• Link został skopiowany

Przepis na pierniczki świąteczne. Do domowej produkcji warto dodać miodu i korzennych przypraw

Przepis na pierniczki świąteczne to synonim Świąt Bożego Narodzenia. Słodkie i pełne aromatów ciasteczka o uroczych kształtach i zdobieniach to prawdziwy must have. Tradycyjna receptura opiera się na miodzie i przyprawach, jednak to sposób pieczenia i przechowywania daje finalny efekt. Sprawdź nasze podpowiedzi, a domownicy i goście poproszą o dodatkową blachę rarytasów!
Pierniczki świąteczne
Unsplash - Cyrus Crossan

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród świątecznych wypieków i deserów nie brakuje tradycyjnych przepisów takich jak makowiec, keks, szarlotka czy pierniki. Korzenne ciasteczka to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Aromatyczny rarytas to nie tylko przysmak dzieci i Świętego Mikołaja, ale także piękna ozdoba na choinkę czy uroczy pomysł na prezent. 

Tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne - kluczowe są dodatki

Zbliżające się święta nakłaniają do uroczystych przygotowań, odkopania tradycyjnych przepisów babci, ale także małych eksperymentów kulinarnych. Wśród bożonarodzeniowych deserów i łakoci nie może zabraknąć pierniczków, które w wielu domach przygotowywane są każdego roku. Uwielbiane zarówno przez najmłodszych, jak i tych starszych ciasteczka nie są trudne w przygotowaniu. Kluczowe są jednak składniki najwyżej jakości oraz odpowiednie pieczenie. 

Pierniczki przygotowane według naszego przepisu wymagają kilku dni leżakowania. Warto jednak podkreślić, że powinny być dobrze przechowywane, by były chrupiące i kruche. Idealnie sprawdzi się duży szklany słój, który dodatkowo może pełnić funkcję dekoracyjną w kuchni. Metalowe puszki i szczelnie zamykane pojemniki plastikowe również powinny się sprawdzić. Tak przygotowane świąteczne ciasteczka można zawiesić na choinkę (wówczas na etapie produkcji warto zrobić otwór na sznurek lub wstążkę), obdarować bliskich lub użyć słodkiego poczęstunku dla gości. 

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Przepis na pierniczki świąteczne

Składniki: 

  • 150 g masła,
  • 200 g płynnego miodu prawdziwego,
  • 4 żółtka,
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru brązowego,
  • około 150 g kwaśnej śmietany,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka prawdziwego kakao,
  • 30 g przyprawy do pierników lub przyprawy korzennej. 

Sposób przygotowania: 

  1. W rondelku łączymy masło, miód, przyprawy oraz kakao. Całość podgrzewamy na najmniejszej mocy palnika i dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji. 
  2. Powstały krem studzimy. 
  3. W dużej misce łączymy śmietanę, sodę i przesianą mąkę. Wbijamy także żółtka, wsypujemy cukier, a na koniec wlewamy korzenną masę piernikową. 
  4. Całość dokładnie mieszamy dużą łyżką lub miksujemy na najmniejszych obrotach. 
  5. Tak przygotowane ciasto powinno wylądować w lodówce na całą noc - wówczas nie będzie tak mocno klejące. Następnego dnia śmiało możemy je porcjować, rozwałkowywać i wycinać pierniczki. Jest także możliwość dłuższego przechowywania ciasta w lodówce - nawet po kilku dniach można je zapiekać na świeżo. 
  6. Płaty ciasta powinny być grubości od sześciu do dziesięciu minimetrów. Warto wyciąć świąteczne wzory takie jak renifery, serduszka, płatki śniegu, mikołaje, grzybki, aniołki etc. 
  7. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w 170 stopniach przez około 12 minut. Warto pilnować ciasteczek, by się zbytnio nie przypaliły - wówczas mogą być gorzkie. 
  8. Pierniczki studzimy i ozdabiamy wedle upodobań. Przechowujemy szczelnie zamknięte. 
Więcej o: