Więcej przepisów na pożywne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa rybna to mazurski specjał i na szczęście przepis jest bardzo prosty. Ciocia naszej koleżanki, pani Zosia, mieszka niedaleko Mrągowa i szczyci się opinią jednej z lepszych kucharek w swojej miejscowości. Jej przepis na zupę rybną jest już niemal kultowy i dzięki naszym gorącym prośbom, zgodziła się nim podzielić. Jaki jest jej sekret? "Wywar to jedno, ryba to drugie", a szczególnie poleca karpie, liny, sandacze, szczupaki i leszcze, ale nada się także tołpyga.
Zupa rybna - przepis spod Mrągowa
Składniki:
- 3 korpusy ryb z jeziora (łby, ogony i ości)
- 500 g filetów z ryb z jeziora
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- większy por
- 2 cebule
- masło
- natka pietruszki
- sól, pieprz, listki laurowe
- opcjonalnie: śmietana
Sposób wykonania:
- Zacznij od wywaru. Ryby wyfiletuj, a korpusy włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
- Na dużej patelni rozgrzej porządną łyżkę masła i na dużej mocy podsmaż warzywa korzeniowe pokrojone w kostkę lub starte na tarce. Następnie dodaj do zupy. Jedną z cebul opal nad palnikiem, dodaj do wywaru.
- Na tej samej patelni podsmaż drygą cebulę i posiekanego pora. Dodaj do wywaru.
- Filet z ryby pokrój na kawałki i także podsmaż na maśle, doprawiając do smaku sola i pieprzem. Dołóż do garnka i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Ważne, żeby ogień był minimalny - wówczas kawałki ryby mogą się rozgotować.
- Przed podaniem wyłów z zupy korpusy. Dodaj posiekaną natkę oraz zapraw śmietaną. Zupę podawaj bardzo gorącą, najlepiej smakuje z lanymi kluskami lub kromką świeżego pieczywa.
Wskazówka: Jeśli chcesz podkręcić smak zupy, dodaj do niej koncentrat pomidorowy oraz upieczoną paprykę. Jeśli nie masz dostępu do słodkowodnych ryb, sprawdzi się także np. łosoś.