Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pascal Brodnicki był gościem Damiana Gruszczyńskiego w podcaście "Z innej strony". Panowie rozmawiali oczywiście o kulinariach i gotowaniu i w pewnym momencie, gdy kucharz mówił o rozmaitości przepisów i różnych sposobach ich przygotowywania, temat zszedł na jajecznicę. Pascal postanowił opowiedzieć, jak on ją przyrządza. Podkreślił, że nie jest to jego autorski sposób, bo nauczył się go w szkole gastronomicznej, jednak nadal z powodzeniem go stosuje.
Jeżeli chodzi o listę składników, to oczywiście dostosowujemy ją do liczby osób. Na jedną osobę przypadają około trzy jajka. Do tego trochę masła i ok. 2 łyżki śmietany, a także sól i pieprz do smaku. A jak wygląda sposób przygotowania jajecznicy Pascala Brodnickiego?
"Najpierw oddzielamy żółtko od białka. Białko przelewamy przez sitko i mieszamy, by zrobiło się bardziej płynne. Następnie dodajemy je na zimną patelnię, dorzucamy kawałek masła i delikatnie podnosimy temperaturę, żeby się ścięło. Ale naprawdę delikatnie" - opisuje.
Następnie na patelni ląduje żółtko. Jajka mieszamy i podsmażamy, przy czym Pascal podkreśla, by robić to delikatnie.
Cały czas mieszamy, mieszamy, żeby jajecznica była puszysta. Na koniec dodajemy troszkę śmietany, sól i pieprz, i mamy pyszną jajecznicę
- kończy kucharz.
Fragment o jajecznicy zaczyna się w 29:43 minucie. Poniżej jest też wideo z kanału Pascala, na którym pokazuje, jak zrobić dobrą jajecznicę. Prawda, że nie brzmi to jak skomplikowany proces? Następnym razem, gdy będziecie robić jajecznicę, wypróbujcie patenty Pascala Brodnickiego. Jesteśmy ciekawi efektów!