Miękkie pierniczki świąteczne. Z tych składników wyjdą rewelacyjnie. Podajemy bardzo łatwy przepis

Przedstawiamy przepis na miękkie pierniczki świąteczne o przepięknym, korzennym aromacie i idealnej strukturze. Po prostu rozpływają się w ustach. Jak je zrobić? To bardzo proste! Wystarczy połączyć składniki, rozwałkować ciasto i wycinać pierniczki.

Święta bez pierników to nie święta. Warto przygotować takie ciastka kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Podajemy przepis, z którym wyjdą cudownie aromatyczne i będą miały doskonałą konsystencję. Można je dekorować bezpośrednio po upieczeniu. 

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Miękkie pierniczki świąteczne - z tym przepisem wyjdą idealne

Do przygotowania pierników będziecie potrzebowali tylko mąki, sody, przyprawy piernikowej, kakao, cukru, miodu, jajek i oleju. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, rozwałkować ciasto i wykrawać z niego pierniczki.

Składniki:

  • dwie i pół szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • łyżka kakao,
  • trzy czwarte szklanki cukru,
  • trzy jajka,
  • jedna trzecia szklanki oleju,
  • szklanka miodu,
  • szczypta soli.

Wykonanie pierników zajmuje około dwóch godzin

Przygotowanie:

  1. Podgrzej miód w garnku.
  2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dolewaj stopniowo olej ciągle miksując. Na mniejszych obrotach dodawaj miód.
  3. Przesiej do miski dwie szklanki mąki, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, kakao i sól. Całość dokładnie wymieszaj. 
  4. Dodaj sypkie produkty do ubitych jajek z cukrem i miodem. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto rękami - powinno stać się elastyczne. W razie potrzeby dodaj mąki. Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na około godzinę.
  5. Po tym czasie wyjmij ciasto i odcinaj od niego kawałki. Można je lekko wyrabiać i rozwałkowywać na blacie lub stolnicy posypanej mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj pierniczki i układaj je na blasze z papierem do pieczenia.
  6. Piecz pierniki w rozgrzanym piekarniku przez około osiem minut w 180 st. C na góra-dół.
  7. Ciastka po przestygnięciu można dekorować lukrem.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.