Śledzie w zalewie korzennej - idealne na Wigilię
Śledzie w zalewie korzennej to przepis, który znakomicie wpisuje się w bożonarodzeniową tradycję. Zdecydowanie nie może zabraknąć ich podczas świąt! Śledzie marynowane w korzennej zalewie posiadają charakterystyczny smak i aromat. Poniżej znajdziecie przepis, który ułatwi Wam ich przygotowanie.
Śledzie korzenne - przepis:
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych w oleju
- 2-3 łyżki musztardy
- 1-2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1-2 duże cebule
- około 3/4 szklanki oleju roślinnego
- przyprawy: pieprz, liście laurowe, gwiazdki anyżu, cynamon, kolendra, imbir, kmin rzymski
Śledzie na Wigilię Fot. ?ukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
- Śledzie wyciągnij z oleju. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Następnie wymieszaj musztardę z miodem, sokiem z cytryny. Dolej olej i sos sojowy.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Weź patelnię i połóż na niej przyprawy. Ważne: musi być sucha. Całość podgrzewaj, aż uwolni się ich zapach.
- Przełóż do marynaty i wymieszaj.
- Śledzie ułóż na talerzu, przełóż je marynatą. Dołóż pokrojoną cebulę. Dolej odrobinę oleju.
- Wstaw do lodówki na dobę.
- Danie jest gotowe.
Zobacz wideo
Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie
Śledzie korzenne - przepisy prosto ze Szwecji!
Przepisy na śledzie korzenne mogą być różne. Co ciekawe, z każdym rokiem śledzie korzenne po szwedzku zyskują na popularności. Receptura zamorskich sąsiadów przypadła do gustu i nam. Stąd też coraz częściej widać takie śledzie korzenne także na naszych stołach, zwłaszcza podczas Wigilii, kiedy podajemy postne dania.
Śledzie korzenne po szwedzku - receptura w kilku krokach:
Składniki:
- kilogram dobrych jakościowo śledzi
- 3 czerwone cebule
- około 3-4 szklanki wody
- mąka
- pieprz ziarnisty i ziele angielskie
- masło klarowane
- 250 ml octu
- 500 g cukru
- Anyż, goździki, kolendra, cynamon, kmin rzymski
Śledzie na Boże Narodzenie Fot. Franciszek Mazur / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
- Krok 1: Wykonaj zalewę. Zagotuj wodę, ocet, cukier i przyprawy. Ostudź. Śledzie namocz do czasu, aż będą one wyraźnie słone.
- Krok 2: Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w mące. Usmaż na rozgrzanym oleju.
- Krok 3: Cebulę obierz, pokrój w pióra.
- Podsmaż na suchej patelni anyż, goździki, kolendrę, cynamon i kmin rzymski. Dodaj do zalewy.
- Krok 4: Przygotuj naczynie. Ułóż usmażone i przestudzone śledzie. Przełóż cebulą.
- Krok 5: Rybę i cebulę, zalej zalewą. Przykryj np. talerzem i delikatnie obciąż. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Zobacz też: Dania świąteczne - nietypowe dania mięsne i proste przepisy krok po kroku