Piernik Anny Starmach. Bardzo łatwy, bez dojrzewania. Gwiazda dodaje do niego specjalny składnik

Piernik to jedno z najważniejszych ciast bożonarodzeniowych. Jego korzenny aromat chyba każdemu kojarzy się z grudniowymi świętami. Anna Starmach podaje przepis, z którego zrobicie go w ekspresowym tempie i nie będziecie musieli czekać, aż ciasto dojrzeje.

Przedstawiamy przepis Anny Starmach na zaskakująco szybki piernik. Przygotujesz go w zaledwie jedną godzinę. Tyle samo wynosi czas pieczenia. Gwiazda dodaje do niego suszone morele, które wzbogacają smak piernika. Ciasto jest bardzo aromatyczne i nie wymaga wiele pracy. Jak je zrobić? Podajemy jeden z najprostszych przepisów.

Zobacz wideo Ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na błyskawiczny piernik Anny Starmach

Upieczony piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi i polać polewą czekoladową.

Składniki:

  • dwie i pół szklanki mąki pszennej,
  • dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dwie łyżki przyprawy piernikowej,
  • szklanka płynnego miodu,
  • pół szklanki cukru,
  • półtorej kostki masła,
  • jedna trzecia szklanki orzechów włoskich,
  • ćwierć szklanki suszonych moreli,
  • ćwierć szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • kilka suszonych śliwek,
  • łyżka kakao,
  • trzy jajka,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Na polewę:

  • trzy łyżki mleka,
  • ćwierć kostki masła,
  • tabliczka gorzkiej czekolady.

Piernik nie jest trudny w wykonaniu. Wystarczy połączyć składniki w odpowiednich proporcjach 

Przygotowanie:

  1. Pokrój morele i śliwki w paski, posiekaj orzechy. Dodaj do bakalii kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  2. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i solą.
  4. Rozkłóć jajka. Dodawaj pojedynczo żółtka do masła, wsyp mąkę, bakalie i miód. Wymieszaj całość mikserem na niskich obrotach. Możesz użyć do tego drewnianej łyżki.
  5. Ubij białka i wmieszaj je w masę piernikową.
  6. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw piernik do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na około godzinę.
  8. Przygotuj polewę. Zagrzej mleko z masłem i czekoladą. Mieszaj całość, aby powstała masa o jednolitej konsystencji. Wystudzony piernik polej polewą czekoladową. Przed polaniem można go przełożyć dodatkowo powidłami śliwkowymi.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.