Zupa rybna - przepis nie tylko na Wigilię. Ciocia spod Mrągowa stawia na konkretne gatunki

Zupa rybna to trochę zapomniany przysmak, który powraca na nasze stoły w okresie adwentu raz Bożego Narodzenia. Jednak na Mazurach wciąż często gotuje się aromatyczną zupę rybną, a ciocia naszej koleżanki z redakcji robi ją po mistrzowsku. Jaki jest sekret głębokiego smaku? Oczywiście ryby - pani Zosia stawia na świeże karpie, bolenie i karasie.

Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa rybna to mazurski specjał i na szczęście przepis jest bardzo prosty. Ciocia naszej koleżanki, pani Zosia, mieszka niedaleko Mrągowa i szczyci się opinią jednej z lepszych kucharek w swojej miejscowości. Jej przepis na zupę rybną jest już niemal kultowy i dzięki naszym gorącym prośbom, zgodziła się nim podzielić. Jaki jest jej sekret? "Wywar to jedno, ryba to drugie", a szczególnie poleca karpie, liny, sandacze, szczupaki i leszcze, ale nada się także tołpyga.

MandarynkiBłąd, który popełniamy podczas jedzenia mandarynek. Może skutkować bólem brzucha

Zupa rybna - przepis spod Mrągowa

Składniki:

  • 3 korpusy ryb z jeziora (łby, ogony i ości)
  • 500 g filetów z ryb z jeziora
  • 3 marchewki 
  • 2 pietruszki
  • większy por
  • 2 cebule
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, listki laurowe
  • opcjonalnie: śmietana

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od wywaru. Ryby wyfiletuj, a korpusy włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej porządną łyżkę masła i na dużej mocy podsmaż warzywa korzeniowe pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Następnie dodaj do zupy. Jedną z cebul opal nad palnikiem, dodaj do wywaru.
  3. Na tej samej patelni podsmaż drygą cebulę i posiekanego pora. Dodaj do wywaru.
  4. Filet z ryby pokrój na kawałki i także podsmaż na maśle, doprawiając do smaku sola i pieprzem. Dołóż do garnka i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Ważne, żeby ogień był minimalny - wówczas kawałki ryby mogą się rozgotować. 
  5. Przed podaniem wyłów z zupy korpusy. Dodaj posiekaną natkę oraz zapraw śmietaną. Zupę podawaj bardzo gorącą, najlepiej smakuje z lanymi kluskami lub kromką świeżego pieczywa.

Wskazówka: Jeśli chcesz podkręcić smak zupy, dodaj do niej koncentrat pomidorowy oraz upieczoną paprykę. Jeśli nie masz dostępu do słodkowodnych ryb, sprawdzi się także np. łosoś.

Przepis na keks Ewy Wachowicz. Zdjęcie ilustracyjnePrzepis na keks Ewy Wachowicz. Jego przygotowanie jest łatwiejsze, niż myślisz

Więcej o: