Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Karp na świątecznym stole to wieloletnia tradycja, którą kultywujemy do dziś. Zanim jednak zostanie odpowiednio przygotowana, wymaga zakupu i przyrządzenia. Czym zatem kierować się podczas wybierania ryby i gdzie najlepiej ją nabyć?
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Warto zatem wcześniej przygotować listę zakupów oraz ustalić świąteczne menu. W wielu polskich domach poza tradycyjnymi wypiekami, barszczem, pierogami czy kutią nie może zabraknąć dań rybnych. Króluje oczywiście karp, pstrąg czy łosoś. Gdzie zatem kupić w tym roku karpia świątecznego? Przed wyborem ryby warto poznać aktualne ceny i rzetelne hodowle, które dbają o odpowiednie warunki przetrzymywania zwierząt.
Ryba nabyta w takim miejscu z pewnością będzie świeża i dobra jakościowo. Dzięki temu mamy także większy wybór - możemy poprosić o daną partię jak dzwonki lub filet. Cena może jednak zaskoczyć, a spowodowane jest to wzrostem cen zboża, które jest podstawą paszy ryb.
Jeśli decydujemy się na zakup w supermarkecie, ważne by ryby były przetrzymywane w odpowiednim, "ludzkich" warunkach. Unikajmy przepełnionych zbiorników i basenów - zwierzęta bardzo tam cierpią. Dla wielu może nie mieć to znaczenia, dlatego warto podkreślić, że mięso będzie najzwyczajniej mniej smaczne i słabsze jakościowo.
W zależności od sieci sklepów ceny kształtują się od 50 zł do nawet 70 zł za kilogram ryby. Ceny będą znacznie niższe, jeśli interesuje na zakup hurtowy - w niektórych gospodarstwach za kilogram ryby zapłacimy tylko 15 zł, co jest bardzo atrakcyjną okazją. Warto podkreślić, że średnia cena karpia żywego nie przekracza obecnie 20-25 złotych. Ceny te jednak powoli mogą ulegać zmianie z uwagi na wzmożony popyt. W wielu miejscach cena karpia wraz z początkiem grudnia wzrosła o dwa złote za kilogram.