Pierś z kurczaka na obiad to rozwiązanie szybkie i łatwe w wykonaniu, które możesz łączyć z dowolnie wybranymi warzywami, kaszami czy makaronami. Jest to bardzo chude mięso, które smakuje większości dzieci, a dobre jest również wtedy, gdy z uwagi na dietę, musimy wybierać mięsiwo z niewielką ilością tłuszczu.
Oczywiście, że tak. Bardzo często na weekendowe posiłki gotowany jest w naszych domach rosół, a jego głównym składnikiem przeważnie jest kurczak – w tym kawałki tuszek. Jeśli zostanie ugotowany fragment z piersią z kurczaka, można ją potem wykorzystać swobodnie na drugie danie obiadowe. Niedzielny obiad z piersi z kurczaka może więc być podany w ten sposób, że do ziemniaków i np. mizerii czy też marchewki z groszkiem, podane zostanie mięso z rosołu. Można jednak takie mięsiwo poddać dodatkowej obróbce termicznej. Możemy drobno pokroić pierś i / lub inne fragmenty mięsa i zrobić do tego np. sos śmietanowy. Inną możliwością jest włożenie go do foremki, doprawienie i podpieczenie w piekarniku. Opcji zatem jest bardzo wiele – właściwie co tydzień można próbować innych wariacji, by sprawdzić, co najbardziej smakuje naszym domownikom.
Jest to mięso bardzo wdzięczne w obróbce termicznej, które łatwo poddaje się wszystkim zabiegom. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi pasuje w zasadzie do wszystkiego, z czym moglibyśmy wymyśleć jej podanie. Oto kilka pomysłów na obiad z piersią z kurczaka:
Niezależnie od tego, czy wybierzemy makaron, ryż, kaszę, czy ziemniaki, każde z tych połączeń będzie idealnie pasowało do tak delikatnego mięsa jakim jest pierś z kurczaka.
Mięso to wymaga krótkiego smażenia, gotowania czy pieczenia, bo inaczej prawdopodobnie wyjdzie suche i twarde. Tym bardziej więc szybki obiad z piersiami z kurczaka jest możliwy do wykonania nie tylko w weekend, ale i w tygodniu. Najszybciej jest ugotować ziemniaki, a w międzyczasie przygotować kotlet z piersi kurczaka w dowolnej panierce, który obsmażamy po kilka minut na patelni w oleju lub na klarowanym maśle. Podobnie przygotowanie pokrojonej w kostkę piersi kurczaka, która dodana będzie do np. gotowego sosu pomidorowego i do makaronu lub ryżu, może być szybkim rozwiązaniem obiadowym. Ważne jednak, by mięso kroić w poprzek włókien mięśniowych, albowiem w przeciwnym razie będzie twarde. Zasada ta dotyczy każdego rodzaju mięsa – nie tylko piersi z kurczaka.
Zobacz też: Pierś z kurczaka na obiad. Sprawdź pomysły na smaczne danie. Bez tego dodatku się nie obejdzie