-
Haps
-
Jak przygotować
- Piernik Anny Starmach. Bardzo łatwy, bez dojrzewania. Gwiazda dodaje do niego specjalny składnik
Piernik Anny Starmach. Bardzo łatwy, bez dojrzewania. Gwiazda dodaje do niego specjalny składnik
Piernik to jedno z najważniejszych ciast bożonarodzeniowych. Jego korzenny aromat chyba każdemu kojarzy się z grudniowymi świętami. Anna Starmach podaje przepis, z którego zrobicie go w ekspresowym tempie i nie będziecie musieli czekać, aż ciasto dojrzeje.
Przedstawiamy przepis Anny Starmach na zaskakująco szybki piernik. Przygotujesz go w zaledwie jedną godzinę. Tyle samo wynosi czas pieczenia. Gwiazda dodaje do niego suszone morele, które wzbogacają smak piernika. Ciasto jest bardzo aromatyczne i nie wymaga wiele pracy. Jak je zrobić? Podajemy jeden z najprostszych przepisów.
Zobacz wideo
Ciasto ze śliwkami na oleju
Przepis na błyskawiczny piernik Anny Starmach
Upieczony piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi i polać polewą czekoladową.
Składniki:
- dwie i pół szklanki mąki pszennej,
- dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- dwie łyżki przyprawy piernikowej,
- szklanka płynnego miodu,
- pół szklanki cukru,
- półtorej kostki masła,
- jedna trzecia szklanki orzechów włoskich,
- ćwierć szklanki suszonych moreli,
- ćwierć szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- kilka suszonych śliwek,
- łyżka kakao,
- trzy jajka,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Na polewę:
- trzy łyżki mleka,
- ćwierć kostki masła,
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Piernik nie jest trudny w wykonaniu. Wystarczy połączyć składniki w odpowiednich proporcjach
Przygotowanie:
- Pokrój morele i śliwki w paski, posiekaj orzechy. Dodaj do bakalii kandyzowaną skórkę pomarańczową.
- Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i solą.
- Rozkłóć jajka. Dodawaj pojedynczo żółtka do masła, wsyp mąkę, bakalie i miód. Wymieszaj całość mikserem na niskich obrotach. Możesz użyć do tego drewnianej łyżki.
- Ubij białka i wmieszaj je w masę piernikową.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw piernik do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C na około godzinę.
- Przygotuj polewę. Zagrzej mleko z masłem i czekoladą. Mieszaj całość, aby powstała masa o jednolitej konsystencji. Wystudzony piernik polej polewą czekoladową. Przed polaniem można go przełożyć dodatkowo powidłami śliwkowymi.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl