Łazanki - przepis dla fanów domowych rarytasów. Smak kapusty warto wzbogacić grzybami i wkładką mięsną

Przepis na łazanki z kapustą i grzybami to klasyka polskiej kuchni. To smaczne i łatwe w przygotowaniu danie nie wymaga wielu składników - jednak kluczem dla aromatu są odpowiednio dobrane przyprawy i treściwa wkładka mięsna.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Łazanki to jedno ze smaczniejszych swojskich dań, które wyśmienicie smakuje zarówno w wersji tradycyjnej, jak i podane z nieco innymi dodatkami. Kluczowa dla smaku jest baza, czyli kapusta, przyprawy i mięsna wkładka. Babciny przepis jest bezkonkurencyjny!

Łazanki - przepis na wiejski obiad z kilku składników

Wśród swojskich i tradycyjnych potraw znajdziemy wiele smacznych propozycji takich jak klasyczny rosół, domowe kluski, schabowe czy łazanki z kapustą. To właśnie danie z makaronu bierzemy dzisiaj pod lupę. Przepis jest banalnie prosty i opiera się na łatwo dostępnych i tanich składnikach. Wystarczy kupić lub własnoręcznie przygotować małe makaronowe kwadraciki, poszatkować kapustę, dodać przyprawy oraz ewentualną wkładkę mięsną i gotowe! Warto podkreślić, że wybór warzywa jest istotny dla smaku. Kiszona kapusta będzie bardziej kwaśna i intensywna, z kolei świeża główka nieco słodsza i delikatniejsza. 

Przepis na łazanki ma wiele wariantów, jednak to właśnie tradycyjna receptura cieszy się największym zainteresowaniem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do dania nie dodawać mięsnych dodatków - wówczas uzyskamy smaczną wersję wegetariańską. Babcina rada mówi, że kluczowym dodatkiem są własnoręcznie nazbierane, leśne grzyby. W sezonie zimowym warto sięgnąć po suszone - wówczas moczymy je dzień wcześniej, a następnie podgotowujemy. 

Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Przepis na tradycyjne łazanki z kapustą i grzybami

Składniki: 

  • około 200 g łazanek,
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 2 cebule,
  • 200 g wędzonej kiełbasy swojskiej,
  • 150 g suszonych, leśnych grzybów,
  • olej,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta kminku, 
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania rozpoczynamy od ugotowania kapusty. Warzywo odciśnięte z nadmiaru soków umieszczamy w dużym garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Całość zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy przez pół godziny - do miękkości. Usuwamy przyprawy, odciskamy z wody i pozostawiamy do ostudzenia. 
  2. W tym czasie gotujemy łazanki według instrukcji na opakowaniu. 
  3. Następnie drobno kroimy cebulę i podsmażamy na dużej, głębokiej patelni z odrobiną oleju. Dodajemy wcześniej namoczone i odciśnięte grzyby leśne. Podsmażymy, aż całość nabierze kolorów i aromatów - około 15 minut. 
  4. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę. Smażymy kolejne 15-20 minut. 
  5. Kapustę szatkujemy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy kolejne kilka minut. Dodajemy łazanki i ponownie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Danie podajemy gorące prosto z patelni. 
Więcej o: