Jaka powinna być zupa grzybowa wigilijna? Oczywiście tradycyjnie należy przyrządzić ją w taki sposób, aby nie zawierała mięsa lub tłuszczu odzwierzęcego. Znacznie częściej rozstrzygnięcia wymaga inny dylemat: grzyby świeże czy suszone? Zupa na świątecznym stole powinna być przygotowana z grzybów suszonych. Przede wszystkim są one w tym czasie o wiele łatwiej dostępne. Jednocześnie produkty wysuszone, a więc pozbawione nieistotnej z kulinarnego punktu widzenia wody, będą bardziej esencjonalne. Dzięki nim zupa uzyska charakterystyczny smak, który trudniej będzie osiągnąć dzięki grzybom świeżym (także mrożonym).
Co będzie potrzebne do przygotowania prostej zupy grzybowej? Przepis wymaga zgromadzenia następujących składników:
Zupa grzybowa fot. istock/ Tetiana_Chudovska
Jak przygotować danie? Przepis na zupę grzybową nie musi być skomplikowany. Potrzeba jednak nieco czasu i cierpliwości - chodzi przecież o danie z suszonych grzybów, które trzeba odpowiednio przygotować. Jak zrobić grzybową krok po kroku? Oto najważniejsze czynności:
Co jeszcze warto wiedzieć, jeśli chodzi o zupę grzybową na święta? Wydaje się, że na wigilijnym stole tradycyjnie powinny znaleźć się raczej dania przygotowane w nieskomplikowany sposób. Wypada jednak dodać, że w niektórych domach przygotowywany jest wariant zaprawiany śmietaną lub białą zasmażką z mąki i masła. Oczywiście wybór zależy w tym przypadku także od upodobań domowników.
Zupa grzybowa vsl /Shutterstock
Zobacz też: Ciasto na pierogi jest kluczem do popisowego dania na święta. Przepis Magdy Gessler na ciasto z 3 składników