Święta bez pierników to nie święta. Warto przygotować takie ciastka kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Podajemy przepis, z którym wyjdą cudownie aromatyczne i będą miały doskonałą konsystencję. Można je dekorować bezpośrednio po upieczeniu.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Miękkie pierniczki świąteczne - z tym przepisem wyjdą idealne
Do przygotowania pierników będziecie potrzebowali tylko mąki, sody, przyprawy piernikowej, kakao, cukru, miodu, jajek i oleju. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, rozwałkować ciasto i wykrawać z niego pierniczki.
Składniki:
- dwie i pół szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- opakowanie przyprawy do piernika,
- łyżka kakao,
- trzy czwarte szklanki cukru,
- trzy jajka,
- jedna trzecia szklanki oleju,
- szklanka miodu,
- szczypta soli.
Wykonanie pierników zajmuje około dwóch godzin
Przygotowanie:
- Podgrzej miód w garnku.
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dolewaj stopniowo olej ciągle miksując. Na mniejszych obrotach dodawaj miód.
- Przesiej do miski dwie szklanki mąki, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, kakao i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj sypkie produkty do ubitych jajek z cukrem i miodem. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto rękami - powinno stać się elastyczne. W razie potrzeby dodaj mąki. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i odcinaj od niego kawałki. Można je lekko wyrabiać i rozwałkowywać na blacie lub stolnicy posypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj pierniczki i układaj je na blasze z papierem do pieczenia.
- Piecz pierniki w rozgrzanym piekarniku przez około osiem minut w 180 st. C na góra-dół.
- Ciastka po przestygnięciu można dekorować lukrem.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl