-
Haps
-
Jak przygotować
- Ta sałatka zrobi wrażenie na świątecznym stole. Ewa Wachowicz układa ją warstwami i dekoruje sosem z kurkumy
Ta sałatka zrobi wrażenie na świątecznym stole. Ewa Wachowicz układa ją warstwami i dekoruje sosem z kurkumy
Sałatek na świątecznym stole nigdy nie jest za dużo. To najszybsza potrawa do przygotowania, jak i zjedzenia. Ewa Wachowicz przyrządza ją warstwowo, a wierzch dekoruje wyjątkowym sosem. Smak i kolor oczaruje każdego.
Tradycyjnie na każdym świątecznym stole muszą obowiązkowo pojawić się sałatki. Najpopularniejsza z nich jest oczywiście sałatka jarzynowa, która podbija serce każdego, kto jej spróbuje. Jednak czasem warto spróbować nowych smaków i przetestować, czy bardziej oryginalne przepisy również się sprawdzają.
Ewa Wachowicz w odcinku 411 programu "Ewa Gotuje" pokazała przepis na sałatkę śledziową zamykaną w słoikach. Jest ona zbudowana warstwowo i znajdziesz tam buraki z zakwasu, ogórki kiszone i kozi ser. Wszystko to udekorowane jest pomarańczowym sosem, który składa się z majonezu i kurkumy. Ta sałatka zrobi wrażenie swoim smakiem, jak i wyglądem. Świetnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, jak i na imprezie sylwestrowej.
Zobacz wideo
Tarta podwójnie buraczana z serem feta
Przepis na sałatkę śledziową ze słoików Ewy Wachowicz
Składniki
- 250 g filetów śledziowych,
- sok z połowy cytryny,
- 2 cebule czerwone,
- 250 g sera koziego,
- 4 ziemniaki,
- 4 buraki kiszone (z zakwasu na barszcz),
- 4 ogórki kiszone,
- sól,
- pieprz.
- Składniki na sos
- szklanka majonezu,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pieprz biały.
Sposób przygotowania
- Na samym początku przygotuj sos. Majonez umieść w miseczce i dodaj do niego kurkumę. Dopraw do smaku białym pieprzem i wymieszaj.
- Ziemniaku ugotuj w osolonej w wodzie w mundurkach. Odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
- Filety śledziowe pokrój w paseczki. Skrop je sokiem z cytryny i wymieszaj z drobno posiekaną cebulą.
- Następnie farsz rybny ułóż na dnie umytego szklanego słoika.
- Zrób kolejne warstwy z pokrojonych w plasterki ziemniaków, sosu majonezowego, pokrojonych ogórków kiszonych, startego koziego sera i pokrojonych buraków.
- Wierzch udekoruj sosem majonezowym i listkami mięty.