Zupa rybna - przepis nie tylko na Wigilię. Ciocia spod Mrągowa stawia na konkretne gatunki

Zupa rybna to trochę zapomniany przysmak, który powraca na nasze stoły w okresie adwentu raz Bożego Narodzenia. Jednak na Mazurach wciąż często gotuje się aromatyczną zupę rybną, a ciocia naszej koleżanki z redakcji robi ją po mistrzowsku. Jaki jest sekret głębokiego smaku? Oczywiście ryby - pani Zosia stawia na świeże karpie, bolenie i karasie.

Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa rybna to mazurski specjał i na szczęście przepis jest bardzo prosty. Ciocia naszej koleżanki, pani Zosia, mieszka niedaleko Mrągowa i szczyci się opinią jednej z lepszych kucharek w swojej miejscowości. Jej przepis na zupę rybną jest już niemal kultowy i dzięki naszym gorącym prośbom, zgodziła się nim podzielić. Jaki jest jej sekret? "Wywar to jedno, ryba to drugie", a szczególnie poleca karpie, liny, sandacze, szczupaki i leszcze, ale nada się także tołpyga.

Zupa rybna - przepis spod Mrągowa

Składniki:

  • 3 korpusy ryb z jeziora (łby, ogony i ości)
  • 500 g filetów z ryb z jeziora
  • 3 marchewki 
  • 2 pietruszki
  • większy por
  • 2 cebule
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, listki laurowe
  • opcjonalnie: śmietana

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od wywaru. Ryby wyfiletuj, a korpusy włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej porządną łyżkę masła i na dużej mocy podsmaż warzywa korzeniowe pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Następnie dodaj do zupy. Jedną z cebul opal nad palnikiem, dodaj do wywaru.
  3. Na tej samej patelni podsmaż drygą cebulę i posiekanego pora. Dodaj do wywaru.
  4. Filet z ryby pokrój na kawałki i także podsmaż na maśle, doprawiając do smaku sola i pieprzem. Dołóż do garnka i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Ważne, żeby ogień był minimalny - wówczas kawałki ryby mogą się rozgotować. 
  5. Przed podaniem wyłów z zupy korpusy. Dodaj posiekaną natkę oraz zapraw śmietaną. Zupę podawaj bardzo gorącą, najlepiej smakuje z lanymi kluskami lub kromką świeżego pieczywa.

Wskazówka: Jeśli chcesz podkręcić smak zupy, dodaj do niej koncentrat pomidorowy oraz upieczoną paprykę. Jeśli nie masz dostępu do słodkowodnych ryb, sprawdzi się także np. łosoś.

Więcej o: