Śledzie korzenne stają się coraz bardziej popularne. Ich niepowtarzalny smak zachwyca nawet najbardziej wymagających. Boże Narodzenie to świetna okazja, aby wypróbować przepis na śledzie korzenne. Przekonaj się sam, jakie są pyszne!
istock
REKLAMA
REKLAMA
Śledzie w zalewie korzennej - idealne na Wigilię
Śledzie w zalewie korzennej to przepis, który znakomicie wpisuje się w bożonarodzeniową tradycję. Zdecydowanie nie może zabraknąć ich podczas świąt! Śledzie marynowane w korzennej zalewie posiadają charakterystyczny smak i aromat. Poniżej znajdziecie przepis, który ułatwi Wam ich przygotowanie.
Śledzie na WigilięFot. ?ukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
Śledzie wyciągnij z oleju. Pokrój na mniejsze kawałki.
Następnie wymieszaj musztardę z miodem, sokiem z cytryny. Dolej olej i sos sojowy.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
Weź patelnię i połóż na niej przyprawy. Ważne: musi być sucha. Całość podgrzewaj, aż uwolni się ich zapach.
Przełóż do marynaty i wymieszaj.
Śledzie ułóż na talerzu, przełóż je marynatą. Dołóż pokrojoną cebulę. Dolej odrobinę oleju.
Wstaw do lodówki na dobę.
Danie jest gotowe.
Zobacz wideo Aż cztery pomysły na świąteczne śledzie
Śledzie korzenne - przepisy prosto ze Szwecji!
Przepisy na śledzie korzenne mogą być różne. Co ciekawe, z każdym rokiem śledzie korzenne po szwedzku zyskują na popularności. Receptura zamorskich sąsiadów przypadła do gustu i nam. Stąd też coraz częściej widać takie śledzie korzenne także na naszych stołach, zwłaszcza podczas Wigilii, kiedy podajemy postne dania.
Śledzie korzenne po szwedzku - receptura w kilku krokach:
Składniki:
kilogram dobrych jakościowo śledzi
3 czerwone cebule
około 3-4 szklanki wody
mąka
pieprz ziarnisty i ziele angielskie
masło klarowane
250 ml octu
500 g cukru
Anyż, goździki, kolendra, cynamon, kmin rzymski
Śledzie na Boże NarodzenieFot. Franciszek Mazur / Agencja Wyborcza.pl
Wykonanie:
Krok 1: Wykonaj zalewę. Zagotuj wodę, ocet, cukier i przyprawy. Ostudź. Śledzie namocz do czasu, aż będą one wyraźnie słone.
Krok 2: Rybę pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w mące. Usmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 3: Cebulę obierz, pokrój w pióra.
Podsmaż na suchej patelni anyż, goździki, kolendrę, cynamon i kmin rzymski. Dodaj do zalewy.