Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Łazanki to jedno ze smaczniejszych swojskich dań, które wyśmienicie smakuje zarówno w wersji tradycyjnej, jak i podane z nieco innymi dodatkami. Kluczowa dla smaku jest baza, czyli kapusta, przyprawy i mięsna wkładka. Babciny przepis jest bezkonkurencyjny!
Wśród swojskich i tradycyjnych potraw znajdziemy wiele smacznych propozycji takich jak klasyczny rosół, domowe kluski, schabowe czy łazanki z kapustą. To właśnie danie z makaronu bierzemy dzisiaj pod lupę. Przepis jest banalnie prosty i opiera się na łatwo dostępnych i tanich składnikach. Wystarczy kupić lub własnoręcznie przygotować małe makaronowe kwadraciki, poszatkować kapustę, dodać przyprawy oraz ewentualną wkładkę mięsną i gotowe! Warto podkreślić, że wybór warzywa jest istotny dla smaku. Kiszona kapusta będzie bardziej kwaśna i intensywna, z kolei świeża główka nieco słodsza i delikatniejsza.
Przepis na łazanki ma wiele wariantów, jednak to właśnie tradycyjna receptura cieszy się największym zainteresowaniem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do dania nie dodawać mięsnych dodatków - wówczas uzyskamy smaczną wersję wegetariańską. Babcina rada mówi, że kluczowym dodatkiem są własnoręcznie nazbierane, leśne grzyby. W sezonie zimowym warto sięgnąć po suszone - wówczas moczymy je dzień wcześniej, a następnie podgotowujemy.
Składniki:
Sposób przygotowania: