Jajecznica Pascala Brodnickiego. Kucharz podzielił się sposobem na to, by była puszysta

Jajecznica - niby zupełnie proste danie, zdawałoby się, że podstawa, jeśli chodzi o gotowanie. Zdarza się jednak, że wychodzi zbyt sucha, mało puszysta, słowem: nie taka, jakiej byśmy oczekiwali. Pascal Brodnicki zdradził jednak w jednym z wywiadów, jak on robi jajecznicę. Nie dość, że sięga po niestandardowy składnik, to jeszcze przeprowadza pewien trik z białkiem i żółtkiem.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pascal Brodnicki był gościem Damiana Gruszczyńskiego w podcaście "Z innej strony". Panowie rozmawiali oczywiście o kulinariach i gotowaniu i w pewnym momencie, gdy kucharz mówił o rozmaitości przepisów i różnych sposobach ich przygotowywania, temat zszedł na jajecznicę. Pascal postanowił opowiedzieć, jak on ją przyrządza. Podkreślił, że nie jest to jego autorski sposób, bo nauczył się go w szkole gastronomicznej, jednak nadal z powodzeniem go stosuje.

Jajecznica Pascala Brodnickiego. Jak ją zrobić by była puszysta?

Jeżeli chodzi o listę składników, to oczywiście dostosowujemy ją do liczby osób. Na jedną osobę przypadają około trzy jajka. Do tego trochę masła i ok. 2 łyżki śmietany, a także sól i pieprz do smaku. A jak wygląda sposób przygotowania jajecznicy Pascala Brodnickiego?

"Najpierw oddzielamy żółtko od białka. Białko przelewamy przez sitko i mieszamy, by zrobiło się bardziej płynne. Następnie dodajemy je na zimną patelnię, dorzucamy kawałek masła i delikatnie podnosimy temperaturę, żeby się ścięło. Ale naprawdę delikatnie" - opisuje.

To robisz źle w kuchni według Pascala Brodnickiego. Na liście mycie mięsa i zła obsługa piekarnikaTo robisz źle w kuchni według Pascala. Na liście mycie mięsa i obsługa piekarnika

Następnie na patelni ląduje żółtko. Jajka mieszamy i podsmażamy, przy czym Pascal podkreśla, by robić to delikatnie.

Cały czas mieszamy, mieszamy, żeby jajecznica była puszysta. Na koniec dodajemy troszkę śmietany, sól i pieprz, i mamy pyszną jajecznicę

- kończy kucharz.

 

Fasolka po bretońsku Pascala BrodnickiegoPascal wie, jak szybko wymoczyć fasolę. Zdradza przepis na jej wędzony smak

Fragment o jajecznicy zaczyna się w 29:43 minucie. Poniżej jest też wideo z kanału Pascala, na którym pokazuje, jak zrobić dobrą jajecznicę. Prawda, że nie brzmi to jak skomplikowany proces? Następnym razem, gdy będziecie robić jajecznicę, wypróbujcie patenty Pascala Brodnickiego. Jesteśmy ciekawi efektów!

 
Więcej o: