Ile gotować pierogi? Kierują się tą zasadą, a z pewnością pierogi się nie rozgotują

Ile gotować pierogi? To pytanie oprócz tego dotyczącego ciasta, jest najczęściej pojawiącym się w kontekście tego dania. Od wielu lat pierogi królują na polskich stołach jako obowiązkowe danie wigilijne. Jednak są aż tak uwielbiane, że cieszą się popularnością na zwyczajnych obiadach, w restauracjach, czy specjalnie im poświęconych pierogarniach. Jeśli chcemy przyrządzić je we własnym domu, warto wiedzieć, ile gotować pierogi i jak je od podstaw przygotować.

Jak gotować pierogi? Skąd pochodzą pierogi?

Ile gotować pierogi? - zanim odpowiemy na to pytanie, warto wspomnieć parę słów o zaskakującej historii tego dania. Zapewne nie każdy wie, że pierogi wcale nie wywodzą się w Polski, a nawet z Europy. Pewna legenda głosi, że pierwszego pieroga ulepił Zhang Zhongjanian żyjący w III wieku naszej ery, według którego pierogi miały być lekarstwem na ból uszu. Do środka włożył mięso z jagnięciny, zioła i chilli i zlepił ów farsz miękkim ciastem, formując je na kształt ucha. Ach… Gdyby leczenie mogło być zawsze takie przyjemne!

Ciasto na pierogi jest kluczem do przepysznego świątecznego dania. Zdjęcie ilustracyjnePierogi z grzybami tak dobre, że zagoszczą w Twoim menu nie tylko od święta!

Najwyraźniej "lek" bardzo się spodobał Europejczykom, choć trwało trochę czasu, aby mógł trafić na stary kontynent. Pierogi dotarły tu w XIII wieku, początkowo do Włoch oraz na Ruś. Obecnie włoskie pierogi znane są jako ravioli. W Polsce natomiast najpopularniejsze są pierogi ruskie.

Pierogi wigilijnePierogi wigilijne daninwest, pixabay

Jak zrobić pierogi? Pierogi ruskie czy ukraińskie?

Jak zrobić pierogi… ruskie czy ukraińskie? – coraz częściej pojawia się dylemat, jak mówić, o co pytać. A wszystko za sprawy wojny Rosji z Ukrainą. Jednakże wbrew podobieństwu nazwy, kolebką pierogów ruskich wcale nie jest Rosja, gdyż wtedy prawdopodobnie nazywałyby się pierogami rosyjskimi. Pierogi ruskie wywodzą się z Rusi Czerwonej, czyli terenu, który w XIII wieku, a więc w czasie, kiedy z Chin przywędrowany nań pierogi, obejmował południowo-wschodnią Polskę i południowo-zachodnią Ukrainę. Co więcej, Ukraińcom z tamtych czasów zdarzało się nazywać pierogi ruskie również pierogami polskimi.

Podczas, gdy w Chinach pierogi miały być podawane jako lekarstwo na bolesne dolegliwości, na słowiańszczyźnie stały się potrawą obrzędową, podawaną na weselach, pogrzebach, postrzyżynach i innych okazjach, w różnych formach i kształtach. Farsz w pierogach ruskich składający się z ziemniaków i twarogu miał przypisywane magiczne właściwości, dzięki którym odganiane były złe duchy, a przywoływane te dobre. Nic dziwnego, że na myśl o pierogach u wszystkich smakoszy natychmiast pojawia się uśmiech.

Zobacz wideo Dlaczego ruskie są najlepsze i jak zareagują na wątróbkę? Cudzoziemcy próbują - zobaczcie, co z tego wyszło

Jak gotować mrożone pierogi?

Nie ma to, jak zrobić własne pierogi ruskie. Te bez wątpienia znikną z półmiska i będą mile widziane na wigilii obok pierogów z kapustą i grzybami. Jeśli nie masz czasu na ich przygotowanie, możesz podać również kupne albo po prostu przyrządzić pierogi z większym wyprzedzeniem, by móc je zamrozić, a następnie ugotować przed samą wieczerzą.

Jak gotować mrożone pierogi? – Nie ma nic prostszego. Jeśli zostały one odpowiednio zamrożone, nie powinny być sklejone. Bez względu na to, w jakim stanie wyciągniesz je z zamrażalnika, dodaj do garnka z gotującą się i osoloną wodę łyżkę oleju lub oliwy, a następnie wrzuć pierogi. Na to, jak długo gotować mrożone pierogi, właściwie dadzą odpowiedź one same. Początkowo rozmrożą się w gorącej wodzie, a następnie same wypłyną na wierzch. Olej dodany do wody zapobiegnie ich sklejaniu. Pozostaw je jeszcze w garnku na włączonym gazie przez jeszcze 2-3 minuty i przełóż do półmiska lub podaj od razu na talerzach. Jeśli potrawa wystygnie, to kwestia tego, jak odgrzać pierogi wygląda podobnie - wystarczy wrzucić pierogi do gotującej się wody ze szczyptą soli i odrobiną oleju i pozostawić je na gazie na około 2 minuty. Możesz je również odgrzać na patelni na małej ilości oleju, aby mogły po prostu być ciepłe, albo na głębokim oleju - by ciasto mogło się zarumienić i stwardnieć, zmieniając się w chrupiącą powłokę. Po wyciągnięciu pierogów z garnka lub ściągnięciu z patelni, odsącz je z nadmiaru wody lub tłuszczu przy pomocy papierowego ręcznika.

dietetyczne pierogi wigilijneTradycyjne pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - wigilijny must have

Jak długo gotować pierogi? Poznaj dokładny przepis

Jeśli preferujesz potrawy przygotowane własnoręcznie, to w porównaniu do pierogów z kapustą i grzybami, pierogi ruskie są jeszcze łatwiejsze i mniej czasochłonne.

Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, szklanka ciepłej wody

Składniki na farsz: 250g sera białego, 250g ziemniaków, łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je na mniejsze części. Gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż zmiękną. Odsącz ziemniaki z nadmiaru wody i rozgnieć je na gładką masę.
  2. Powstałą masę ziemniaczaną wymieszaj z twarogiem, dodając sól i pieprz.
  3. Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z jajkiem i wodą. Ugniataj masę na elastyczne ciasto przez około 15 minut i odstaw przykryte ściereczkę na kolejnych kilkanaście minut do "odpoczynku".
  4. Następnie podziel ciasto na mniejsze porcje. Porcje po kolei rozwałkuj na grubość około 3-4 milimetrów i przy pomocy szklanki, kieliszka lub kubka wycinaj z niej kółka. Od wielkości kółek zależna jest wielkość pierogów. Powstałe kółka pojedynczo rozciągaj delikatnie w palcach, a następnie wypełniaj środek farszem. 
  5. Na pytanie, jak gotować pierogi odpowiedź właściwie pojawiła się już wyżej. Krótko wiec mówiąc, wystarczy wrzucić pierogi do osolonego wrzątku z odrobiną oleju i po ich wypłynięciu gotować je jeszcze przez około 3 minuty.
  6. Opcjonalnie, jako dodatek do pierogów możesz drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na patelni, a następnie polać nią potrawę.

Pierogi czy ruskie, czy te z farszem z kapusty i grzybów obowiązkowo muszą znaleźć miejsce na stole wigilijnym, a następnie w brzuchach wszystkich gości.

Zobacz też: Pierogi z kaszanką i jabłkami - przepis Katarzyny Bosackiej. Pyszne i tanie - jedna porcja kosztuje tylko 4 zł

Więcej o: