Więcej smacznych przepisów znajdziesz stronie głównej Gazeta.pl
Domowe obiady z prostych składników to zawsze dobre rozwiązanie. Gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku lub chodzą za nami smaki dzieciństwa, warto przygotować pierogi leniwe. Ekspresowa receptura sprawdzi się idealnie w chłodne dni - wystarczy szczypta cynamonu i odrobina masła, by osłodzić ponury dzień.
Wśród smacznych i jednocześnie tradycyjnych obiadów, pierogi leniwe zasługują na wyjątkowe miejsce. To prawdziwy rarytas, którym zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Poza wyjątkowym smakiem plusem jest ekspresowe przygotowanie i krótka lista składników. Z zaledwie czterech produktów jesteśmy w stanie odtworzyć posiłek z dziecięcych lat. Ciasto na bazie mąki i twarogu wymaga odpowiednich proporcji, jednak o efekcie końcowym zadecydują także dodatki oraz odpowiedni czas gotowania.
Pierogi leniwe wymagają dobrej jakości twarogu, mąki, jajka i szczypty soli. Gotowe kluseczki powinny być lekkie, miękkie i rozpływać się w ustach. Wyśmienicie smakują podane z palonym lub rozpuszczonym masłem, cukrem, a nawet cynamonem. Warto podać je także ze słodką śmietaną lub uprażoną bułką tartą.
Składniki:
Sposób przygotowania: