Karp po żydowsku - potrawa wigilijna, która zachwyca smakiem. Czy wiesz, jak ją przygotować?

Karp po żydowsku to prawdziwy klasyk jeśli chodzi o wigilijne potrawy. Danie wywodzi się - jak sama nazwa wskazuje - z kultury żydowskiej. W artykule przedstawimy dwa proste przepisy na karpia po żydowsku.

Karp po żydowsku - przepis, który zawsze się udaje

Karpia po żydowsku można przygotować na wiele różnych sposobów. Poniżej jedna z propozycji. Przepis na pysznego karpia po żydowsku, który zasmakuje każdemu, znajdziecie poniżej.

Przepis: karp po żydowsku na wigilijny stół:

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 2-3 cebule
  • 4 łyżki masła
  • przyprawa do karpia
  • goździki
  • 50 g rodzynek, 50 g migdałów
  • 1,5 - 2 szklanki bulionu
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Karp po żydowsku. Zdjęcie ilustracyjneKarp po żydowsku. Zdjęcie ilustracyjne istock / wjarek

Wykonanie:

  1. Rybę umyć. Usunąć łuski, płetwy. Pokroić na porcje.
  2. Doprawić.
  3. Cebule obrać i pokroić.
  4. Zeszklić na maśle z dodatkiem przypraw.
  5. Wlać bulion. Całość zagotować.
  6. Włożyć rybę i gotować przez 30 minut. Rybę wyjąć na półmisek.
  7. Do wywaru dołożyć sparzone rodzynki, migdały oraz sok cytrynowy.
  8. Całość ugotować.
  9. Polać rybę wywarem.
  10. Natkę umyć i posiekać. Posypać nią danie.
Zobacz wideo Karp na puree pietruszkowym z pesto

Karp w galarecie po żydowsku z dodatkiem marchewki

Karp w galarecie po żydowsku z marchewką jest jednym z najsmaczniejszych dań spożywanych podczas wigilijnej wieczerzy. Karp po żydowsku zdecydowanie może być twoją popisową potrawą. Poniżej nasza druga propozycja na pyszną świąteczną rybę.

Do przygotowania karpia po żydowsku będziemy potrzebowali:

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 4 sztuki cebuli
  • 1-2 marchewki
  • 5 dag migdałów + 5 dag rodzynek
  • sól, pieprz, cukier

Karp po żydowsku. Zdjęcie ilustracyjneKarp po żydowsku. Zdjęcie ilustracyjne istock / TeresaKasprzycka

Wykonanie:

  1. Przygotować rybę.
  2. Włożyć ją do garnka.
  3. Dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w ćwiartki.
  4. Całość zalać litrem wody i gotować przez około 1,5 godziny.
  5. Przecedzić wywar.
  6. Pozostałą cebulę obrać, pokroić. Zalać połową wywaru. Gotować do miękkości.
  7. Rybę pokroić na części.
  8. Zalać drugą częścią wywaru. Gotować przez 20-30 minut.
  9. Wyjąć i ułożyć ją na półmisku.
  10. Oba wywary połączyć i zmiksować.
  11. Dodać sparzone rodzynki i obrane migdały. Doprawić do smaku. Rybę zalać na półmisku i zostawić do zastygnięcia. Dobrze jest odstawić ją na całą noc do lodówki przed podaniem.

Zobacz też: Karkówka na obiad świąteczny - aromatyczna, miękka, rozpływa się w ustach przy każdym kęsie! Czego chcieć więcej?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.