Nie wiesz, co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Zrób pączki i gniazdka. Placki i kluski się przy nich chowają

Wykorzystywanie już ugotowanych ziemniaków stosuje się w wielu domach. Najwięcej tego gotowego warzywa zostaje po niedzielnym obiedzie, kiedy to serwuje się aż dwa dania. Tymi sposobami przygotujesz najsmaczniejsze potrawy z warzyw, które mogły się zmarnować.

Niedzielny obiad kojarzy się większości z rosołem i drugim daniem, które składa się z sałatki, mięsa i dużej ilości ziemniaków. Nic dziwnego, że taki obraz mamy w głowie. Przecież to klasyczne polskie dania. Problem pojawia się w momencie, kiedy z niedzielnego posiłku zostanie za dużo ugotowanych kartofli i nie ma się pomysłu co można z nich zrobić. Aby ułatwić te kulinarne rozterki przedstawiamy dwa oryginalne potrawy, do których możesz użyć tego warzywa. Lepszych propozycji nie znajdziesz!

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Pomysły jak wykorzystać wczorajsze ziemniaki

#1 Pączki ziemniaczane

Składniki

  • 200 g ugotowanych i tłuczonych ziemniaków,
  • pół kilo mąki pszennej,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 50 ml mleka,
  • 7 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych,
  • 3 jajka,
  • 60 g cukru,
  • skórka starta z pomarańczy,
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania,
  • dżem do nadziewania.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej do miski i odstaw.
  2. Masło roztop i wymieszaj z mlekiem oraz z tartą skórką pomarańczy. Całość delikatnie podgrzej.
  3. Do ciepłego, ale nie gorącego płynu dodaj drożdże i pół łyżeczki cukru. W przypadku drożdży instant można od razu wymieszać je z mąką. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodaj dwie łyżki mąki cały czas mieszając. Masę odłóż do wyrośnięcia na około 20 minut.
  4. Po tym czasie dodaj wyrośnięte drożdże do reszty mąki, umieść tam również ziemniaki, jajka, cukier oraz ekstrakt. Wyrabiaj na gładkie ciasto. Tak przygotowane odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
  5. Po wyrośnięciu formuj z ciasta kulki o średniej wielkości. Na środek ułóż ulubiony dżem, aby miały one nadzienie. Upewnij się, że pączek jest dokładnie zamknięty, a nadzienie nie wypłynie podczas smażenia.
  6. Uformowane pączki układaj na oprószonej mąką stolnicy i pozostaw je do kolejnego wyrośnięcia pod przykryciem na kolejne 30 minut.
  7. W tym czasie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Powinno być go tyle, aby pączki swobodnie mogły się na nim unosić.
  8. Pączki smaż z dwóch stron do złocistego koloru.
  9. Na koniec pozostaw do przestygnięcia i oprósz cukrem pudrem.

#2 Ziemniaczane gniazdka

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 50 g masła,
  • 100 g suszonej szynki,
  • camembert.

Sposób przygotowania

  1. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj jajko, natkę pietruszki, drobno starty parmezan oraz masło. Dokładnie wymieszaj.
  2. Masę ziemniaczaną przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a z masy formuj gniazdka. Na środek każdego połóż kawałki pokrojonej szynki.
  4. Całość wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 15 minut do zarumienienia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.