Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Świąteczne przygotowania są nie tylko czasochłonne, ale i czasami stresujące. Warto zatem przygotować się do wigilii znacznie wcześniej - pomocne okażą się niektóre dania i produkty. Jednym z nich jest zakwas buraczany, który odpowiednio przechowywany wytrzyma wiele dni. To idealna baza do barszczu, która znacznie ułatwi gotowanie.
Zakwas z buraków - must have świątecznej spiżarni
Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Poza piernikami, pierogami czy uszkami warto poświęcić czas na zrobienie domowego zakwasu z buraków, który sprawi, że tegoroczny barszcz zaskoczy wyrazistym i idealnym smakiem. Tworząc tego typu bazę, znacznie usprawnimy sobie pracę przed 24 grudnia.
Warto zacząć od zakupu dobrej jakości buraków - warzywa powinny być twarde i świeże. Należy unikać tych miękkich czy zwiędniętych, ponieważ nie tylko zepsują smak, ale i mogą spowodować, że zakwas się szybko zepsuje. Warto dodać także piętki chleba robionego na zakwasie. Kluczowe są także jabłka, które nadadzą słodyczy i kwaskowości.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Przepis na domowy zakwas z buraków
Składniki:
- kilogram buraków,
- 2 jabłka,
- 2 ząbki czosnku,
- piętki razowego chleba na zakwasie,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- dwie łyżki ziarna kolendry,
- 2 łyżeczki soli,
- 10 ziarenek czarnego pieprzu,
- 3 l ciepłej, przegotowanej wody.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyte buraki kroimy w plastry lub średniej wielkości kostkę. Podobnie postępujemy z jabłkami i czosnkiem.
- Kolejnym krokiem jest wrzucenie warzyw i jabłka do dużego sparzonego słoja. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, lekko rozgniecioną kolendrę, ziele angielskie. Następnie dodajemy chleb - warto podkreślić, że po trzech dniach należy go wyciągnąć.
- Tak przygotowaną bazę zalewamy ciepłą wodą, tak by przykryła wszystkie składniki.
- Szklany słoik przykrywamy pieluchą tetrową lub czystą bawełnianą ściereczką. Zabezpieczamy sznurkiem lub recepturką. Odstawiamy w ciemne miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa.
- Zakwas jest gotowy po tygodniu. Wówczas należy go odcedzić i przelać do czystych butelek.
- Informacje na temat daty ważności oraz odpowiednim przechowywaniu zakwasu znajdziesz w naszym artykule: Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie spleśniał? Ważne jest odpowiednie przygotowanie i wybór warzyw