Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Łazanki to jedno ze smaczniejszych swojskich dań, które wyśmienicie smakuje zarówno w wersji tradycyjnej, jak i podane z nieco innymi dodatkami. Kluczowa dla smaku jest baza, czyli kapusta, przyprawy i mięsna wkładka. Babciny przepis jest bezkonkurencyjny!
Jak zrobić łazanki? Szybko, łatwo i smacznie. To bardzo prosty obiad
Łazanki - przepis na wiejski obiad z kilku składników
Wśród swojskich i tradycyjnych potraw znajdziemy wiele smacznych propozycji takich jak klasyczny rosół, domowe kluski, schabowe czy łazanki z kapustą. To właśnie danie z makaronu bierzemy dzisiaj pod lupę. Przepis jest banalnie prosty i opiera się na łatwo dostępnych i tanich składnikach. Wystarczy kupić lub własnoręcznie przygotować małe makaronowe kwadraciki, poszatkować kapustę, dodać przyprawy oraz ewentualną wkładkę mięsną i gotowe! Warto podkreślić, że wybór warzywa jest istotny dla smaku. Kiszona kapusta będzie bardziej kwaśna i intensywna, z kolei świeża główka nieco słodsza i delikatniejsza.
Przepis na łazanki ma wiele wariantów, jednak to właśnie tradycyjna receptura cieszy się największym zainteresowaniem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do dania nie dodawać mięsnych dodatków - wówczas uzyskamy smaczną wersję wegetariańską. Babcina rada mówi, że kluczowym dodatkiem są własnoręcznie nazbierane, leśne grzyby. W sezonie zimowym warto sięgnąć po suszone - wówczas moczymy je dzień wcześniej, a następnie podgotowujemy.
Zobacz wideo
Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona
Przepis na tradycyjne łazanki z kapustą i grzybami
Składniki:
- około 200 g łazanek,
- 400 g kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 200 g wędzonej kiełbasy swojskiej,
- 150 g suszonych, leśnych grzybów,
- olej,
- 2 listki laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta kminku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przygotowania rozpoczynamy od ugotowania kapusty. Warzywo odciśnięte z nadmiaru soków umieszczamy w dużym garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Całość zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy przez pół godziny - do miękkości. Usuwamy przyprawy, odciskamy z wody i pozostawiamy do ostudzenia.
- W tym czasie gotujemy łazanki według instrukcji na opakowaniu.
- Następnie drobno kroimy cebulę i podsmażamy na dużej, głębokiej patelni z odrobiną oleju. Dodajemy wcześniej namoczone i odciśnięte grzyby leśne. Podsmażymy, aż całość nabierze kolorów i aromatów - około 15 minut.
- Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę. Smażymy kolejne 15-20 minut.
- Kapustę szatkujemy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy kolejne kilka minut. Dodajemy łazanki i ponownie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Danie podajemy gorące prosto z patelni.
Pomysł na obiad z makaronem, czyli łazanki. Zrób je z grzybami i kapustą