Pierogi alternatywne, czyli przepis Moniki Mrozowskiej. Gwiazda dodaje do nich króla warzyw

Przedstawiamy alternatywną wersję pierogów z przepisu Moniki Mrozowskiej. Gwiazda wypełnia je farszem z kalafiora, dzięki czemu potrawa uzyskuje zupełnie nowy charakter. Jak je przygotować? Podajemy prosty przepis na to niecodzienne danie.

Pierogi to jedna z tradycyjnych polskich potraw, które często jada się w naszym kraju. Można przyrządzać je na miliony sposobów, ale dziś podajemy jeden z przepisów Moniki Mrozowskiej na ich wersję warzywną. Pierogi z kalafiorem będą smaczną alternatywą dla tych tradycyjnych z kapustą i grzybami. Sprawdzą się w Boże Narodzenie, a ich niecodzienny smak zachwyci każdego. Jak je zrobić? Przedstawiamy bardzo prosty przepis.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na pierogi z kalafiorem - do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • dwie łyżki wody,
  • dwa kalafiory,
  • kilka pieczarek,
  • natka pietruszki,
  • trzy łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku. Zdjęcie ilustracyjneUszka z grzybami - przepis na najlepsze wigilijne uszka do czerwonego barszczu

Pierogi z kalafiorem są bardzo proste w wykonaniu

Wykonanie pierogów jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej będzie poświęcić na nie około dwóch godzin. Pierogi po przygotowaniu można podawać od razu lub, jeśli będą jedzone później, podsmażyć na patelni lub podgrzać w piekarniku.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do miski. Wbij jajko, dodaj sól, wodę i wyrabiaj ciasto aż stanie się elastyczne. 
  2. Przygotuj farsz. Zetrzyj pieczarki i kalafiora na dużych oczkach. Podsmaż je na maśle przez około dziesięć minut.
  3. Dodaj do mieszanki z patelni posiekaną pietruszkę, dopraw całość solą i pieprzem. Uwaga. Farsz powinien mieć wyrazisty smak, dlatego przed nadziewaniem pierogów warto sprawdzić, czy jest odpowiednio ostry.
  4. Rozwałkuj ciasto na pierogi na bardzo cienki płat i wykrawaj z niego kawałki szklanką lub innym naczyniem czy formą. Nałóż na środek farsz i zlepiaj brzegi pierogów.
  5. Gotuj pierogi w osolonej wodzie do momentu ich wypłynięcia.

Smacznego!

Sałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Szybka i prosta. Zachwyca pikantną nutąSałatka na Boże Narodzenie bez majonezu. Zachwyca pikantną nutą

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: