Śledzie na święta. Przygotuj pyszną rybę pod pierzynką, w formie tatara lub tradycyjnie w śmietanie

Śledzie na święta to prawdziwy must have. Poza dwunastoma wigilijnymi potrawami na stołach królują zimne przystawki, sałatki i oczywiście ryby. Podane w postaci tatara, ukryte pod pierzynką z buraczkami lub w tradycyjnej odsłonie ze śmietaną podbiją serca i podniebienia gości. Sprawdź nasze trzy niezawodne przepisy na udane i smaczne święta.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Okres świąt to czas, w którym zajadamy się domowymi rarytasami, wypiekami i przekąskami. Na piedestale bożonarodzeniowego menu znajdziemy m.in. śledzie, które podane w oryginalny sposób nie tylko pysznie smakują, ale i prezentują się pięknie na stole. Wystarczy sprawdzony przepis i dobrej jakości ryby. 

Śledzie na święta w trzech smacznych odsłonach 

Przygotowując świąteczne menu, nie sposób pominąć ryby. Poza tradycyjnym karpiem, pstrągiem, czy rybie po grecku na stole na może zabraknąć śledzi. Warto podać je w różnych i ciekawych odsłonach, które odpowiednio doprawione i estetycznie podane szybko znikną ze stołu. Jednym z tradycyjnych, ale i wyjątkowo smacznych przepisów jest śledź w śmietanie. Jest łatwy w przygotowaniu, jednak wymaga odrobiny skupienia i kreatywności - dodając do nabiału jabłko uzyskamy prawdziwą ucztę wszystkich zmysłów. Będziemy potrzebować: 

  • 5 filetów śledziowych
  • cebulę,
  • jabłko,
  • sok z połowy cytryny,
  • 5 solidnych łyżek śmietany 18 proc.
  • koperek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przed podaniem śledzie moczymy w zimnej wodzie (kilkakrotnie ją wymieniając) przez około trzy godziny. 
  2. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. 
  3. Podobnie postępujemy z jabłkiem, które łączymy z cebulą. 
  4. Rybę kroimy na około trzycentymetrowe kawałki. Układamy w ładnym naczyniu. Na wierzch układamy cebulę, jabłko i śmietanę. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Podajemy przyozdobione koperkiem. 
Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie

Śledzie na święta - tatar z ryby

Do przygotowania dwóch porcji tatara ze śledzi będziemy potrzebować: 

  • 2 płaty śledziowe w zalewie ze słonej wody
  • łyżkę musztardy francuskiej,
  • łyżkę musztardy sarepskiej,
  • papryczkę chilli,
  • małą czerwoną cebulę, 
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • do podania - ogórki kiszone/konserwowe, marynowane grzybki, kapary, koperek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Śledzie odcedzamy ze słonej zalewy i moczymy w zimnej wodzie przez trzy godziny. Ryby następnie bardzo drobno siekamy - ostry nóż będzie bardzo przydatny. 
  2. Do śledzi dodajemy chilli (ilość zależna od upodobań), dwa rodzaje musztardy i pieprz. 
  3. Całość dokładnie mieszamy i estetycznie układamy na talerzach - warto spróbować użyć specjalnej formy lub filiżanki dla uzyskania perfekcyjnego kształtu. 
  4. Tatar podajemy z ulubionymi dodatkami i pieczywem. 

Przepis na świąteczne śledzie pod pierzynką

Składnik: 

  • 5 filetów śledziowych, 
  • 3 ogórki konserwowe,
  • cebula, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 3 buraki, 
  • 3 jajka, 
  • garść startego żółtego sera, 
  • 150 g domowego majonezu, 
  • sól,
  • pieprz. 
  1. Zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie przez minimum godzinę. W tym czasie w osobnych garnkach gotujemy, ziemniaki, buraki i jajka. 
  2. Ugotowane ziemniaki, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. 
  3. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z jajkami. 
  4. W dużej ozdobnej misce warstwowo układamy śledzie, majonez, odrobinę pieprzu, cebulę, ogórki i ziemniaki. Na bulwy nakładamy kolejną warstw majonezu pieprz i odrobinę soli. 
  5. Na sam wierzch nakładamy starte jajka i ser. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.