Placki ziemniaczane - przepis. Magda Gessler opanowała go do perfekcji, a sekretem jest kwaśny dodatek

Umówmy się - placki ziemniaczane to jeden z powodów, dla których życie uznajemy za piękne. Prawdą jest także, że każdy z nas robi je tak, jak lubi. Dziś mamy jednak dla was placki od Magdy Gessler, która dodaje do nich kwaśną śmietanę. Jaki jest efekt? Aż ślinka cieknie...

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Każda doświadczona pani domu najpewniej ma swój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane i ufamy, że chętnie się nim z nami podzieli. Dziś jednak mamy coś dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z ziemniaczaną zabawą, lub szukają inspiracji kulinarnych. Placki ziemniaczane Magdy Gessler zawierają dodatek, którego na próżno szukać w innych przepisach. Dodatkowo są chrupiące w środku i aksamitne wewnątrz. Jak je zrobić? Spieszymy z przepisem.

PiernikTo rodzinny przepis cioci Stasi na piernik. Tego zamiennika mało kto używa

Placki ziemniaczane - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
  • 2 białe cebule
  • 2 średnie jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz pomóc sobie także maszynką do mielenia lub blenderem ręcznym. Starte ziemniaki przełóż do miski i chwilę poczekaj, aż puszą wodę. 
  2. Starte ziemniaki odciśnij za pomocą gazy, wodę spod ziemniaków wlej d miski i poczekaj, aż wytworzy się skrobia. 
  3. Do ziemniaków dodaj starta cebulę, śmietanę, jajka, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Z miski ostrożnie odlej wodę i powstałą skrobię przełóż do miski ze startymi ziemniakami. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej olej. Pamiętaj, że powinno być go sporo i powinien być gorący, wówczas placki będą chrupiące.
  5. Za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placki i smaż z obu stron na złoty kolor. 

Zakwas z burakówZakwas na barszcz czerwony. Ciocia Ala zdradza patent na głębszy smak

Więcej o: