:

Składniki:

  • 8-10 solonych płatów śledziowych
  • 2 średnie białe cebule
  • 1 szklanka oleju lnianego
  • 3 łyżki octu jabłkowego (możesz zastąpić spirytusowym)
  • 4-6 listków laurowych
  • 8 ziarenek pieprzu
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru

Sposób wykonania:

  1. Śledzie namocz w zimnej wodzie lub mleku, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie pokrój na kawałki. 
  2. Cebule pokrój w piórka, następnie natrzyj odrobiną soli. 
  3. Do rondla wlej olej oraz ocet, dodaj pieprz, liście laurowe oraz odrobinę cukru i soli. Podgrzewaj, a kiedy olej będzie gorący, wyłącz palnik i pozostaw do ostygnięcia. 
  4. Śledzie układaj w słoiczkach na przemian z cebulą. Następnie zalej zalewą i zakręć. Przechowuj w lodówce.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.