Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Każda doświadczona pani domu najpewniej ma swój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane i ufamy, że chętnie się nim z nami podzieli. Dziś jednak mamy coś dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z ziemniaczaną zabawą, lub szukają inspiracji kulinarnych. Placki ziemniaczane Magdy Gessler zawierają dodatek, którego na próżno szukać w innych przepisach. Dodatkowo są chrupiące w środku i aksamitne wewnątrz. Jak je zrobić? Spieszymy z przepisem.
To rodzinny przepis cioci Stasi na piernik. Tego zamiennika mało kto używa
Placki ziemniaczane - przepis Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
- 2 białe cebule
- 2 średnie jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Możesz pomóc sobie także maszynką do mielenia lub blenderem ręcznym. Starte ziemniaki przełóż do miski i chwilę poczekaj, aż puszą wodę.
- Starte ziemniaki odciśnij za pomocą gazy, wodę spod ziemniaków wlej d miski i poczekaj, aż wytworzy się skrobia.
- Do ziemniaków dodaj starta cebulę, śmietanę, jajka, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Z miski ostrożnie odlej wodę i powstałą skrobię przełóż do miski ze startymi ziemniakami. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej olej. Pamiętaj, że powinno być go sporo i powinien być gorący, wówczas placki będą chrupiące.
- Za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placki i smaż z obu stron na złoty kolor.
Zakwas na barszcz czerwony. Ciocia Ala zdradza patent na głębszy smak