Połączenie piernika i jabłek zwali cię z nóg. Zrobisz raz i nie zjesz już tradycyjnej szarlotki

Ciasta to nieodłączny element imprez i świąt. Tradycyjne przepisy coraz częściej są jednak przerabiane w intrygujący sposób. Ta innowacyjna receptura na szarlotkę oczaruje każdego. Wszystko dzięki dodatkom i sposobie podania.

Tradycyjny przepis na szarlotkę mówi, że robi się ją na kruchym lub półkruchym cieście i łączy z tartymi jabłkami z dużą ilością aromatycznego cynamonu. Jednak z czasem nawet te najbardziej klasyczne dania i wypieki przechodzą zmiany. Eksperymentowanie w kuchni staje się coraz bardziej popularne, a w internecie można znaleźć coraz więcej nowych i innowacyjnych przepisów. Szarlotka z piernikowym spodem podbije serca wielu smakoszy. Przekładana budyniem i orzechami stanie się hitem świątecznego stołu.

Przepis na warstwową szarlotkę piernikową

Składniki na ciasto piernikowe:

  • 650 g mąki,
  • 250 g masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 g śmietany,
  • 4 łyżki przyprawy do piernika,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Składniki na masę orzechową:

  • 150 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 g orzechów włoskich.

Składniki na masę z budyniu:

  • mleko,
  • budyń waniliowy.

Składniki na masę jabłkową:

  • 9 jabłek,
  • 2 galaretki jabłkowe,
  • 4 łyżki cukru,
  • sok z cytryny,
  • skórka z cytryny,
  • łyżeczka cynamonu,
  • pół szklanki wody.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj do niej sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier i przyprawę do piernika. Wszystkie składniki wymieszaj, a na środku mąki zrób wgłębienie.
  2. Do przygotowanego miejsca wrzuć posiekane masło, dodaj jajka i wlej śmietanę. Całość dokładnie ugnieć rękami na jednolitą masę.
  3. Podziel ciasto na 3 równe części, a każdą z nich zawiń folią spożywczą i umieść w lodówce. Ciasto ma się chłodzić przez około 45 minut.
  4. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkuj na placki o wielkości przygotowanej blaszki.
  5. Dwa kawałki ułóż na papierze do pieczenia, nakłuj za pomocą widelca w kilku miejscach i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 15-20 minut.
  6. Trzeci kawałek upiecz w takiej samej temperaturze, jednak posmarowany masą orzechową.

Sposób przygotowania masy orzechowej:

  1. Orzechy włoskie posiekaj tak, aby pod językiem były wyczuwalne kawałki.
  2. Masło umieść w niewielkim garnuszku i roztop. Następnie dodaj cukier i orzechy.
  3. Całość gotuj przez około 5 minut na małym ogniu. Pamiętaj, aby cały czas mieszać.
  4. Masę delikatnie ostudź i posmaruj nią ostatni kawałek ciasta.

Sposób przygotowania masy jabłkowej:

  1. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdy kawałek posiekaj na drobną kostkę, dodaj sok i skórkę z cytryny.
  2. Owoce umieść w rondelku, podlej niewielką ilością wody, dodaj cukier i cynamon. Gotuj na małym ogniu do lekkiej miękkości jabłek.
  3. Gdy zaczną się gotować, dosyp galaretkę i wymieszaj. Po 2 minutach zdejmij całość z palnika i odstaw do lekkiego przestygnięcia.

Układanie wszystkiego w całość

  1. Na jednym z kawałków ciasta umieść połowę masy budyniowej, a na niej połowę jabłek. Przykryj je kolejnym plackiem i powtórz czynność.
  2. Na samym końcu przykryj całość ciastem z masą orzechową. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Więcej o:
Copyright © Agora SA