Zakwas buraczany to idealna baza wigilijnego barszczu. W składzie dużo więcej niż warzywa i przyprawy

Flagowym daniem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, jest oczywiście barszcz czerwony. Zupę należy odpowiednio przygotować, a idealną bazą będzie domowy zakwas z buraków. W składzie poza warzywami i przyprawami jest znacznie więcej składników. Kluczowy okazuje się jednak jesienny owoc.

Więcej świątecznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Świąteczne przygotowania są nie tylko czasochłonne, ale i czasami stresujące. Warto zatem przygotować się do wigilii znacznie wcześniej - pomocne okażą się niektóre dania i produkty. Jednym z nich jest zakwas buraczany, który odpowiednio przechowywany wytrzyma wiele dni. To idealna baza do barszczu, która znacznie ułatwi gotowanie

Zakwas z buraków - must have świątecznej spiżarni

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Poza piernikami, pierogami czy uszkami warto poświęcić czas na zrobienie domowego zakwasu z buraków, który sprawi, że tegoroczny barszcz zaskoczy wyrazistym i idealnym smakiem. Tworząc tego typu bazę, znacznie usprawnimy sobie pracę przed 24 grudnia. 

Warto zacząć od zakupu dobrej jakości buraków - warzywa powinny być twarde i świeże. Należy unikać tych miękkich czy zwiędniętych, ponieważ nie tylko zepsują smak, ale i mogą spowodować, że zakwas się szybko zepsuje. Warto dodać także piętki chleba robionego na zakwasie. Kluczowe są także jabłka, które nadadzą słodyczy i kwaskowości. 

Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Przepis na domowy zakwas z buraków

Składniki: 

  • kilogram buraków,
  • 2 jabłka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • piętki razowego chleba na zakwasie,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • dwie łyżki ziarna kolendry,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 3 l ciepłej, przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyte buraki kroimy w plastry lub średniej wielkości kostkę. Podobnie postępujemy z jabłkami i czosnkiem. 
  2. Kolejnym krokiem jest wrzucenie warzyw i jabłka do dużego sparzonego słoja. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, lekko rozgniecioną kolendrę, ziele angielskie. Następnie dodajemy chleb - warto podkreślić, że po trzech dniach należy go wyciągnąć. 
  3. Tak przygotowaną bazę zalewamy ciepłą wodą, tak by przykryła wszystkie składniki. 
  4. Szklany słoik przykrywamy pieluchą tetrową lub czystą bawełnianą ściereczką. Zabezpieczamy sznurkiem lub recepturką. Odstawiamy w ciemne miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. 
  5. Zakwas jest gotowy po tygodniu. Wówczas należy go odcedzić i przelać do czystych butelek. 
  6. Informacje na temat daty ważności oraz odpowiednim przechowywaniu zakwasu znajdziesz w naszym artykule: Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie spleśniał? Ważne jest odpowiednie przygotowanie i wybór warzyw
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.