Sałatek na świątecznym stole nigdy nie jest za dużo. To najszybsza potrawa do przygotowania, jak i zjedzenia. Ewa Wachowicz przyrządza ją warstwowo, a wierzch dekoruje wyjątkowym sosem. Smak i kolor oczaruje każdego.
Fot. Shutterstock, 5PH / Instagram @ewawachowicz
REKLAMA
REKLAMA
Tradycyjnie na każdym świątecznym stole muszą obowiązkowo pojawić się sałatki. Najpopularniejsza z nich jest oczywiście sałatka jarzynowa, która podbija serce każdego, kto jej spróbuje. Jednak czasem warto spróbować nowych smaków i przetestować, czy bardziej oryginalne przepisy również się sprawdzają.
REKLAMA
Ewa Wachowicz w odcinku 411 programu "Ewa Gotuje" pokazała przepis na sałatkę śledziową zamykaną w słoikach. Jest ona zbudowana warstwowo i znajdziesz tam buraki z zakwasu, ogórki kiszone i kozi ser. Wszystko to udekorowane jest pomarańczowym sosem, który składa się z majonezu i kurkumy. Ta sałatka zrobi wrażenie swoim smakiem, jak i wyglądem. Świetnie sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole, jak i na imprezie sylwestrowej.
Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta
Przepis na sałatkę śledziową ze słoików Ewy Wachowicz
Składniki
250 g filetów śledziowych,
sok z połowy cytryny,
2 cebule czerwone,
250 g sera koziego,
4 ziemniaki,
4 buraki kiszone (z zakwasu na barszcz),
4 ogórki kiszone,
sól,
pieprz.
Składniki na sos
szklanka majonezu,
pół łyżeczki kurkumy,
pieprz biały.
Sposób przygotowania
Na samym początku przygotuj sos. Majonez umieść w miseczce i dodaj do niego kurkumę. Dopraw do smaku białym pieprzem i wymieszaj.
Ziemniaku ugotuj w osolonej w wodzie w mundurkach. Odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
Filety śledziowe pokrój w paseczki. Skrop je sokiem z cytryny i wymieszaj z drobno posiekaną cebulą.
Następnie farsz rybny ułóż na dnie umytego szklanego słoika.
Zrób kolejne warstwy z pokrojonych w plasterki ziemniaków, sosu majonezowego, pokrojonych ogórków kiszonych, startego koziego sera i pokrojonych buraków.
Wierzch udekoruj sosem majonezowym i listkami mięty.