Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Staropolskie przepisy na mięsne specjały, o których nie słyszałeś

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia, aby potrawy były wyjątkowe? Święta Bożego Narodzenia to między innymi czas wielkiego ucztowania. Ważne, aby w tak szczególnym dniu, zadbać o menu. Poznaj przepisy na mięsne dania, które zachwycą wszystkich gości.

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia - postaw na pulardę w rzymskim garnku

Co ugotować na święta, aby było smacznie, ale i odświętnie? Jednym z takich przykładów jest staropolska pularda. Zanim jednak przejdziemy do przepisu, warto napisać, czym jest pularda. To określenie dla młodej, nierozwiniętej płciowo kury, która była odpowiednio karmiona, aby później mięso miało wyjątkowy smak. Oto jeden z przepisów:

Składniki:

  • pularda
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 300-400 g pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1 jajo
  • kilka ząbków czosnku
  • 300 g wątróbki
  • bułka orkiszowa
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • sól, pieprz, kmin rzymski, estragon, suszony koper i pietruszka
  • szklanka czerwonego wina

Wykonanie:

  1. Mięso umyć i osuszyć.
  2. Natrzeć przyprawami.
  3. Cebulę podsmażyć na patelni. Wątróbkę obtoczyć w panierce i podsmażyć z cebulą.
  4. Wątrobę i cebulę zmiksować.
  5. Dołożyć posiekane zioła i przyprawy. Masą nafaszerować kurę i zamknąć otwór wykałaczkami. Obsypać mąką, polać olejem, posypać ziołami, solą i pieprzem. Piec w naczyniu żaroodpornym lub garnku rzymskim przez 70 minut w temperaturze 225 stopni.

Co dobrego na święta Bożego Narodzenia - nadziewana pularda z rozmarynem

Co dobrego na święta? Polecamy pieczonego kurczaka w rozmarynie. Aromat ziół na długo utrzyma się w domu, a danie będzie pyszne i proste w przygotowaniu. Jeśli dalej zastanawiasz się, co gotować na święta w tym roku, skorzystaj z poniższego przepisu:

Składniki:

  • 1 pularda
  • 3 łyżki masła
  • orkiszowy ryż
  • 2 rzepy
  • 2 cebule
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • woda
  • podroby drobiowe

Wykonanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć. Nadziać ryżem.
  2. Spiąć. Natrzeć solą i włożyć na patelnię. Polać masłem. Dołożyć 1 cebulę posiekaną, przyprawy.
  3. Po kilku minutach wstawić do piekarnika.
  4. Piec przez 1,5 godz. podlewając sosem. Pamiętać o obracaniu. Dostosować temperaturę.
  5. W międzyczasie, podroby zagotować z drugą cebulą i rzepą. Doprawić solą. Zmiksować i przelać przez sitko. Dołożyć sos z pieczeni. Wymieszać. Dodać do sosjerki.
  6. Danie jest gotowe.
Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia 2022? Kurczaka z migdałami!

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia w 2022 roku? Naszą ostatnią propozycją jest kurczak z migdałami. Jeżeli szukacie czegoś pysznego, soczystego i chrupiącego to ten przepis zachwyci każdego.

Składniki:

  • 1 pularda
  • goździki
  • liście laurowe
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 cebule - posiekane + 1 cała
  • 2-3 starte marchewki 
  • migdały
  • 1 łyżka mąki orkiszowej
  • sól, pieprz, kmin rzymski, tymianek
  • cytryna
  • 2 l osolonej wody
  • posiekane suszona natka pietruszki

Kurczak w sosie musztardowo-cytrynowymKurczak w sosie musztardowo-cytrynowym shutterstock.com

Wykonanie:

  1. Kurczaka opłukać i ugotować w wodzie z cebulą, włoszczyzną, liśćmi laurowymi i goździkami.
  2. Gotować do czasu, aż będzie miękki. Później wyjąć i poporcjować.
  3. Usmażyć posiekaną cebulę, migdały i startą marchewkę. Dodać mąkę, musztardę i odrobinę rosołu. Wymieszać na masę.
  4. Dolać 2 kubki rosołu i gotować.
  5. Dodać poporcjowane mięso do sosu.
  6. Doprawić sokiem cytrynowym i przyprawami.
  7. Podawać z sałatą.

Zobacz też: Placek z makiem suchym siostry Anastazji - poznaj kultowy przepis, który pokochały miliony

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.