-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie wiesz, co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Zrób pączki i gniazdka. Placki i kluski się przy nich chowają
Nie wiesz, co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Zrób pączki i gniazdka. Placki i kluski się przy nich chowają
Wykorzystywanie już ugotowanych ziemniaków stosuje się w wielu domach. Najwięcej tego gotowego warzywa zostaje po niedzielnym obiedzie, kiedy to serwuje się aż dwa dania. Tymi sposobami przygotujesz najsmaczniejsze potrawy z warzyw, które mogły się zmarnować.
Niedzielny obiad kojarzy się większości z rosołem i drugim daniem, które składa się z sałatki, mięsa i dużej ilości ziemniaków. Nic dziwnego, że taki obraz mamy w głowie. Przecież to klasyczne polskie dania. Problem pojawia się w momencie, kiedy z niedzielnego posiłku zostanie za dużo ugotowanych kartofli i nie ma się pomysłu co można z nich zrobić. Aby ułatwić te kulinarne rozterki przedstawiamy dwa oryginalne potrawy, do których możesz użyć tego warzywa. Lepszych propozycji nie znajdziesz!
Zobacz wideo Placki ziemniaczane
Pomysły jak wykorzystać wczorajsze ziemniaki
#1 Pączki ziemniaczane
Składniki
- 200 g ugotowanych i tłuczonych ziemniaków,
- pół kilo mąki pszennej,
- 80 g roztopionego masła,
- 50 ml mleka,
- 7 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych,
- 3 jajka,
- 60 g cukru,
- skórka starta z pomarańczy,
- łyżka ekstraktu waniliowego
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania,
- dżem do nadziewania.
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do miski i odstaw.
- Masło roztop i wymieszaj z mlekiem oraz z tartą skórką pomarańczy. Całość delikatnie podgrzej.
- Do ciepłego, ale nie gorącego płynu dodaj drożdże i pół łyżeczki cukru. W przypadku drożdży instant można od razu wymieszać je z mąką. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodaj dwie łyżki mąki cały czas mieszając. Masę odłóż do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Po tym czasie dodaj wyrośnięte drożdże do reszty mąki, umieść tam również ziemniaki, jajka, cukier oraz ekstrakt. Wyrabiaj na gładkie ciasto. Tak przygotowane odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu formuj z ciasta kulki o średniej wielkości. Na środek ułóż ulubiony dżem, aby miały one nadzienie. Upewnij się, że pączek jest dokładnie zamknięty, a nadzienie nie wypłynie podczas smażenia.
- Uformowane pączki układaj na oprószonej mąką stolnicy i pozostaw je do kolejnego wyrośnięcia pod przykryciem na kolejne 30 minut.
- W tym czasie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Powinno być go tyle, aby pączki swobodnie mogły się na nim unosić.
- Pączki smaż z dwóch stron do złocistego koloru.
- Na koniec pozostaw do przestygnięcia i oprósz cukrem pudrem.
#2 Ziemniaczane gniazdka
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- jajko,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 50 g tartego parmezanu,
- 50 g masła,
- 100 g suszonej szynki,
- camembert.
Sposób przygotowania
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj jajko, natkę pietruszki, drobno starty parmezan oraz masło. Dokładnie wymieszaj.
- Masę ziemniaczaną przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a z masy formuj gniazdka. Na środek każdego połóż kawałki pokrojonej szynki.
- Całość wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 15 minut do zarumienienia.