Karp po żydowsku - przepis, który zawsze się udaje
Karpia po żydowsku można przygotować na wiele różnych sposobów. Poniżej jedna z propozycji. Przepis na pysznego karpia po żydowsku, który zasmakuje każdemu, znajdziecie poniżej.
Farsz na pierogi - kapusta z grzybami i nie tylko
Przepis: karp po żydowsku na wigilijny stół:
Składniki:
- 1,5 kg karpia
- 2-3 cebule
- 4 łyżki masła
- przyprawa do karpia
- goździki
- 50 g rodzynek, 50 g migdałów
- 1,5 - 2 szklanki bulionu
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Karp po żydowsku. Zdjęcie ilustracyjne istock / wjarek
Wykonanie:
- Rybę umyć. Usunąć łuski, płetwy. Pokroić na porcje.
- Doprawić.
- Cebule obrać i pokroić.
- Zeszklić na maśle z dodatkiem przypraw.
- Wlać bulion. Całość zagotować.
- Włożyć rybę i gotować przez 30 minut. Rybę wyjąć na półmisek.
- Do wywaru dołożyć sparzone rodzynki, migdały oraz sok cytrynowy.
- Całość ugotować.
- Polać rybę wywarem.
- Natkę umyć i posiekać. Posypać nią danie.
Zobacz wideo
Karp na puree pietruszkowym z pesto
Karp w galarecie po żydowsku z dodatkiem marchewki
Karp w galarecie po żydowsku z marchewką jest jednym z najsmaczniejszych dań spożywanych podczas wigilijnej wieczerzy. Karp po żydowsku zdecydowanie może być twoją popisową potrawą. Poniżej nasza druga propozycja na pyszną świąteczną rybę.
Keks - przepis sprawdzony na wielopokoleniowej rodzinie. Każdy chciał dokładkę
Do przygotowania karpia po żydowsku będziemy potrzebowali:
Składniki:
- 1,5 kg karpia
- 4 sztuki cebuli
- 1-2 marchewki
- 5 dag migdałów + 5 dag rodzynek
- sól, pieprz, cukier
Karp po żydowsku. Zdjęcie ilustracyjne istock / TeresaKasprzycka
Wykonanie:
- Przygotować rybę.
- Włożyć ją do garnka.
- Dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w ćwiartki.
- Całość zalać litrem wody i gotować przez około 1,5 godziny.
- Przecedzić wywar.
- Pozostałą cebulę obrać, pokroić. Zalać połową wywaru. Gotować do miękkości.
- Rybę pokroić na części.
- Zalać drugą częścią wywaru. Gotować przez 20-30 minut.
- Wyjąć i ułożyć ją na półmisku.
- Oba wywary połączyć i zmiksować.
- Dodać sparzone rodzynki i obrane migdały. Doprawić do smaku. Rybę zalać na półmisku i zostawić do zastygnięcia. Dobrze jest odstawić ją na całą noc do lodówki przed podaniem.
Zobacz też: Karkówka na obiad świąteczny - aromatyczna, miękka, rozpływa się w ustach przy każdym kęsie! Czego chcieć więcej?