Ta sałatka zrobi wrażenie na świątecznym stole. Ewa Wachowicz układa ją warstwami i dekoruje sosem z kurkumy

Sałatek na świątecznym stole nigdy nie jest za dużo. To najszybsza potrawa do przygotowania, jak i zjedzenia. Ewa Wachowicz przyrządza ją warstwowo, a wierzch dekoruje wyjątkowym sosem. Smak i kolor oczaruje każdego.

Tradycyjnie na każdym świątecznym stole muszą obowiązkowo pojawić się sałatki. Najpopularniejsza z nich jest oczywiście sałatka jarzynowa, która podbija serce każdego, kto jej spróbuje. Jednak czasem warto spróbować nowych smaków i przetestować, czy bardziej oryginalne przepisy również się sprawdzają.

Ewa Wachowicz w odcinku 411 programu "Ewa Gotuje" pokazała przepis na sałatkę śledziową zamykaną w słoikach. Jest ona zbudowana warstwowo i znajdziesz tam buraki z zakwasu, ogórki kiszone i kozi ser. Wszystko to udekorowane jest pomarańczowym sosem, który składa się z majonezu i kurkumy. Ta sałatka zrobi wrażenie swoim smakiem, jak i wyglądem. Świetnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, jak i na imprezie sylwestrowej.

Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta

Przepis na sałatkę śledziową ze słoików Ewy Wachowicz

Składniki

  • 250 g filetów śledziowych,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 cebule czerwone,
  • 250 g sera koziego,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 buraki kiszone (z zakwasu na barszcz),
  • 4 ogórki kiszone,
  • sól,
  • pieprz.
  • Składniki na sos
  • szklanka majonezu,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pieprz biały.

Sposób przygotowania

  1. Na samym początku przygotuj sos. Majonez umieść w miseczce i dodaj do niego kurkumę. Dopraw do smaku białym pieprzem i wymieszaj.
  2. Ziemniaku ugotuj w osolonej w wodzie w mundurkach. Odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
  3. Filety śledziowe pokrój w paseczki. Skrop je sokiem z cytryny i wymieszaj z drobno posiekaną cebulą.
  4. Następnie farsz rybny ułóż na dnie umytego szklanego słoika.
  5. Zrób kolejne warstwy z pokrojonych w plasterki ziemniaków, sosu majonezowego, pokrojonych ogórków kiszonych, startego koziego sera i pokrojonych buraków.
  6. Wierzch udekoruj sosem majonezowym i listkami mięty.
Więcej o: