Karp po żydowsku to prawdziwy klasyk jeśli chodzi o wigilijne potrawy. Danie wywodzi się - jak sama nazwa wskazuje - z kultury żydowskiej. W artykule przedstawimy dwa proste przepisy na karpia po żydowsku.
4
istock / wjarek
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Karp po żydowsku - przepis, który zawsze się udaje
Karpia po żydowsku można przygotować na wiele różnych sposobów. Poniżej jedna z propozycji. Przepis na pysznego karpia po żydowsku, który zasmakuje każdemu, znajdziecie poniżej.
REKLAMA
Przepis: karp po żydowsku na wigilijny stół:
Składniki:
1,5 kg karpia
2-3 cebule
4 łyżki masła
przyprawa do karpia
goździki
50 g rodzynek, 50 g migdałów
1,5 - 2 szklanki bulionu
sok z cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Rybę umyć. Usunąć łuski, płetwy. Pokroić na porcje.
Doprawić.
Cebule obrać i pokroić.
Zeszklić na maśle z dodatkiem przypraw.
Wlać bulion. Całość zagotować.
Włożyć rybę i gotować przez 30 minut. Rybę wyjąć na półmisek.
Do wywaru dołożyć sparzone rodzynki, migdały oraz sok cytrynowy.
Całość ugotować.
Polać rybę wywarem.
Natkę umyć i posiekać. Posypać nią danie.
Zobacz wideo Karp na puree pietruszkowym z pesto
Karp w galarecie po żydowsku z dodatkiem marchewki
Do przygotowania karpia po żydowsku będziemy potrzebowali:
Składniki:
1,5 kg karpia
4 sztuki cebuli
1-2 marchewki
5 dag migdałów + 5 dag rodzynek
sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Przygotować rybę.
Włożyć ją do garnka.
Dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w ćwiartki.
Całość zalać litrem wody i gotować przez około 1,5 godziny.
Przecedzić wywar.
Pozostałą cebulę obrać, pokroić. Zalać połową wywaru. Gotować do miękkości.
Rybę pokroić na części.
Zalać drugą częścią wywaru. Gotować przez 20-30 minut.
Wyjąć i ułożyć ją na półmisku.
Oba wywary połączyć i zmiksować.
Dodać sparzone rodzynki i obrane migdały. Doprawić do smaku. Rybę zalać na półmisku i zostawić do zastygnięcia. Dobrze jest odstawić ją na całą noc do lodówki przed podaniem.