Jak gotować pierogi? Skąd pochodzą pierogi?
Ile gotować pierogi? - zanim odpowiemy na to pytanie, warto wspomnieć parę słów o zaskakującej historii tego dania. Zapewne nie każdy wie, że pierogi wcale nie wywodzą się w Polski, a nawet z Europy. Pewna legenda głosi, że pierwszego pieroga ulepił Zhang Zhongjanian żyjący w III wieku naszej ery, według którego pierogi miały być lekarstwem na ból uszu. Do środka włożył mięso z jagnięciny, zioła i chilli i zlepił ów farsz miękkim ciastem, formując je na kształt ucha. Ach… Gdyby leczenie mogło być zawsze takie przyjemne!
Najwyraźniej "lek" bardzo się spodobał Europejczykom, choć trwało trochę czasu, aby mógł trafić na stary kontynent. Pierogi dotarły tu w XIII wieku, początkowo do Włoch oraz na Ruś. Obecnie włoskie pierogi znane są jako ravioli. W Polsce natomiast najpopularniejsze są pierogi ruskie.
Pierogi wigilijne daninwest, pixabay
Jak zrobić pierogi… ruskie czy ukraińskie? – coraz częściej pojawia się dylemat, jak mówić, o co pytać. A wszystko za sprawy wojny Rosji z Ukrainą. Jednakże wbrew podobieństwu nazwy, kolebką pierogów ruskich wcale nie jest Rosja, gdyż wtedy prawdopodobnie nazywałyby się pierogami rosyjskimi. Pierogi ruskie wywodzą się z Rusi Czerwonej, czyli terenu, który w XIII wieku, a więc w czasie, kiedy z Chin przywędrowany nań pierogi, obejmował południowo-wschodnią Polskę i południowo-zachodnią Ukrainę. Co więcej, Ukraińcom z tamtych czasów zdarzało się nazywać pierogi ruskie również pierogami polskimi.
Podczas, gdy w Chinach pierogi miały być podawane jako lekarstwo na bolesne dolegliwości, na słowiańszczyźnie stały się potrawą obrzędową, podawaną na weselach, pogrzebach, postrzyżynach i innych okazjach, w różnych formach i kształtach. Farsz w pierogach ruskich składający się z ziemniaków i twarogu miał przypisywane magiczne właściwości, dzięki którym odganiane były złe duchy, a przywoływane te dobre. Nic dziwnego, że na myśl o pierogach u wszystkich smakoszy natychmiast pojawia się uśmiech.
Nie ma to, jak zrobić własne pierogi ruskie. Te bez wątpienia znikną z półmiska i będą mile widziane na wigilii obok pierogów z kapustą i grzybami. Jeśli nie masz czasu na ich przygotowanie, możesz podać również kupne albo po prostu przyrządzić pierogi z większym wyprzedzeniem, by móc je zamrozić, a następnie ugotować przed samą wieczerzą.
Jak gotować mrożone pierogi? – Nie ma nic prostszego. Jeśli zostały one odpowiednio zamrożone, nie powinny być sklejone. Bez względu na to, w jakim stanie wyciągniesz je z zamrażalnika, dodaj do garnka z gotującą się i osoloną wodę łyżkę oleju lub oliwy, a następnie wrzuć pierogi. Na to, jak długo gotować mrożone pierogi, właściwie dadzą odpowiedź one same. Początkowo rozmrożą się w gorącej wodzie, a następnie same wypłyną na wierzch. Olej dodany do wody zapobiegnie ich sklejaniu. Pozostaw je jeszcze w garnku na włączonym gazie przez jeszcze 2-3 minuty i przełóż do półmiska lub podaj od razu na talerzach. Jeśli potrawa wystygnie, to kwestia tego, jak odgrzać pierogi wygląda podobnie - wystarczy wrzucić pierogi do gotującej się wody ze szczyptą soli i odrobiną oleju i pozostawić je na gazie na około 2 minuty. Możesz je również odgrzać na patelni na małej ilości oleju, aby mogły po prostu być ciepłe, albo na głębokim oleju - by ciasto mogło się zarumienić i stwardnieć, zmieniając się w chrupiącą powłokę. Po wyciągnięciu pierogów z garnka lub ściągnięciu z patelni, odsącz je z nadmiaru wody lub tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika.
Jeśli preferujesz potrawy przygotowane własnoręcznie, to w porównaniu do pierogów z kapustą i grzybami, pierogi ruskie są jeszcze łatwiejsze i mniej czasochłonne.
Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, szklanka ciepłej wody
Składniki na farsz: 250g sera białego, 250g ziemniaków, łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Pierogi czy ruskie, czy te z farszem z kapusty i grzybów obowiązkowo muszą znaleźć miejsce na stole wigilijnym, a następnie w brzuchach wszystkich gości.