Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Okres świąt to czas, w którym zajadamy się domowymi rarytasami, wypiekami i przekąskami. Na piedestale bożonarodzeniowego menu znajdziemy m.in. śledzie, które podane w oryginalny sposób nie tylko pysznie smakują, ale i prezentują się pięknie na stole. Wystarczy sprawdzony przepis i dobrej jakości ryby.
Śledzie na święta w trzech smacznych odsłonach
Przygotowując świąteczne menu, nie sposób pominąć ryby. Poza tradycyjnym karpiem, pstrągiem, czy rybie po grecku na stole na może zabraknąć śledzi. Warto podać je w różnych i ciekawych odsłonach, które odpowiednio doprawione i estetycznie podane szybko znikną ze stołu. Jednym z tradycyjnych, ale i wyjątkowo smacznych przepisów jest śledź w śmietanie. Jest łatwy w przygotowaniu, jednak wymaga odrobiny skupienia i kreatywności - dodając do nabiału jabłko uzyskamy prawdziwą ucztę wszystkich zmysłów. Będziemy potrzebować:
- 5 filetów śledziowych
- cebulę,
- jabłko,
- sok z połowy cytryny,
- 5 solidnych łyżek śmietany 18 proc.
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Przed podaniem śledzie moczymy w zimnej wodzie (kilkakrotnie ją wymieniając) przez około trzy godziny.
- Cebulę obieramy i drobno szatkujemy, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy.
- Podobnie postępujemy z jabłkiem, które łączymy z cebulą.
- Rybę kroimy na około trzycentymetrowe kawałki. Układamy w ładnym naczyniu. Na wierzch układamy cebulę, jabłko i śmietanę. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Podajemy przyozdobione koperkiem.
Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie
Śledzie na święta - tatar z ryby
Do przygotowania dwóch porcji tatara ze śledzi będziemy potrzebować:
- 2 płaty śledziowe w zalewie ze słonej wody
- łyżkę musztardy francuskiej,
- łyżkę musztardy sarepskiej,
- papryczkę chilli,
- małą czerwoną cebulę,
- świeżo mielony czarny pieprz,
- do podania - ogórki kiszone/konserwowe, marynowane grzybki, kapary, koperek.
Sposób przygotowania:
- Śledzie odcedzamy ze słonej zalewy i moczymy w zimnej wodzie przez trzy godziny. Ryby następnie bardzo drobno siekamy - ostry nóż będzie bardzo przydatny.
- Do śledzi dodajemy chilli (ilość zależna od upodobań), dwa rodzaje musztardy i pieprz.
- Całość dokładnie mieszamy i estetycznie układamy na talerzach - warto spróbować użyć specjalnej formy lub filiżanki dla uzyskania perfekcyjnego kształtu.
- Tatar podajemy z ulubionymi dodatkami i pieczywem.
Przepis na świąteczne śledzie pod pierzynką
Składnik:
- 5 filetów śledziowych,
- 3 ogórki konserwowe,
- cebula,
- 3 ziemniaki,
- 3 buraki,
- 3 jajka,
- garść startego żółtego sera,
- 150 g domowego majonezu,
- sól,
- pieprz.
- Zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie przez minimum godzinę. W tym czasie w osobnych garnkach gotujemy, ziemniaki, buraki i jajka.
- Ugotowane ziemniaki, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podobnie postępujemy z jajkami.
- W dużej ozdobnej misce warstwowo układamy śledzie, majonez, odrobinę pieprzu, cebulę, ogórki i ziemniaki. Na bulwy nakładamy kolejną warstw majonezu pieprz i odrobinę soli.
- Na sam wierzch nakładamy starte jajka i ser.