Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Miodownik to przepis, który udaje się niemal zawsze, a na dodatek smakuje nawet najwybredniejszym smakoszom. Wszystko to za sprawą delikatnych, miodowych blatów oraz puszystych kremów. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Chociaż przygotowanie warstwowego przysmaku może wydawać się trudne, w rzeczywistości jest przyjemnością, która nie sprawi wielu problemów.
Miodownik - przepis na warstwowy przysmak
Wśród ciast, które chętnie przygotowujemy na specjalne okazje czy święta, miodownik zajmuje szczególne miejsce. Warstwowy rarytas z dodatkiem słodkich i puszystych kremów to sprawdzony sposób, który zasmakuje domownikom i gościom. Aby uzyskać idealny efekt, ważne jest jednak, by przestrzegać proporcji i wykorzystać składniki najwyższej jakości - mowa tu m.in. o miodzie, który odgrywa w recepturze kluczową rolę.
Bazą naszego ciasta, są delikatne blaty miodowe. Kruchy specjał wyrabiamy energicznie, a następnie chłodzimy w lodówce. Gdy są już wypieczone i przestudzone pora na łączenie słodkich warstw. Masa budyniowa jest kluczowa - warto przygotować ją na samym początku, by przestygła. Nie może zabraknąć także kremu kajmakowego. Wierzch ciasta dekorujemy według uznania. Zaprezentuje się spektakularnie zarówno z polewą czekoladową, jak i kołderką z orzechów w miodzie.
Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?
Przepis na tradycyjny miodownik
Składniki na blaty:
- 480 g mąki pszennej tortowej,
- kostka masła,
- 3 żółtka,
- 70 g cukru pudru,
- 70 g dobrej jakości miodu,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Krem kajmakowy:
- 250 g masy kajmakowej z puszki,
- 280 g śmietany 36 proc.
- 250 g serka mascarpone.
Krem budyniowy:
- kostka masła w temperaturze pokojowej,
- 750 ml mleka,
- dwa opakowanie słodzonego budyniu waniliowego lub śmietankowego.
Sposób przygotowania:
- Przygotowania zaczynamy od budyniu - dwa opakowania przesypujemy do wysokiego naczynia lub dużej szklanki, zalewamy 1/3 mleka i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy w rondelku. Gdy się zagotuje, dodajemy budynie - zmniejszamy gaz i dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji. Tak przygotowaną masę pozostawiamy na blacie do całkowitego przestudzenia.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie miodowych płatów. Wszystkie składniki (zaczynając od suchych) mieszamy w dużej misce. Ciasto energicznie wyrabiamy i formujemy kulę. Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodowce. Następnie dzielimy na trzy części - każdą kolejno delikatnie wykładamy formę do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. Wszystkie studzimy.
- Do miski przekładamy kostkę ciepłego masła. Miksujemy na wysokich obrotach, a gdy będzie kremowe i puszyste stopniowo dokładamy łyżka po łyżce budyniu. Tak przygotowany krem wykładamy na bazowy płat.
- Na krem budyniowy nakładamy kolejny płat ciasta.
- Przygotowujemy krem kajmakowy - w misce ubijamy na wysokich obrotach śmietanę i mascarpone. Do kremu dodajemy kajmak. Mieszamy i chłodzimy przez około 20 minut. Po tym czasie 3/4 masy wykładamy na blat i przykrywamy trzecią warstwą ciasta. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i ozdabiamy wedle upodobań. Tak przygotowane ciasto powinno leżakować przez całą noc w lodówce. Po tym czasie smakuje najlepiej.