Tradycyjny przepis na szarlotkę mówi, że robi się ją na kruchym lub półkruchym cieście i łączy z tartymi jabłkami z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Jednak z czasem nawet te najbardziej klasyczne dania i wypieki przechodzą zmiany. Eksperymentowanie w kuchni staje się coraz bardziej popularne, a w internecie można znaleźć coraz więcej nowych i innowacyjnych przepisów. Szarlotka z piernikowym spodem podbije serca wielu smakoszy. Przekładana budyniem i orzechami stanie się hitem świątecznego stołu.
Przepis na warstwową szarlotkę piernikową
Składniki na ciasto piernikowe:
- 650 g mąki,
- 250 g masła,
- ¾ szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 100 g śmietany,
- 4 łyżki przyprawy do piernika,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Składniki na masę orzechową:
- 150 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 250 g orzechów włoskich.
Składniki na masę z budyniu:
Składniki na masę jabłkową:
- 9 jabłek,
- 2 galaretki jabłkowe,
- 4 łyżki cukru,
- sok z cytryny,
- skórka z cytryny,
- łyżeczka cynamonu,
- pół szklanki wody.
Sposób przygotowania ciasta:
- Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj do niej sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier i przyprawę do piernika. Wszystkie składniki wymieszaj, a na środku mąki zrób wgłębienie.
- Do przygotowanego miejsca wrzuć posiekane masło, dodaj jajka i wlej śmietanę. Całość dokładnie ugnieć rękami na jednolitą masę.
- Podziel ciasto na 3 równe części, a każdą z nich zawiń folią spożywczą i umieść w lodówce. Ciasto ma się chłodzić przez około 45 minut.
- Po tym czasie każdą kulkę rozwałkuj na placki o wielkości przygotowanej blaszki.
- Dwa kawałki ułóż na papierze do pieczenia, nakłuj za pomocą widelca w kilku miejscach i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 15-20 minut.
- Trzeci kawałek upiecz w takiej samej temperaturze, jednak posmarowany masą orzechową.
Sposób przygotowania masy orzechowej:
- Orzechy włoskie posiekaj tak, aby pod językiem były wyczuwalne kawałki.
- Masło umieść w niewielkim garnuszku i roztop. Następnie dodaj cukier i orzechy.
- Całość gotuj przez około 5 minut na małym ogniu. Pamiętaj, aby cały czas mieszać.
- Masę delikatnie ostudź i posmaruj nią ostatni kawałek ciasta.
Sposób przygotowania masy jabłkowej:
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdy kawałek posiekaj na drobną kostkę, dodaj sok i skórkę z cytryny.
- Owoce umieść w rondelku, podlej niewielką ilością wody, dodaj cukier i cynamon. Gotuj na małym ogniu do lekkiej miękkości jabłek.
- Gdy zaczną się gotować, dosyp galaretkę i wymieszaj. Po 2 minutach zdejmij całość z palnika i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Układanie wszystkiego w całość
- Na jednym z kawałków ciasta umieść połowę masy budyniowej, a na niej połowę jabłek. Przykryj je kolejnym plackiem i powtórz czynność.
- Na samym końcu przykryj całość ciastem z masą orzechową. Wstaw do lodówki na kilka godzin.